Quiz about UK Motoring Rules for Visitors
Quiz about UK Motoring Rules for Visitors

UK Motoring Rules for Visitors Quiz


Those of us that live and drive here in the UK, generally, have no problems with our driving laws. Here is a quiz to keep visiting drivers on the right road.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Road Rules
  8. »
  9. British Road Rules

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,508
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
2415
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 143 (13/15), boombaby (12/15), Guest 82 (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. There are three main shapes to UK traffic signs. Each shape is particular to a specific 'class' of sign. Which shape are 'warning' signs? Hint

Circular
Triangular
Square
Octagonal

2. Occasionally, as you drive around our roads, you will come across some signs that are coloured brown. What do these signs denote? Hint

A tourist attraction
There are many farms nearby
A scenic route
Directions to a Military Base

3. When you drive through our towns and villages you will almost certainly encounter yellow lines painted along the side of the road. What do they mean? Hint

Only disabled drivers are allowed to park
You may stop there for as long as you want
There are parking restrictions
Only lorries and vans can park

4. One sign that you will see a lot of is a white circle with a diagonal black stripe.This sign means 'National Speed Limit Applies'. But what is this limit for cars and motorcycles on single carriageway roads? Hint

50 mph
60 mph
70 mph
40 mph

5. When driving along a UK motorway (freeway), under what circumstances are you allowed to drive in the outside lane? Hint

Anytime
To overtake
When you need to go in a hurry
Only emergency vehicles are allowed in this lane

6. You are traveling along a country road. Down the middle of the road is a solid and continuous white line. What does it mean? Hint

You are approaching a village
There is a junction coming up
You may not cross the line
You are on a road designated for heavy lorries

7. You come across a circular sign that shows a motorcycle above a car. You are driving a 4x4. You may not pass this sign.

True
False

8. If you have never driven in the UK, and you want to abide by the rules, which publication should you read? Hint

The Drivers Rules
The Highway Code
The Motorists Handbook
Rules Of The Road

9. You are approaching a roundabout in the UK, and you want to turn right. When should you start to indicate? Hint

As you approach the roundabout
When you have passed the first exit
Once you are on the roundabout
What's a roundabout?

10. In the UK, under which circumstances can you pass through a red light? Hint

Never
When you are turning left
If there is no traffic coming from the opposite direction
When you are turning right

11. You are allowed to park on a red line.

True
False

12. You are traveling around the country. You join a motorway ( freeway ). You are driving a standard car. How fast are you allowed to drive?
Hint

100 mph
60 mph
70 mph
55 mph

13. In which of the following circumstances is it not permitted to sound your horn? Hint

In a residential area after 9.00pm
When stationary
Near a hospital
There are no restrictions

14. In the distance you see a long black sign with white chevrons. What does it mean? Hint

All traffic must go in the direction indicated
A sharp deviation in the road
There is a dead end ahead
Directions to a motorway ( freeway )

15. Finally, always remember that here in the UK we drive on the _______ side.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are three main shapes to UK traffic signs. Each shape is particular to a specific 'class' of sign. Which shape are 'warning' signs?

Answer: Triangular

Triangular signs give you advance warning of an upcoming hazard, i.e. a bend in the road. Circular signs give orders, i.e. the maximum speed limit for that stretch of road. Square ( or rectangular ) signs give information, i.e. distances and directions. There is only one octagonal sign, and that is the Stop sign at a junction.
2. Occasionally, as you drive around our roads, you will come across some signs that are coloured brown. What do these signs denote?

Answer: A tourist attraction

Tourist signs have a brown background. There will nearly always be a drawing on them to denote the type of attraction that is close by. Some have the name of the attraction on them. I would encourage you to follow a few of these, as they may take you to somewhere that you do not know about.
3. When you drive through our towns and villages you will almost certainly encounter yellow lines painted along the side of the road. What do they mean?

Answer: There are parking restrictions

There are two types of yellow line. A double line indicates that parking is not allowed at any time. A single line means that parking is not allowed at other times, and you must check the nearby signs for times. Lines that are painted over the kerbside indicate that there are loading restrictions in force. Drivers who have a disabled badge may park on yellow lines providing they do not cause a hazard.
4. One sign that you will see a lot of is a white circle with a diagonal black stripe.This sign means 'National Speed Limit Applies'. But what is this limit for cars and motorcycles on single carriageway roads?

Answer: 60 mph

On a single carriageway the maximum speed limit, unless modified by other signs, is 60mph. As implied in the question, this only applies to cars and motorcycles. Large vans and lorries have different rules.
5. When driving along a UK motorway (freeway), under what circumstances are you allowed to drive in the outside lane?

Answer: To overtake

The outside, or third lane, is supposed to be for overtaking only. However, many drivers treat this as the 'fast' lane and use it to try and get where they are going a lot faster than they would normally. It is, though, officially designated as an overtaking lane, and once you have passed the relevant vehicle/s you should pull back into one of the other lanes.
6. You are traveling along a country road. Down the middle of the road is a solid and continuous white line. What does it mean?

Answer: You may not cross the line

A solid white line on your side of the carriageway means you may not cross over the line except in certain limited circumstances. It usually indicates that a road hazard is coming up, and it would be unsafe to cross over the line. It does not mean no overtaking. If you can safely overtake, without crossing the line, you may do so. You may cross the line, if it is safe to pass a cyclist, horse or road maintenance vehicle if they are traveling at less than 10 mph.
7. You come across a circular sign that shows a motorcycle above a car. You are driving a 4x4. You may not pass this sign.

Answer: True

This sign means that all motor vehicles are prohibited.
8. If you have never driven in the UK, and you want to abide by the rules, which publication should you read?

Answer: The Highway Code

The Highway Code, published by Her Majesty's Stationery Office, is an essential read for anyone wishing to drive in the UK, and not fall foul of the law. It is available from many outlets, and can also be viewed online.
9. You are approaching a roundabout in the UK, and you want to turn right. When should you start to indicate?

Answer: As you approach the roundabout

If you are turning right, you start to indicate before you reach it. When you have passed the last exit before the one that you want you then indicate left.
10. In the UK, under which circumstances can you pass through a red light?

Answer: Never

There is no excuse for passing a red light. Red means stop. Officially, even emergency vehicles must stop. When you approach a set of traffic lights, you may go on green, you may also go on amber (yellow), but only if it would be dangerous to stop.
11. You are allowed to park on a red line.

Answer: False

'Red routes' are normally encountered in London. They are a more severe form of the yellow lines. On a 'red route' there is no parking at all, unless there is a sign allowing you to do so.
12. You are traveling around the country. You join a motorway ( freeway ). You are driving a standard car. How fast are you allowed to drive?

Answer: 70 mph

The maximum speed limit for a car and motorcycle on our motorways is 70 mph. Large vans and lorries ( trucks ) have different rules.
13. In which of the following circumstances is it not permitted to sound your horn?

Answer: When stationary

You are not permitted to sound your horn unless the vehicle is moving. You must not sound it in a built up area between the hours of 11.30pm and 7.00am. An exception is if another vehicle poses a danger.
14. In the distance you see a long black sign with white chevrons. What does it mean?

Answer: A sharp deviation in the road

These signs are usually, but not always, encountered on rural roads. The chevrons point in the direction of the deviation. Sometimes they are also used at roundabouts, although it is more usual to see a white arrow on a circular blue sign.
15. Finally, always remember that here in the UK we drive on the _______ side.

Answer: Left

I hope you found this quiz informative. The online Highway Code can be found here: http://www.highwaycode.gov.uk/
Safe driving.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 05 2022 : Guest 143: 13/15
Oct 31 2022 : boombaby: 12/15
Oct 31 2022 : Guest 82: 13/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us