FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Underrated Republic P47 Thunderbolt
Quiz about The Underrated Republic P47 Thunderbolt

The Underrated Republic P-47 Thunderbolt Quiz


Despite its bad reputation today, Republic's P-47 was more than a match for enemy aircraft, and was so good it remained in service until jet power dominated the skies.

A multiple-choice quiz by AlexT781. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Military
  8. »
  9. USAF

Author
AlexT781
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,162
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
327
-
Question 1 of 10
1. The P-47 is usually referred to as "Thunderbolt". But what was the nickname given to it by the pilots that flew it? Hint


Question 2 of 10
2. Probably the most recognizable fighter group to fly the P-47 is nicknamed the "Red Tails". Like the aircraft itself, the Red Tails have another nickname you may recognize. What is it? Hint


Question 3 of 10
3. True or False: Seven of the 10 top U.S. aces in the European Theater flew the P-51, in the later years of World War II, because the Thunderbolt was just too cumbersome to fly and was outmatched by newer German aircraft.


Question 4 of 10
4. Fairchild Aviation ended up buying Republic, becoming Fairchild-Republic. They then designed a very famous aircraft based on the P-47. What celebrated plane did Fairchild produce for the Air Force starting in 1972, was as rugged as the P-47, and gained fame during Desert Storm? Hint


Question 5 of 10
5. Variants of the P-47 were designed specifically to intercept and destroy Germany's V1 rockets targeting London. With a top speed of 473mph, it also managed to shoot down what German aircraft? Hint


Question 6 of 10
6. The tactic used by P-47 pilots to engage more nimble enemy aircraft was popularly known as "boom and zoom". The idea was to get as much speed diving toward the target then use the plane's momentum to climb back to altitude. Approximately how fast could a P-47 go while in a dive? Hint


Question 7 of 10
7. The P-47 was the only American fighter to be armed with four .50cal machine guns in each wing.


Question 8 of 10
8. The P-47 was the most produced American aircraft during World War II.


Question 9 of 10
9. A squadron of P-47s reputedly sank a German destroyer with just their machine guns. However it was not a destroyer, but what kind of ship? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of the war, the US Army Air Force calculated the number of P-47s shot down during their 1,350,000 flight hours. What percentage of P-47s were destroyed during World War II? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : bigwoo: 6/10
Feb 22 2024 : xchasbox: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The P-47 is usually referred to as "Thunderbolt". But what was the nickname given to it by the pilots that flew it?

Answer: Jug

It was called the "Jug" because the fuselage resembled a milk jug used at the time. It might be hard to visualize it today, but stand the plane upright on its propeller and remove the wings and you'll eventually see the resemblance.
2. Probably the most recognizable fighter group to fly the P-47 is nicknamed the "Red Tails". Like the aircraft itself, the Red Tails have another nickname you may recognize. What is it?

Answer: Tuskegee Airmen

Officially designated the 332nd Fighter Group, the Tuskegee Airmen became one of the best units of World War II.
3. True or False: Seven of the 10 top U.S. aces in the European Theater flew the P-51, in the later years of World War II, because the Thunderbolt was just too cumbersome to fly and was outmatched by newer German aircraft.

Answer: False

The reality is seven of the top ten US aces flew the P-47, with over 20 kills each. Only three of the top aces flew the P-51.
4. Fairchild Aviation ended up buying Republic, becoming Fairchild-Republic. They then designed a very famous aircraft based on the P-47. What celebrated plane did Fairchild produce for the Air Force starting in 1972, was as rugged as the P-47, and gained fame during Desert Storm?

Answer: A-10 Thunderbolt II

The F-105, F-84, and RF-84 were produced by Republic Aviation well before Fairchild bought them out. The A-10 is the only Fairchild plane on the list. The A-10 Thunderbolt II (also nicknamed Warthog) proved to be just as rugged and effective as the original Thunderbolt.
5. Variants of the P-47 were designed specifically to intercept and destroy Germany's V1 rockets targeting London. With a top speed of 473mph, it also managed to shoot down what German aircraft?

Answer: Me-262

The P-47M was the official designation of this aircraft. It was specifically designed to handle V-1 rockets, but proved to be very effective against the German jet-powered aircraft as well.
6. The tactic used by P-47 pilots to engage more nimble enemy aircraft was popularly known as "boom and zoom". The idea was to get as much speed diving toward the target then use the plane's momentum to climb back to altitude. Approximately how fast could a P-47 go while in a dive?

Answer: 550mph

The tactic was very effective, and if used for ground support very deadly.
7. The P-47 was the only American fighter to be armed with four .50cal machine guns in each wing.

Answer: True

Later models reduced the number to six in order to fit rockets on the wings. Whether carrying six or eight machine guns (and plans to add 20mm cannon), the P-47 was in contention for the most heavily armed aircraft in the war.
8. The P-47 was the most produced American aircraft during World War II.

Answer: True

There were about 15,500 P-47s made during the war. The military wanted so many of them that at the end of the war, a contract for another approximately 5,500 P-47s had to bee cancelled.
9. A squadron of P-47s reputedly sank a German destroyer with just their machine guns. However it was not a destroyer, but what kind of ship?

Answer: Torpedo boat

The Tuskegee Airmen came across a German ship docked in Trieste, Italy. However, it had been converted into a torpedo boat. The ship didn't actually sink, but was so heavily damaged the Germans later scuttled it.
10. At the end of the war, the US Army Air Force calculated the number of P-47s shot down during their 1,350,000 flight hours. What percentage of P-47s were destroyed during World War II?

Answer: 0.7%

The low loss rate is testament to how rugged the P-47 was. Photographs show Thunderbolts landing with just about any damage you could think of. It was very hard to shoot down a P-47.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My History Related Quizzes:

Each quiz is about historical events, people, or places.

  1. New York Prior to 1783 Tough
  2. Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk Average
  3. Susan B. Anthony on Trial Average
  4. Historic Southern New Jersey Average
  5. Grabbing Defeat From The Jaws Of Victory Average
  6. World Heritage Sites Around the Globe Tough
  7. Notable Twentieth Century Dates Average
  8. The Underrated Republic P-47 Thunderbolt Average
  9. There Was A Crooked Little Tower Tough

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us