FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about US Presidential Ladies
Quiz about US Presidential Ladies

U.S. Presidential Ladies Trivia Quiz


These are a few of the Presidents' Ladies, either as their wives in the White House, or as other Ladies who assisted Presidents who were widowers or unmarried.

A multiple-choice quiz by YOMD39. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. First Ladies

Author
YOMD39
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
5,106
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1874
- -
Question 1 of 10
1. Which President's Lady was a widow with one child when she married a future President, who was 17 years her senior? Hint


Question 2 of 10
2. Who was President Thomas Jefferson's Lady in the White House? Hint


Question 3 of 10
3. Which President's Lady died of Bright's Disease (a kidney disease)about 7 months after her husband was sworn in as President of the U.S.? Hint


Question 4 of 10
4. Which President's Lady abstained from alcoholic beverages, banned the serving of alcoholic drinks at the White House and earned the nickname "Lemonade Lucy"? Hint


Question 5 of 10
5. Which President's Lady suffered a severe disabling stroke two months after her husband's Presidential inauguration; but within a year she was able to resume full functions as First Lady of the White House? Hint


Question 6 of 10
6. Which President's Lady was initially married at 18 years of age, became a widow with two infants at age 26 and two years later married a future U. S. President? Hint


Question 7 of 10
7. Who assumed certain limited duties as President Chester Alan Arthur's Lady in the White House? Hint


Question 8 of 10
8. Which President's Lady received a Gold Medal from the National Institute of Social Sciences? Hint


Question 9 of 10
9. Which President's Lady helped to raise funds for Johns Hopkins University on the condition that women would be granted admission to their Medical School? Hint


Question 10 of 10
10. Which President's Lady paid for the reproduction of James Madison's furniture for a sitting room and also paid to restore the Lincoln Study for her husband's private use? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which President's Lady was a widow with one child when she married a future President, who was 17 years her senior?

Answer: Dolley Payne Todd Madison

Dolley Payne had previously married John Todd, Jr. in 1790. Three years later he died of yellow fever, leaving his wife with one child. James Madison married Dolley Payne Todd in September 1794.
2. Who was President Thomas Jefferson's Lady in the White House?

Answer: Martha Randolph

When Thomas Jefferson took office in 1801 he had been a widower for 19 years. His adult daughter had married Thomas Mann Randolph, Jr. She served as his Lady in the White House intermittently in 1802-1803 and again in 1805-1806. Occasionally, Jefferson asked Dolley Madison to assist him with social functions in the White House.
3. Which President's Lady died of Bright's Disease (a kidney disease)about 7 months after her husband was sworn in as President of the U.S.?

Answer: Ellen Louis Axon Wilson

Mrs. Ellen Louis Axon Wilson died of Bright's Disease on August 6, 1914, about 7 months after the inaurguration of President Woodrow Wilson.
4. Which President's Lady abstained from alcoholic beverages, banned the serving of alcoholic drinks at the White House and earned the nickname "Lemonade Lucy"?

Answer: Lucy Ware Webb Hayes

Sarah Polk also refused to tolerate alcohol at the White House and was most meticulous about Sunday observance.
5. Which President's Lady suffered a severe disabling stroke two months after her husband's Presidential {inauguration;} but within a year she was able to resume full functions as First Lady of the White House?

Answer: Helen Herron Taft

Two months after the Presidential inauguration of William H. Taft, his wife suffered a severe stroke. However, within a year she had made a remarkable recovery and was fully involved with the duties of First Lady.
6. Which President's Lady was initially married at 18 years of age, became a widow with two infants at age 26 and two years later married a future U. S. President?

Answer: Martha Dandridge Custis

Martha Dandridge married Daniel Park Custis when she was age 18. She had four children, two died and the other two were still infants when she became a widow at age 26 years. Two years later she married George Washington.
7. Who assumed certain limited duties as President Chester Alan Arthur's Lady in the White House?

Answer: Mrs. John E. McElroy

Chester Alan Arthur's wife, Ellen Lewis Arthur, died before he became President. He refused to give anyone the full duties as his Lady in the White House. His married sister, Mrs. John E. McElroy, assumed limited social duties in the White House during his Presidency.
8. Which President's Lady received a Gold Medal from the National Institute of Social Sciences?

Answer: Grace Anne Goodhue Coolidge

The Gold Medal awarded to Mrs. Calvin Coolidge by the National Institute of Social Sciences was in recognition of 'Her Fine Personal Influence Exerted as First Lady of the Land'.
9. Which President's Lady helped to raise funds for Johns Hopkins University on the condition that women would be granted admission to their Medical School?

Answer: Caroline Lavina Scott Harrison

Mrs. Benjamin Harrison was very active in charitable causes, especially involving women, and she helped to raise funds for Johns Hopkins University to encourage the admission of women to their Medical School.
10. Which President's Lady paid for the reproduction of James Madison's furniture for a sitting room and also paid to restore the Lincoln Study for her husband's private use?

Answer: Lou Henry Hoover

Mrs. Herbert Hoover used her own personal funds for the reproduction of Madison's furniture and to restore the Lincoln Study. The Hoovers used their own private funds for the entertainment of personal guests in the White House during this country's Great Depression.
Source: Author YOMD39

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us