Quiz about Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk
Quiz about Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk

Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk Quiz


Saint Kateri Tekakgwitha is one of eleven American Saints, and one of only three to be born in North America. Here is a brief overview of some important points during her path to sainthood.

A multiple-choice quiz by AlexT781. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christian People / Saints
  8. »
  9. Individual Saints

Author
AlexT781
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,362
Updated
Feb 18 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
249
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), PHILVV (10/10), Guest 75 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Between 1661 and 1663, the Mohawk suffered a smallpox epidemic. Tekakwitha's parents and her younger brother died, leaving her an orphan. How else did the smallpox affect her? Hint

She was permanently scarred and her eyesight was damaged.
The village was abandoned.
She had no permanent effects.
She was permanently blinded.

2. In 1666, tragedy again struck Saint Kateri Tekagwitha, this time forcing the relocation of her entire village. What event prompted Saint Kateri to move to the village of Caughnawha, miles to the west? Hint

An earthquake destroyed Ossernenon.
The Mohawk River flooded.
The French burned Ossernenon.
The Mohicans burned Ossernenon.

3. Following the burning of the Mohawk villages, a Jesuit mission was established near the site of Ossernenon. Jesuit priests that learned to speak Mohawk frequented the village to educate the children. This led to what incident that began her conversion to Catholicism? Hint

A priest cared for captives about to be executed.
She was curious about new cultures and religions.
The Mohawk had to convert to receive education.
Her family kicked her out and she had nowhere else to go.

4. Having decided to convert to Catholicism, Tekakwitha was baptized on Easter Sunday - April 18, 1676. She was christened Catherine, in honor of Saint Catherine of Siena. Soon after, Saint Kateri left for Montreal. Why did she feel she had to leave her village behind? Hint

She had been rejecting Mohawk traditions.
She was to be put to death for converting.
Converts were not allowed to return to their village.
The Mohicans raided her village.

5. Saint Kateri Tekakwitha died on Holy Wednesday (April 17, 1680) in the village of Kahnawake. Immediately after her death, what happened to her body, leading to belief in healing powers and her eventual canonization? Hint

Her scars opened and began to bleed.
Her body appeared to levitate.
Her scars vanished and her face glowed a radiant white.
Nothing happened until after her funeral.

6. The first recognized miracle attributed to Saint Kateri occurred in the 1700s, when a man, near death, was cured after a nun gave him a relic of Saint Kateri. From what disease was the man dying? Hint

Influenza
Typhoid fever
Tuberculosis
Smallpox

7. Kateri Tekakwitha's process of canonization began during the Third Plenary Council, held in Baltimore, in 1884. When was she finally declared to be a Saint? Hint

July 5, 2013 by Pope Francis
January 3, 1943 by Pope Pius XII
October 21, 2012 by Pope Benedict XVI
June 22, 1980 by Pope John Paul II

8. The second official miracle by Saint Kateri occurred in the United States in 2006. A boy was cured of a fatal bacterial disease after being given another relic. What rare but well-known bacterial infection did the boy have? Hint

Gangrene
E. coli
Flesh-eating disease
Bacterial menengitis

9. Saint Kateri Tekakwitha is the patroness of all but which of the following? Hint

environment
people ridiculed for their piety
people in exile
Native Americans

10. Saint Kateri Tekakwitha is known for her strict adherence to the virtue of chastity, even before her conversion to Catholicism. Because of her purity, by which nickname is she known? Hint

"Flower of the Adirondacks"
"Lily of the Mohicans"
"Rose of the Mohawks"
"Lily of the Mohawks"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Between 1661 and 1663, the Mohawk suffered a smallpox epidemic. Tekakwitha's parents and her younger brother died, leaving her an orphan. How else did the smallpox affect her?

Answer: She was permanently scarred and her eyesight was damaged.

Tekakwitha was adopted by her aunt and her husband. The oldest stories claim she was neglected, but that is most likely bias against the "savages". Mohawk customs, and the fact she was a chief's daughter, dictated that she would have been well cared for.
2. In 1666, tragedy again struck Saint Kateri Tekagwitha, this time forcing the relocation of her entire village. What event prompted Saint Kateri to move to the village of Caughnawha, miles to the west?

Answer: The French burned Ossernenon.

The French attacked and burned all the villages on the south bank of the Mohawk River. Today, the villages destroyed by the French would be located near the town of Auriesville, New York. The village of Caughnawha has been excavated, and is located just outside the town of Fonda, New York.
3. Following the burning of the Mohawk villages, a Jesuit mission was established near the site of Ossernenon. Jesuit priests that learned to speak Mohawk frequented the village to educate the children. This led to what incident that began her conversion to Catholicism?

Answer: A priest cared for captives about to be executed.

A Jesuit priest had been begging the chief to stop torturing the captives. The priest's determination struck a chord with Tekagwitha, and when she witnessed the priest give blessings to them just before their execution, she became determined to learn more about this strange, new religion.
4. Having decided to convert to Catholicism, Tekakwitha was baptized on Easter Sunday - April 18, 1676. She was christened Catherine, in honor of Saint Catherine of Siena. Soon after, Saint Kateri left for Montreal. Why did she feel she had to leave her village behind?

Answer: She had been rejecting Mohawk traditions.

It is important to note that her conversion itself didn't force her to flee. She had been rejecting Mohawk traditions and values for some time, especially those regarding marriage. After her baptism, she no longer felt welcome in her village.
5. Saint Kateri Tekakwitha died on Holy Wednesday (April 17, 1680) in the village of Kahnawake. Immediately after her death, what happened to her body, leading to belief in healing powers and her eventual canonization?

Answer: Her scars vanished and her face glowed a radiant white.

Several days after her funeral, Saint Kateri appeared to people that had cared for her or with whom she was close. Belief in her sainthood was so strong at that time, that she was unofficially made the patron saint of Montreal, centuries before her canonization.
6. The first recognized miracle attributed to Saint Kateri occurred in the 1700s, when a man, near death, was cured after a nun gave him a relic of Saint Kateri. From what disease was the man dying?

Answer: Smallpox

Prior to this event, many had already believed in Saint Kateri's healing power. Unfortunately, the reverence people had for her led to the looting of her grave.
7. Kateri Tekakwitha's process of canonization began during the Third Plenary Council, held in Baltimore, in 1884. When was she finally declared to be a Saint?

Answer: October 21, 2012 by Pope Benedict XVI

Saint Kateri was declared Venerable by Pope Pius XII on January 3, 1943, and beatified by Pope John Paul II June 22, 1980. Saint Kateri is the first Native American to be declared a saint.
8. The second official miracle by Saint Kateri occurred in the United States in 2006. A boy was cured of a fatal bacterial disease after being given another relic. What rare but well-known bacterial infection did the boy have?

Answer: Flesh-eating disease

Properly called necrotizing fasciitis, it infected the boy through a cut on his lip. Doctors said he wasn't responding to treatment, and he had already received his last rites when the nun, herself named after Saint Kateri, placed the relic on the child's body.
9. Saint Kateri Tekakwitha is the patroness of all but which of the following?

Answer: people ridiculed for their piety

It is actually her christening namesake, Saint Catherine of Siena, who is the patroness of people ridiculed for their piety.
10. Saint Kateri Tekakwitha is known for her strict adherence to the virtue of chastity, even before her conversion to Catholicism. Because of her purity, by which nickname is she known?

Answer: "Lily of the Mohawks"

While never rejected by the Mohawk, many have objected to her sainthood because she didn't embody the traditions and customs of her tribe, as many other converted Mohawks had in the past.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 172: 5/10
Jan 22 2023 : PHILVV: 10/10
Dec 08 2022 : Guest 75: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series My History Related Quizzes:

Each quiz is about historical events, people, or places.

  1. New York Prior to 1783 Tough
  2. Saint Kateri Tekakwitha of the Mohawk Average
  3. Susan B. Anthony on Trial Average
  4. Historic Southern New Jersey Average
  5. Grabbing Defeat From The Jaws Of Victory Average
  6. World Heritage Sites Around the Globe Tough
  7. Notable Twentieth Century Dates Average
  8. The Underrated Republic P-47 Thunderbolt Average
  9. There Was A Crooked Little Tower Tough

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us