Trivia Questions and Answers
photo of Sound Of Music, The .

220 The Sound Of Music Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about The Sound Of Music? This category is for trivia questions and answers related to The Sound Of Music (Movies). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Toy Story    Shrek    Spider-Man    Terminator    Twilight    Titanic    Resident Evil    Julie Andrews   
1 Which daughter claims to be Brigitta?
Answer: Louisa

After Maria arrives at the Von Trapp-house and the Captain whistles the children to introduce themselves, Maria is left alone with the children. Maria then asks the children to repeat their names and tell her how old they are. First Liesl lets Maria know that she is 16 and doesn't need a governess, then Friedrich lets her know that he is 14 and impossible and thirdly Louisa tells Maria that "I am Brigitta".
    Your options: [ Liesl ] [ Gretl ] [ Marta ] [ Louisa ]
  From Quiz: The Children of Captain Von Trapp
2 The real Maria grew up around Vienna. However, in the movie it is alluded that Maria grew up somewhere else. Where would that be?
Answer: Salzburg

In the beginning of the movie, where Maria and the Mother Abbess were talking about Maria singing on the mountain, Maria said that she grew up on that mountain. Later in the conversation she also said that she used to look down upon the nuns while they were working in the garden and she longed to be one of them.
Later in the movie, Maria and the children are running around town singing and having the time of their lives. This scene is referred to later as to have taken place in Salzburg. This is the same place we see Maria walking through on her way from the abbey to the Von Trapp-estate at the beginning. A couple of times the family is shown at the setting for the Salzburg Music Festival. For these reasons I assume the movie must be set around Salzburg.
  From Quiz: "The Sound of Music"- The Film and the Reality
3 Who opens the door to the ballroom when Maria is dancing around?
Answer: Captain von Trapp

He opened the door and she stopped dancing, then she looked at him and ran out of the room.
  From Quiz: "Sound of Music" Part 2
4 What was the name of the original song that was replaced by the song "Something Good" in the love scene?
Answer: An Ordinary Couple

"An Ordinary Couple" was dropped from the motion picture, as it was not romantic enough. It was replaced by "Something Good," written by Rodgers.
  From Quiz: Sound of Music
5 What is the name of the youngest child in the Von Trapp family?
Answer: Gretl

Gretl is played by Kym Karath in the 1965 version of the musical.
  From Quiz: "Sound of Music" Part 1
6 "Your dress is the ugliest one I ever saw!"
Answer: Brigitta

Brigitta tells it to Maria when she meets the children for the first time.
    Your options: [ Kurt ] [ Captain ] [ Liesl ] [ Brigitta ]
  From Quiz: Who Said That?
7 What was the Baroness Schraeder's number in the ball game she played with the Von Trapp children?
Answer: 6
  From Quiz: The Sound of Music
8 When Maria was on the bus going to the von Trapp house for the first time, who was sitting across the aisle from her?
Answer: A lady wearing a hat
  From Quiz: Sound of Music
9 When Maria first meets Franz, she mistakenly addresses him as "Captain." What does he reply?
Answer: I'm the old butler, fraulein.

Franz later turns out to be a Nazi sympathizer.
  From Quiz: 'The Hills Are Alive!'
10 An easy one for start: in what country is Salzburg situated?
Answer: Austria
  From Quiz: Where In Salzburg Does This Scene Take Place?
11 Who wonders what grass tastes like?
Answer: Kurt

This was right after the Captain said that the children could not have dinner.
  From Quiz: The Sound of Music
12 He wonders what the grass tastes like and is incorrigible!
Answer: Kurt

He was born in Los Angeles, California. Robert Wise, director of the film, walked up to him and invited him personally to join the cast in Salzburg! Duane Chase's now 52 and lives in Washington.
    Your options: [ Kurt ] [ Rolf ] [ Max ] [ Friedrich ]
  From Quiz: "Sound of Music" The Movie Characters
13 An easy one for start: How many children are there in the movie?
Answer: 7

And here they are: Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta and Gretl (at the end, because she's the most important).
  From Quiz: "Sound of Music" in Numbers
14 How many children were there?
Answer: 7

There were five girls and two boys who ranged from 5 years old to 16 years old.
  From Quiz: 'The Sound Of Music' Children
15 During the Captain's party, all the children are standing outside watching. We see Louisa. What color is the bow in her hair?
Answer: white

You only see it from the side, so it's hard to catch the color.
  From Quiz: The Sound of Music
16 Who plays the character Maria?
Answer: Julie Andrews

She also plays Mary Poppins!
  From Quiz: 'Sound of Music'
17 "The Sound of Music" was filmed in this country:
Answer: Austria

This is also the country in which the movie is set.
    Your options: [ England ] [ USA ] [ Austria ] [ Switzerland ]
  From Quiz: A Few of My Favourite Things
18 Where does the first dialogue in the movie take place?
Answer: In a corridor in the Abbey

'I simply cannot find her, Reverend Mother.' 'Maria.' 'She's missing from the abbey again.'
  From Quiz: The Sound Of Music
19 According to Liesl, why do the children play tricks on the governesses?
Answer: To get their father's attention

Since his wife died, Captain Von Trapp has distanced himself from his children because of the sorrow it brings. The children feel sad about it because they love their father and want to be close with him. On the first night when Frau Schmidt brings Maria some fabric for new dresses, she tells Maria that after the Captain's wife died he distanced himself from everything that reminded him of her, even the children. While on their picnic in the mountains, Maria says that she can't imagine how children as nice as them can play such awful tricks on people, Liesl responds with "How else can we get father's attention?" When the Captain returns from Vienna, he and Maria start arguing about the children and Maria states that the children want so much to be close to him.
  From Quiz: The Children of Captain Von Trapp
20 In real life, Maria was sent to the Von Trapps because one of the children was sick and needed a private teacher. Why was Maria sent to the Von Trapps in the movie?
Answer: The children needed a governess.

Maria Von Trapp (the real name of the child portrayed as "Louisa" in the movie) was sick and couldn't attend regular school with the others. Therefore she needed a private teacher. In the movie, all the children were in good health but their father was having trouble keeping a governess at the house because the children kept playing tricks on them to get their father's attention.

The fact that one of the children was named Maria, was part of the reason why the children's names were changed in the movie, as it would be confusing having two characters named Maria.
  From Quiz: "The Sound of Music"- The Film and the Reality
21 Complete the quote: "And I think there's a young lady out there who will never be a ____."
Answer: nun

The Baroness says this to the Captain on the balcony whilst they are calling off their engagement. The Baroness finally admits to herself that Captain von Trapp loves Maria.
    Your options: [ teacher ] [ dancer ] [ singer ] [ nun ]
  From Quiz: Sound of Music
22 Who else did director Robert Wise consider for the role of Captain von Trapp?
Answer: Yul Brynner

Yul Brynner died Oct. 10, 1985.
  From Quiz: "Sound of Music" Part 2
23 What is the reason the children give to Maria to explain why they played horrible tricks on their past governesses?
Answer: To get their father's attention

Liesl answers her question while Maria and the children are on a day out in the Austrian hills.
  From Quiz: Sound of Music
24 What is the Von Trapp children's uncle's name?
Answer: Max Detweiler

Uncle Max Detweiler is played by Richard Haydn.
  From Quiz: "Sound of Music" Part 1
25 MARIA: "A ________ on the bridge of a castle moat heard. Lay ee odl lay ee odl lay hee hoo." THE BOYS: "Men on a road with a load to tote heard. Lay ee odl lay ee odl-oo."
Answer: prince

THE CHILDREN: "Men in the midst of a table d'hote heard. Lay ee odl lay ee odl lay hee hoo." MARIA: "Men drinking beer with the foam afloat heard. Lay ee odl lay ee odl-oo." The Bairds actually performed in the Ziegfield Follies, Broadway theaters, World Fairs, commercials, and many television and film appearances.
    Your options: [ knight ] [ king ] [ prince ] [ princess ]
  From Quiz: "The Sound of Music" Lyrics Part 2
26 "I will lift up mine eyes unto the hills. From whence cometh my help... God be with you."
Answer: Reverend Mother

One of the last scenes, when the whole family hides from the Nazis in the Abbey.
    Your options: [ Maria ] [ Max ] [ Baroness ] [ Reverend Mother ]
  From Quiz: Who Said That?
27 He's seventeen goin' on eighteen and wants to take care of Liesl, later becomes one of the Nazis.
Answer: Rolf

In fact, while making the film Daniel Truhitte (Rolf) was 2 years younger than Charmain Carr (Liesl). He lives now in North Carolina and has 3 sons. Was originally turned down for the role of Rolf because his hair was brown, but was given another chance after turning his hair ;)
    Your options: [ Rolf ] [ Kurt ] [ Friedrich ] [ Max ]
  From Quiz: "Sound of Music" The Movie Characters
28 What year was the movie released?
Answer: 1965

It was at Rivoli Theatre in New York on March 2nd 1965. And won five Academy Awards including for Best Movie in this year!
  From Quiz: "Sound of Music" in Numbers
29 During the Captain's party, all the girls are wearing stockings except one. Which girl is it?
Answer: Liesl

It's a bit dark, so it's hard to catch.
    Your options: [ Marta ] [ Gretl ] [ Louisa ] [ Liesl ]
  From Quiz: The Sound of Music
30 What were the children's play clothes made from?
Answer: old drapes

Maria makes them herself, from the old drapes in her room.
  From Quiz: 'Sound of Music'
31 Who always makes Maria kiss the floor after a disagreement?
Answer: Sister Berthe

But lately, Maria's taken to kissing the floor when she sees her coming, just to save time!
  From Quiz: The Sound Of Music
32 Why does Liesl suffer a heartbreak?
Answer: Rolf joins the Nazis.

After the Anschluss where the Germans invade Austria, Liesl's boyfriend, Rolf, joins the Nazis. This causes him not to want to spend any time with her since he now "has more important matters" as he puts it. After he gives her a letter for her father at the concert hall, he leaves her with a look on her face that, to me, seems like she is very hurt. Later, at the house, she asks Maria what she should do when she stops loving someone "... or he stops loving you." That last line also tells me, that she is still hurting. During their escape, while hiding in the cemetery, Liesl notices Rolf among the Nazis and lets out a gasp and gives away their hiding place. This also seems like she isn't quite over him yet.
  From Quiz: The Children of Captain Von Trapp
33 The real Georg Von Trapp was a happy man who loved music. When Maria arrived, the discipline became more strict and she would erupt in angry outbursts. What was different about this statement at the time of Maria's arrival in the movie?
Answer: Georg was strict and Maria very loving.

In the movie, the housekeeper told Maria that the house used to be filled with laughter. Since Georg's wife died he ran the house with whistles, like he was on one of his ships again, even the children wore uniforms. While Georg was in Vienna, Maria taught the children how to sing.
Both were very musical, but at the time of Maria's arrival Georg didn't allow music in the house (which included himself).
  From Quiz: "The Sound of Music"- The Film and the Reality
34 Which child laughs when Maria tells the Captain she disobeyed his orders of the children's bedtime because of the thunderstorm?
Answer: Kurt

Whilst singing "My Favourite Things", Captain Von Trapp enters Maria's bedroom and is less than pleased to find his children up past their bedtime.
    Your options: [ Friedrich ] [ Marta ] [ Gretl ] [ Kurt ]
  From Quiz: Sound of Music
35 What does Kurt say they put on Fraulein Josephine's toothbrush?
Answer: Glue

Maria replies by saying "How can children as nice as you play such horrible tricks?"
  From Quiz: Sound of Music
36 MARIA: "One _______ _____ in a pale pink coat heard. Lay ee odl lay ee odl lay hee hoo." BRIGITTA: "She yodeled back to the lonely goatherd." Lay ee odl lay ee odl-oo."
Answer: little girl

MARIA: "Soon her Mama with a gleaming gloat heard. Lay ee odl lay ee odl lay hee hoo. What a duet for a girl and goatherd." MARIA AND THE CHILDREN: "Lay ee odl lay ee odl-oo." "Ummm (ummm) ... Odl lay ee (odl lay ee). Odl lay hee hee (odl lay hee hee). Odl lay ee ..."
    Your options: [ small girl ] [ young woman ] [ little girl ] [ little boy ]
  From Quiz: "The Sound of Music" Lyrics Part 2
37 "After all, the wool of a black sheep is just as warm."
Answer: Sister Margaretha

Sister Margaretha tells it to Sister Sophia while discussing if Maria should leave the Abbey.
    Your options: [ Sister Sophia ] [ Mother Abbes ] [ Sister Bertha ] [ Sister Margaretha ]
  From Quiz: Who Said That?
38 How many telegrams did Rolf deliver to the Von Trapp family estate?
Answer: 2

There were three that had to be delivered, but one of them was given to Liesl in the Town Square rather than being taken to the house.
  From Quiz: The Sound of Music
39 Who tells Maria that her dress is the ugliest one she's ever seen?
Answer: Brigitta

Kurt agrees that it is ugly, but says it is not the ugliest that he's ever seen.
  From Quiz: 'The Hills Are Alive!'
40 The wedding scene for "The Sound of Music" was filmed there.
Answer: The cathedral of Mondsee

25 kilometres east of the city. The basilica was built in 1487, and the baroque Altar by Hans Waldburger dates from 1626.
    Your options: [ The cathedral of Mondsee ] [ St. Gilgen ] [ Nonnberg Abbey ] [ Anif Castle ]
  From Quiz: Where In Salzburg Does This Scene Take Place?
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
The Sound Of Music Quizzes