Quiz about Serbian Language
Quiz about Serbian Language

Serbian Language Trivia Quiz


Hello, this is a quiz based on the Serbian language spoken in Belgrade (Serbia). Test your knowledge, best of luck.

A multiple-choice quiz by trivialsnake15. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Serbian

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,156
Updated
Apr 12 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
461
Last 3 plays: Guest 211 (8/10), Guest 86 (6/10), erinmoro (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How would you say "Pleased to meet you" to someone that you just met? Hint

Kako se zovete?
Zdravo, kako ste?
Drago mi je sto smo se sreli
Izvinite, gde je wc?

2. This word is commonly used to invite neighbours, relatives, or even passerby's to join you to the dinner table as a polite gesture. Hint

Izvolite
Ajmo
Dobar dan
Dobrodosli

3. Saying goodbye can be said in many different ways. Most commonly in Belgrade between friends and family you will hear "cao", or "zdravo"; What is the official way to say goodbye? Hint

Dovidjenja
Cujemo se
Vidimo se
Nazdravlje

4. If you are frustrated with someone you might say what to them (without offending them)? Hint

Ti si budala!
Ajde idi kuci posro!
Ti imas problema!
Boze pomozi me!

5. If you walk by a family eating dinner, it is polite to say what? Hint

Prijatno
Mogu li da jedim isto?
Hvala
Mozemo li da jedimo zajedno svi?

6. If I am asking for directions and I am told, ("Okreni se, idi pravo dok na kraja.") It means I should back up, and go to the beginning of the street.

True
False

7. The term sto/sto has three meanings. Which of the following is not one of them? Hint

for
table
100
anything

8. If you go into a hotel and you ask, "Koliki je vas procenat?" What is it you are asking? Hint

What is your percentage?
How many rooms do you have available?
What is your rate?
How many beds in each room?

9. Your Serbian friend returns home from running his errands. His mother asks "Gde s ti bio?" What is she asking him? Hint

Where did you go?
What did you buy at the store?
Where were you?
What have you been doing?

10. Here's a tough one for you. If you are joking around with a serbian friend and he/she says, "Ti si kornjaca!" What did he/she just call you? Hint

A frog
A turtle
A cow
A fox


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How would you say "Pleased to meet you" to someone that you just met?

Answer: Drago mi je sto smo se sreli

Drago mi je= it's a pleasure for me
sto smo se sreli=for us to have met

*"Drago mi je," is also commonly used as a shorter version; however, not as polite.*

**Incorrect Answers:"Zdravo,kako ste?"="Hello, how are you?"
"Izvinite, gde je wc?"="Excuse me, where is the outhouse(washroom)?"
"Kako se zovete?"="What's your name?"**

***Pronounced: Drah-go mee ay (Drago mi je)
Shto smo say srell-ee(sto smo se sreli)***
2. This word is commonly used to invite neighbours, relatives, or even passerby's to join you to the dinner table as a polite gesture.

Answer: Izvolite

Izvolite is a polite way of saying your invited, or your welcome to join us.

*Incorrect Answers:"Dobar dan"="Good day"
"Ajmo"="Let's go"
"Dobrodosli"="Welcome(Like welcome on a welcome mat)"*

**Pronounced: Eez-vawl-ee-tay**
3. Saying goodbye can be said in many different ways. Most commonly in Belgrade between friends and family you will hear "cao", or "zdravo"; What is the official way to say goodbye?

Answer: Dovidjenja

Dovidjenja is used very commonly when saying goodbye to someone you don't know(eg.) shop owner, or restaurant waiters.

*Incorrect Answers: "Vidimo se"="See you later"
"Cujemo se"="Hear from you later"
"Nazdravlje"="To your health"(Bless you)*

**Pronounced: Doh-vee-jee-ehn-ya (Dovidjenja)**
4. If you are frustrated with someone you might say what to them (without offending them)?

Answer: Boze pomozi me!

"Boze pomozi me!"="God help me"

*Incorrect Answers: "Ti si budala!"="You're an idiot!"
"Ti imas problema!"="You have a problem!"
"Ajde idi kuci posro!"="Come on, go home you loser!"*

**Pronounced: Bowed-jay pomo-zee may (Boze pomozi me!)**
5. If you walk by a family eating dinner, it is polite to say what?

Answer: Prijatno

Prijatno is a way of saying "Bon Appetite" (also wishing good health to the family).

*Incorrect Answers:"Hvala" = "Thanks"
"Mogu li i ja jesti?" = "Can I eat too?"
"Mozemo li da jedemo svi zajedno?" = "Can we all eat together?"*

**Pronounced: Pree-at-no**
6. If I am asking for directions and I am told, ("Okreni se, idi pravo dok na kraja.") It means I should back up, and go to the beginning of the street.

Answer: False

-"Okreni se, idi pravo dok na kraja."-
This means, "Turn around, and go straight until the end."

*If you were to say, "Back up, and go to the beginning of the street." You would say, "Idi na pazadi malo, i idi na prvi od ovaj ulica."*
7. The term sto/sto has three meanings. Which of the following is not one of them?

Answer: for

Sto means both 100(one hundred) and table.
sto means anything;
However, for is properly said "za", ie. Ovo je 'za' moj tata. [This is 'for' my dad.]

*Pronounced: sto=stoh
sto=shtoh
8. If you go into a hotel and you ask, "Koliki je vas procenat?" What is it you are asking?

Answer: What is your rate?

When you go into a hotel that is the first question you want to ask, especially because a lot of hotels will try to scam you depending on what part of Serbia you are in. Older countries are known for doing so.
"Koliki je vas procenat", can save you from mishap.

*Pronounced: Kohl-eekee ay vush praw-sen-uht(Koliki je vas procenat?)*
9. Your Serbian friend returns home from running his errands. His mother asks "Gde s ti bio?" What is she asking him?

Answer: Where were you?

'Where were you?' and 'where did you go?' are somewhat similar to us in the english language; however, in the serbian language it is much different.
"Gde s ti bio?"="Where were you?"-Correct
"Gde s ti isao?"="Where did you go?"-Incorrect

*Pronounced= Guh-day stee bee-oh(Gde s ti bio?)*
10. Here's a tough one for you. If you are joking around with a serbian friend and he/she says, "Ti si kornjaca!" What did he/she just call you?

Answer: A turtle

This doesn't mean anything harmful, it is merely verbal fun.
frog=zaba
cow=krava
fox=licica
kornjaca=correct answer (Turtle)

*Pronounced=Korn-ya-cha(Kornjaca)*
Source: Author trivialsnake15

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 211: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 6/10
Jan 21 2023 : erinmoro: 5/10
Jan 20 2023 : Guest 86: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 08 2023 : Guest 24: 5/10
Jan 07 2023 : Guest 81: 6/10
Dec 23 2022 : emmal2000uk: 0/10
Dec 22 2022 : Guest 81: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us