Quiz about There Was A Crooked Little Tower
Quiz about There Was A Crooked Little Tower

There Was A Crooked Little Tower Quiz


There are many more leaning towers to be found outside Pisa! Can you identify these other (mostly less known) leaning towers?

A photo quiz by AlexT781. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Skyscrapers & Towers

Author
AlexT781
Time
5 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
389,823
Updated
Apr 13 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
380
Last 3 plays: PHILVV (10/10), FrappMaster (8/10), Grosshaus93 (4/10).
photo quiz
1. Cracks can be found along the floor and ceiling of the House of Commons due to the slight tilt of which London landmark, renamed in 2012? Hint

Big Ben
Elizabeth Tower
Westminster Cathedral
Millenium Tower

photo quiz
2. Known better as Tiger Hill Pagoda, the Huqiu Tower leans by three degrees in which country? Hint

China
Taiwan
Cambodia
Thailand

photo quiz
3. Which Dutch city, the resting place of artist Johannes Vermeer, features a church tower unwisely constructed on top of an old canal? Hint

Delft
Utrecht
Amsterdam
Vianen

photo quiz
4. The Nevyansk Tower in Russia leans by approximately three degrees, but this hardly makes it unique. Instead, this 18th century tower is surrounded by legends due to what oddity, unique among most buildings? Hint

No idea why it was ever built
There was no architect
No idea why it is leaning
It was built before anybody lived nearby

photo quiz
5. Curiously, the pinnacle of this temple dedicated to Shiva remains perpendicular to the ground even though the building tilts wildly. What is the temple known as? Hint

Leaning Temple of Shiva
Tilted Temple
The Leaning Temple
Leaning Temple of Huma

photo quiz
6. Officially called Torre Nueva, which Spanish tower was demolished in 1892 because it was believed collapse was imminent? Hint

Leaning Tower of Wanaka
Mudéjar Tower
Leaning Tower of Zaragoza
Gate of Europe

photo quiz
7. Water can undermine even the best built towers. What water source is the reason the Bad Frankenhausen church tower leans? Hint

Canal
Marsh
Underground stream
Modern sewer system

photo quiz
8. In May, 2008, engineers claimed to have stopped which famous tower from continuing to edge ever closer to collapse? Hint

The Campanile of San Michele degli Scalzi
The Campanile of the Cathedral of Pisa
Torre delle Milizie
Leaning Tower of Zaragoza

photo quiz
9. Capital Gate Tower, intentionally built leaning a whopping 18 degrees, can be found in which extremely affluent Middle Eastern capital city? Hint

Dubai
Kuwait City
Riyadh
Abu Dhabi

photo quiz
10. In which North American city can you find Olympic Stadium, featuring the world's tallest intentionally leaning tower?

Answer: (Remember "olympic")

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cracks can be found along the floor and ceiling of the House of Commons due to the slight tilt of which London landmark, renamed in 2012?

Answer: Elizabeth Tower

The Elizabeth Tower leans only about one-quarter of a degree to the northwest, but it is enough to show obvious cracks inside. It is believed that an underground parking lot and an extension to the London Underground is causing the tilt, which is slowly increasing - about one millimeter per year. I hope you didn't answer "Big Ben" - that is the name of the clock's hour bell, not the tower itself.
2. Known better as Tiger Hill Pagoda, the Huqiu Tower leans by three degrees in which country?

Answer: China

The tower is located in the city of Suzhou on Tiger Hill, is 154 feet tall and tilts due to the foundation being half rock and half earth. In 1957, concrete was pumped into the soil to prevent further tilting. During this process, Buddhist scriptures were found - one of which put the construction of the pagoda in the year 961 AD.
3. Which Dutch city, the resting place of artist Johannes Vermeer, features a church tower unwisely constructed on top of an old canal?

Answer: Delft

Delft's Oude Kerk (Old Church) bell tower was constructed between 1325 and 1350. The tower began to lean while still being built, the foundation consisting only of earth used to fill in part of the nearby canal. It was nearly torn down in the 1800s due to fears of it toppling.
4. The Nevyansk Tower in Russia leans by approximately three degrees, but this hardly makes it unique. Instead, this 18th century tower is surrounded by legends due to what oddity, unique among most buildings?

Answer: No idea why it was ever built

Nobody knows why or exactly when it was built. Legends regarding its purpose abound, ranging from a simple watchtower to secret laboratories, and that it was intentionally built at an angle. Soviet-era secret experiments have been claimed to have occurred in the tower as well.
5. Curiously, the pinnacle of this temple dedicated to Shiva remains perpendicular to the ground even though the building tilts wildly. What is the temple known as?

Answer: Leaning Temple of Huma

The temple is located in the village of Huma, in the Indian state of Orissa, and is part of a larger temple complex. It is believed flooding, or possibly an earthquake, caused the tower to lean, but the exact reason is unknown, as a few other temples within the same complex lean in the opposite direction.
6. Officially called Torre Nueva, which Spanish tower was demolished in 1892 because it was believed collapse was imminent?

Answer: Leaning Tower of Zaragoza

The tower already had a slight, but visible, lean after construction finished in 1504. When Napoleon besieged Zaragoza in 1808 and again in 1809, the tower was used for observation of the French forces. After demolition, most of the tower's bricks were used for the foundations of new houses.
7. Water can undermine even the best built towers. What water source is the reason the Bad Frankenhausen church tower leans?

Answer: Underground stream

Since 1640, the tower has been leaning further and further over. Today it leans nearly five degrees from vertical. All attempts to shore up the structure have failed, and the underground stream continues to erode the earth the tower was built on.
8. In May, 2008, engineers claimed to have stopped which famous tower from continuing to edge ever closer to collapse?

Answer: The Campanile of the Cathedral of Pisa

The Leaning Tower of Pisa was stabilized in 2008, and engineers claim the tower should stand at least 200 more years. Efforts included removing earth from underneath the higher side, attaching stay cables, and removing the bells.
9. Capital Gate Tower, intentionally built leaning a whopping 18 degrees, can be found in which extremely affluent Middle Eastern capital city?

Answer: Abu Dhabi

In 2010, the Capital Gate Tower made a Guinness World Record - the "furthest leaning man-made tower". At 18 degrees, it leans nearly three degrees further than any other contender. Opened in 2011, it serves as a hotel as well as an office building.
10. In which North American city can you find Olympic Stadium, featuring the world's tallest intentionally leaning tower?

Answer: Montreal

The Tower of Montreal stands at 576 feet. The stadium was built for the 1976 Olympics, but the tower wasn't completed until 1977. The total cost of the stadium was just over $1.6 billion Canadian dollars ($1.2 billion US in 2017), and wasn't paid off until 2006.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : PHILVV: 10/10
Jan 07 2023 : FrappMaster: 8/10
Dec 17 2022 : Grosshaus93: 4/10
Dec 07 2022 : Dizart: 9/10

Related Quizzes
This quiz is part of series My History Related Quizzes:

Each quiz is about historical events, people, or places.

  1. New York Prior to 1783 Tough
  2. Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk Average
  3. Susan B. Anthony on Trial Average
  4. Historic Southern New Jersey Average
  5. Grabbing Defeat From The Jaws Of Victory Average
  6. World Heritage Sites Around the Globe Tough
  7. Notable Twentieth Century Dates Average
  8. The Underrated Republic P-47 Thunderbolt Average
  9. There Was A Crooked Little Tower Tough

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us