FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Twelve Days Of Christmas
Quiz about The Twelve Days Of Christmas

The Twelve Days Of Christmas Trivia Quiz


While the correct answers to "The Twelve Days of Christmas" quiz might earn a high score, I hope that you find some facts that you did not know about this often misunderstood Christmas song. Enjoy!

A multiple-choice quiz by socalmiguel. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Christmas

Author
socalmiguel
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,330
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1749
- -
Question 1 of 10
1. In which year was "The Twelve Days of Christmas" first printed? Hint


Question 2 of 10
2. "The Twelve Days of Christmas" was first printed as which type of "Twelfth Night" game?
Hint


Question 3 of 10
3. The unknown author of "The Twelve Days of Christmas" directed the words of his game to be played by the children of which London District? Hint


Question 4 of 10
4. The meaning of the words we sing today in "The Twelve Days of Christmas" is not necessarily the original meaning of its first publication. Keeping that in mind, how many different types of bird or fowl were mentioned in the first publication? Hint


Question 5 of 10
5. Which printing format was first used to publish "The Twelve Days of Christmas" game? Hint


Question 6 of 10
6. What do the five golden rings represent? Hint


Question 7 of 10
7. Who published the first "Twelve Days of Christmas"? Hint


Question 8 of 10
8. How many "Lords a Leaping" are there? Hint


Question 9 of 10
9. "The Twelve Days of Christmas" originally represented what? Hint


Question 10 of 10
10. What was the first "Twelve Days of Christmas" stage play named? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year was "The Twelve Days of Christmas" first printed?

Answer: 1780

The printed game of "The Twelve Days of Christmas" appeared for the first time between 1780 and 1800 in two separate editions. The publication was included in an inexpensive collection of games intended not only for Christmas celebration, but for general children's entertainment.
2. "The Twelve Days of Christmas" was first printed as which type of "Twelfth Night" game?

Answer: Forfeit

The Forfeit game, "The Twelve Days of Christmas", was played by children in 1780 according to similar instructions laid out in an 1822 edition of, "The Gaping, Wide-Mouthed, Waddling Frog", a game originally published alongside "The Twelve Days of Christmas".
3. The unknown author of "The Twelve Days of Christmas" directed the words of his game to be played by the children of which London District?

Answer: Seven Dials District

The title of the small chapbook in which "The Twelve Days of Christmas" was included, stressed the importance of children enjoying "Mirth without Mischief", another game. There were few districts in late 18th century London where children could get into more mischief than in the Seven Dials or adjoining St. Giles Districts. Yet, the location of Seven Dials bordered the wealthy, aristocratic St. James District wherein lived many of the "lords" and "ladies" of the era.
4. The meaning of the words we sing today in "The Twelve Days of Christmas" is not necessarily the original meaning of its first publication. Keeping that in mind, how many different types of bird or fowl were mentioned in the first publication?

Answer: 7

In the original song, the first seven gifts were all birds - the odd one out being number five, which was intended to refer to ring-necked pheasants, rather than rings of the sort worn on the finger. The original seven breeds were thus (1) partridge, (2) turtle doves, (3) french hens, (4) colly birds, (5) ring-necked pheasants, (6) geese, and (7) swans.
5. Which printing format was first used to publish "The Twelve Days of Christmas" game?

Answer: A chapbook

Chapbooks originated in France during the time of François Rabelais in the 16th century, initially in the form of "Cries". "Cries" consisted of a single printed broadsheet that served as a form of advertising for hawkers or street-mongers of various wares and items for sale in street markets.
6. What do the five golden rings represent?

Answer: The first five books of the Old Testament

The rings represent Pentateuch, providing the history of man's fall from grace.
7. Who published the first "Twelve Days of Christmas"?

Answer: C. Sheppard and J. Potts

The game's publishers (C. Sheppard and J. Potts) specialized in the printing and distribution of chapbooks and ballads for sale. Little is known of the authors of the street literature they produced. There being no copyright laws, as soon as a chapbook hit the streets and sold well, it was pirated by other publishers and re-printed without acknowledgment of sources.
8. How many "Lords a Leaping" are there?

Answer: 10

The 10 Lords a Leaping represent the ten commandments.
9. "The Twelve Days of Christmas" originally represented what?

Answer: 12 days between December 25 - January 5

Thus, on the first day of Christmas, represents December 25, and the 12th day of January 5, Epiphany morning. As time went by, various sects of Christianity had altered the 12 day time frame and interpretations. For example, St. Stephens Day (Boxing Day) is December 26.

In variations, some provide gifts on each of the 12 days, some on the first day (Christmas), and some on the 12th day only.
10. What was the first "Twelve Days of Christmas" stage play named?

Answer: What You Will

This originally was a comedy, and performed in front of a live audience in February 1602 by the great William Shakespeare. It was a popular play, and was later renamed, "Twelfth Night". Publication for the play did not take place for another five years.
Source: Author socalmiguel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us