Quiz about Basic Serbian
Quiz about Basic Serbian

Basic Serbian Trivia Quiz


Serbian is a South Slavic language, spoken chiefly in Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Croatia, and in the Serbian diaspora.

A multiple-choice quiz by rebelis. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Serbian

Author
rebelis
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,587
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
462
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Serbian alphabet has how many letters? Hint

26
30
32
28

2. Which of these is the famous principle, typical only for Serbian language? Hint

"Speak as you speak and read as it is spoken"
"Write as you speak and read as it is written"
"Write as you read and read as you speak"
"Just speak and write, it is up to you"

3. The Serbian language can be written in: Hint

Latin
Latin and Numbers
Cyrillic
Cyrillic and Latin

4. How many vowels does the Serbian language have? Hint

5
8
3
7

5. What is Germany called in Serbian? Hint

Svapska
Nemacka
Germanija
Prussia

6. What is the Austrian capital, Vienna, in Serbian? Hint

Pec
Vin
Sec
Bec

7. Which of these countries does NOT have Serbian as an official or recognized minority language? Hint

Bulgaria
Montenegro
Serbia
Bosnia and Herzegovina

8. "Serbia" in Serbian is: Hint

Serbija
Srbija
Srpska
Srbijanija

9. How do you say Hungary in Serbian? Hint

Hungarija
Madjarska
Hungari
Ugarska

10. How do you say "Hello. My name is Ivan." in Serbian? Hint

"Vidimo se. Zovem se Ivan."
"Zdravo. Ja nisam Ivan"
"Dovidjenja. Zovem se Ivan"
"Zdravo. Zovem se Ivan."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Serbian alphabet has how many letters?

Answer: 30

The Serbian alphabet has 30 letters.
2. Which of these is the famous principle, typical only for Serbian language?

Answer: "Write as you speak and read as it is written"

This principle was created by Vuk S. Karadzic. He was the reformer of the Serbian language.
3. The Serbian language can be written in:

Answer: Cyrillic and Latin

Before 1945, the Serbs in Serbia did not use the Latin alphabet officially. After WW2 they started to use both of them.
4. How many vowels does the Serbian language have?

Answer: 5

The Serbian vowel system is simple, with only five vowels. All vowels are monophthongs.
5. What is Germany called in Serbian?

Answer: Nemacka

Nemacka is the Serbian name for Germany. Its origin is probably from tribe era where Slovens and Germans didn't understand each other and NEM means somebody that "can't speak", "can't understand".
6. What is the Austrian capital, Vienna, in Serbian?

Answer: Bec

Only in Serbian does Vienna have this name. The reason why is unknown.
7. Which of these countries does NOT have Serbian as an official or recognized minority language?

Answer: Bulgaria

In the former republic of Yugoslavia, the official language was called Serbo-Croatian.
8. "Serbia" in Serbian is:

Answer: Srbija

Srbija is the correct answer. The adjective from Srbija is SrPski.
9. How do you say Hungary in Serbian?

Answer: Madjarska

Madjarska, even Austro-Hungary was called Austro-Ugarska. The name is from the Hungarians' name for themselves.
10. How do you say "Hello. My name is Ivan." in Serbian?

Answer: "Zdravo. Zovem se Ivan."

"Zovem se Ivan" or "Ja sam Ivan". For meeting someone, the second one is usually used.
Source: Author rebelis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us