Quiz about The Official Highway Code UK
Quiz about The Official Highway Code UK

The Official Highway Code (U.K.) Quiz


Test your driving knowledge. All answers are taken from "The Official Highway Code", revised 2007 Edition.

A multiple-choice quiz by Lord_Digby. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Road Rules
  8. »
  9. British Road Rules

Author
Lord_Digby
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,257
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1751
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 85 (7/10), Guest 80 (7/10), Guest 188 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where should you never park or stop? Hint

On a ring road
In a one way street
On a pedestrian crossing
At a quayside

2. Where must you never overtake? Hint

Double white lines
In the countryside
Dual carriageway
30mph speed zone

3. In adverse weather conditions when should you use your headlights? Hint

When you cannot see for more than 110 metres
When you cannot see for more than 100 metres
When you cannot see for more than 130 metres
When you cannot see for more than 150 metres

4. In a built up area, at what time must you not use your horn? Hint

11.30 pm and 7.00 am
11.30 pm and 8.00 am
10.30 pm and 7.00 am
10.00 pm and 7.00 am

5. What's the maximum speed limit for a car on Dual carriage-ways? Hint

60 mph
70 mph
80 mph
50 mph

6. What's the typical stopping distance at 70 mph? Hint

73 metres (240 feet)
103 metres (337 feet)
53 metres (175 feet)
96 metres ( 315 feet)

7. It is always the responsibility of the driver to make sure all passengers are wearing seat belts.

True
False

8. You must not leave a parked vehicle unattended with the engine running.

True
False

9. Green studs mark the edge of the main carriageway at lay-bys and slip roads.

True
False

10. When reaching a roundabout in the UK what should you do? Hint

Give priority to traffic approaching from your right
Look left and right then proceed
Speed up to get across quickly
Wait until somebody lets you go


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where should you never park or stop?

Answer: On a pedestrian crossing

Rule 191.
It is illegal to park on a pedestrian crossing or on the zig-zag lines. By parking on the crossing you are obstructing pedestrians who may want to cross the road. Parking on the zig-zag lines obscures the vision for the pedestrians and other road users.

If you are in a traffic queue always keep the crossing clear.
2. Where must you never overtake?

Answer: Double white lines

Rule 165.
Double white lines are a warning to the car driver that the road is hazardous. Other places that you should never overtake are a corner or a bend, the top of a hill, a humpback bridge and never overtake on a pedestrian crossing.
3. In adverse weather conditions when should you use your headlights?

Answer: When you cannot see for more than 100 metres

Rule 226.
You must use your headlights when the weather is poor or when visibility is down to 100 metres (328 feet). This could be applied when it's raining hard or in fog.
You can use front and rear fog lights if the visibility is really poor. Make sure you turn them off once the visibility improves.
4. In a built up area, at what time must you not use your horn?

Answer: 11.30 pm and 7.00 am

Rule 112.
The exception to this rule is when another road user poses a danger. The sounding of your horn while at standstill is also illegal. Only use your horn while traveling if you need to warn other drivers or pedestrians of your presence.
5. What's the maximum speed limit for a car on Dual carriage-ways?

Answer: 70 mph

Rule 123.
The maximum speed limit in built up areas is 30mph. On Single carriage-ways you are restricted to 60mph and on a motorway 70mph is the maximum speed limit. There may be times when speed limits are reduced, look out for the signs. Always take the traffic conditions into account as the top speed limits are not always appropriate.
6. What's the typical stopping distance at 70 mph?

Answer: 96 metres ( 315 feet)

Rule 126.
Always drive to the conditions of the road. Allow at least a two second gap between you and the vehicle in front. Don't forget to increase the distance in poor weather conditions.
7. It is always the responsibility of the driver to make sure all passengers are wearing seat belts.

Answer: False

Rule 99.
The driver is only responsible for the wearing of seatbelts if the passengers are under the age of fourteen. The driver can ask his passenger to put his or her seat belt on before moving of. You are in charge of the vehicle. Remember clunk-click every trip.
8. You must not leave a parked vehicle unattended with the engine running.

Answer: True

Rule 123.
Common sense really. It has been known for vehicles to move off on their own or children playing with the controls and moving off. You are not in control of your car if it's unattended with the engine running. Turn it of and apply the handbrake and remove the key.
9. Green studs mark the edge of the main carriageway at lay-bys and slip roads.

Answer: True

Rule 132.
Four different colour studs are used. White is used to mark the lanes or the middle of the road. The central reservation of a dual carriageway or motorway is amber. The edge of the main carriageway at lay-bys and slip roads are green studs. Temporary layouts, e.g. if a road is being resurfaced or road works the colour can be green or yellow.
10. When reaching a roundabout in the UK what should you do?

Answer: Give priority to traffic approaching from your right

Rule 185.
Always give priority to traffic from your right, unless road signs tell you different. Some roundabouts give you the right of way, however you should still check for the traffic on the right to make sure it's safe to proceed.
Source: Author Lord_Digby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 85: 7/10
Jan 29 2023 : Guest 80: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 188: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 88: 6/10
Jan 25 2023 : Guest 145: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 86: 8/10
Jan 23 2023 : Guest 109: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 94: 7/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us