Quiz about The British Driving Test I
Quiz about The British Driving Test I

The British Driving Test I Trivia Quiz


This is a large mix of theory questions I have created from an BSM advanced driving study book and good luck.

A multiple-choice quiz by grandmasterwg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Road Rules
  8. »
  9. British Road Rules

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2237
Last 3 plays: Guest 188 (8/10), callie_ross (2/10), Guest 86 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. After passing your driving test, you suffer permanent ill health. This affects your driving. What must you do? Hint

Inform the licensing authority
Not inform anyone as you hold a full licence
Inform your local police station
Get on as best you can

2. If a trailer swerves or snakes when you are towing it, what should you do? Hint

Let go of the steering wheel and let it correct itself
Increase your speed as quickly as possible
Brake hard and hold the pedal down
Ease off the accelerator and reduce your speed

3. A excessively heavy load on your roof rack will do what? Hint

Make the steering lighter
Reduce stability
Reduce stopping distance
Improve the road holding

4. You are approaching roadworks on a motorway. What should you do? Hint

Speed up to clear the area quickly
Obey all speed limits
Always use the hard shoulder
Stay very close to the vehicle in front

5. You are turning left into a side road. Pedestrians are crossing the road near the junction. Which of the following must you do? Hint

Wave them on
Wait for them to cross
Sound your horn
Switch on your hazard lights

6. The left-hand pavement is closed due to street repairs. What should you do? Hint

Watch out for pedestrians walking in the road
Speed up to get past the roadworks quicker
Use your right-hand mirror more often
Position close to the left-hand kerb

7. What type of emergency vehicle is fitted with a green flashing beacon? Hint

Ambulance
Road gritter
Fire engine
Doctor's car

8. In windy conditions, when do you need to take extra care? Hint

Using the brakes
Turning into a narrow road
Passing pedal cyclists
Making a hill start

9. What is most likely to cause high fuel consumption? Hint

Poor steering control
Staying in high gears
Harsh braking and accelerating
Accelerating around bends

10. Which of these is most likely to deter the theft of your vehicle? Hint

Tinted windows
An immobiliser
Locking wheel nuts
A sun screen


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After passing your driving test, you suffer permanent ill health. This affects your driving. What must you do?

Answer: Inform the licensing authority

In the event of a short-term illness like flu, that affects your ability to drive, you would simply not drive until you are recovered. For a long-term illness, contact the authorities.
2. If a trailer swerves or snakes when you are towing it, what should you do?

Answer: Ease off the accelerator and reduce your speed

All the rest would likely make the problem worse. Hitting the brake may cause the trailer to break off and crash into the back of you. The others would allow the swerve control.
3. A excessively heavy load on your roof rack will do what?

Answer: Reduce stability

A heavy load will shift the centre of gravity of your vehicle and could make you more likely to skid or even roll over. To avoid this avoid putting too much weight on the rack.
4. You are approaching roadworks on a motorway. What should you do?

Answer: Obey all speed limits

In motorway roadworks, you are sometimes, but not always, directed to use the hard shoulder, especially where the right-hand lane is closed. Therefore the hard shoulder is not correct. There often are lower speed limits to protect the traffic in contraflows or narrow lane and you must obey these.
5. You are turning left into a side road. Pedestrians are crossing the road near the junction. Which of the following must you do?

Answer: Wait for them to cross

When you turn into a side road pedestrians who are already crossing have priority so you must give way. Doing otherwise is against the law. Waving them on is inappropriate as they are already crossing.
6. The left-hand pavement is closed due to street repairs. What should you do?

Answer: Watch out for pedestrians walking in the road

Remember that pedestrians walking in the road may have their backs to you, so give them plenty of space. Otherwise your vehicle may hit them in any sudden movement.
7. What type of emergency vehicle is fitted with a green flashing beacon?

Answer: Doctor's car

Doctors on emergency call may display a flashing green beacon. Slow-moving vehicles have amber flashing beacons. Police, fire and ambulance service vehicles have blue flashing beacons.
8. In windy conditions, when do you need to take extra care?

Answer: Passing pedal cyclists

In windy conditions, cyclists are all too easily blown about and may wobble or steer off course. So hang back until they see you and are ready for the vehicle passing by them.
9. What is most likely to cause high fuel consumption?

Answer: Harsh braking and accelerating

Harsh braking and accelerating is one of the major causes of high fuel consumption. This causes the engine to take more petrol after each brake.
10. Which of these is most likely to deter the theft of your vehicle?

Answer: An immobiliser

An anti-theft device like an immobiliser makes it more difficult for the would-be thief to steal your car. You should always be prepared for these events.
Source: Author grandmasterwg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 188: 8/10
Jan 05 2023 : callie_ross: 2/10
Dec 31 2022 : Guest 86: 10/10
Dec 16 2022 : onkar100: 7/10
Dec 05 2022 : Guest 81: 8/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us