Trivia Questions and Answers

350 Shrek Trivia Questions & Answers

Shrek
This category is for trivia questions and answers related to Shrek, as asked by users of FunTrivia.com.

There are 350 questions on this topic. Last updated Jan 30 2023.
Related Questions & Answers:   Toy Story    Spider-Man    Terminator    Twilight    Titanic    The Sound Of Music    Resident Evil   
Search in topic:
1 What are the names of Shrek and Fiona's children?
Answer: Fergus, Farkle, Felicia

These three ogre babies make their first appearance in "Shrek Forever After". Fergus is a Scottish name meaning 'Man of strength', this could have been chosen in relation to the fact Shrek has a Scottish accent. Felicia is a French name meaning 'Great happiness'; Fiona tells Shrek she's always wanted a girl named Felicia. Farkle isn't a common name but could be a reference to a French dice game. Shrek and various other characters mention the babies' names throughout the film. The three babies' existence is threatened in the film, when Shrek signs a sneaky deal with a short, tricky fellow named Rumplestiltskin (Rumpel).
trivia question Quick Question
What was the colour of the bird involved in the unfortunate singing incident with the princess?




2 The beginning of the movie is a flashback. The King and Queen are making a deal with Rumpelstiltskin to have Fiona's curse broken. What are they giving to Rumplestiltskin in exchange for this service?
Answer: the kingdom of Far Far Away

The King and Queen are tired of Fiona being locked up in the tower, a princess by day and a ogress by night. They are willing to sacrifice anything to have her curse lifted. At one point the King hesitates before signing the contract, obviously unsure as to whether this is the right thing to do. With feigned casualness, Rumpelstiltskin asks him if his kingdom is more important than his daughter. The King replies that nothing is more important than his daughter and starts to sign with new resolve. A messenger bursts in to tell them that the Princess has been rescued, saving the King from having to sign.
John Cleese and Julie Andrews provide the voices for the King and Queen and Walt Dohrn voices Rumpelstiltskin.
3 Who is the one other heir to the throne, besides Shrek?
Answer: Arthur

During the last three breaths before King Harold dies, he tells Shrek that Arthur is the only other heir to the throne. Shrek goes on a quest to find Arthur, so he doesn't have to become the next king.
Question Reference: Quiz: Shrek 3.
4 When they are imprisoned in the dungeon, Fiona finds out about Charming's plans for Shrek. She realizes that it is essential for them to break out and tries to rally the other girls to her cause. Snow White takes charge and says "Ladies, assume the position!" What are they doing?
Answer: They are waiting to be rescued.

The princesses all assume the positions they were in when rescued by their princes. Snow White lies down the same way that she did in her glass coffin, just before being kissed by her prince, and Sleeping Beauty goes to sleep. This is a funny comment on the traditional role of princesses, and women in general, in fairy tales. Fiona, however, has a much less passive role in mind.
5 Why are Shrek and Fiona back in the Kingdom of Far Far Away?
Answer: They have to assume the King and Queen's duties, because the King is sick.

Shrek and Fiona are seen performing many royal functions, including the unsuccessful launching of a new ship and a rather painfully executed knighting. Unhappy in his new duties, Shrek is chafing to return to the swamp and Fiona keeps reassuring him that it's only a few more days until her father becomes well enough to resume his role of king.
Shrek is voiced by Mike Myers, and Cameron Diaz again provides the voice of Fiona.
6 What happens to the mermaid who kisses Shrek?
Answer: She gets eaten by sharks.

Fiona and Shrek are kissing on the beach when a wave comes and replaces Fiona with a mermaid. Fiona then throws the mermaid into the water where she is swarmed by sharks!
7 What is the very first thing Shrek says in the movie?
Answer: "It's good to be home"

Shrek is carrying Fiona through the doorway when he says this, right before Donkey suprises them.
Question Reference: Quiz: Shrek 2.
8 As the movie opens, we are treated to the story of Princess Fiona's life, up until she is rescued from the tower. Who narrated this part of the story?
Answer: Prince Charming

Of course Prince Charming expects the story to end with him delivering the kiss that binds Fiona to him and secures his future as a king. What he doesn't know (but soon finds out) is that Shrek has already rescued Fiona and they are on their honeymoon. He's told this by the Big Bad Wolf who was taking a nap in Fiona's tower bed.
Rupert Everett provided the voice of Prince Charming.
Question Reference: Quiz: More "Shrek 2".
9 Who did Prince Charming find sleeping in the bed where he expected to find Fiona?
Answer: The Big Bad Wolf

The movie opens with Prince Charming telling the fairy tale story about Fiona's rescue, with himself in the role of the rescuer. When it comes to the part where he is supposed to deliver the kiss that will break the curse, he pulls back the bed curtains to find the Big Bad Wolf, who tells him that Fiona is off on her honeymoon. Later on Charming relates the experience, complaining that he found a 'gender confused wolf' instead of the princess he felt he was entitled to.
Question Reference: Quiz: Shrek 2.
10 When Shrek and Fiona get back from their honeymoon, who do they find in Shrek's house?
Answer: Donkey

According to Donkey, he was there to take care of the house, but Shrek sees that he did not sort the mail and did not water the plants and let the fish die.
11 When does "Shrek 2" take place in relation to "Shrek"?
Answer: Immediately after

The movie starts out showing Shrek and Fiona's honeymoon and is about their trip to meet Fiona's parents.
Question Reference: Quiz: Shrek 2.
12 In the beginning of the movie, what does Shrek put in his drink?
Answer: Eyeball

Shrek has a jar of eyeballs and spoons them into a bowl.
13 What is Princess Fiona being guarded by?
Answer: A fire-breathing dragon

Later in the film, when Shrek, Dragon and Donkey set off to stop the wedding, Shrek uses the chain on the dragon's collar to climb onto her back. In the next scene, when the dragon lands at Farquaad's castle, the chain has disappeared!
14 What does the Gingerbread Man say when Lord Farquaad asks him where the rest of the fairytale creatures are?
Answer: Eat me

The Gingerbread Man yells, "Eat me!" and then spits in his face.
Question Reference: Quiz: Beware! Ogres!.
15 Here's an easy one to start: where does Shrek live?
Answer: in a swamp

It's his swamp, and his swamp only! It's here that Lord Farquaad orders all fairy-tale creatures to be put.
16 During the opening credits, Shrek is seen in a mud bath... what does he use to wash his back?
Answer: Brush

The later scene in the credits where the mirror breaks when Shrek looks into it, is a direct reference to Mike Myers in 'Austin Powers the Spy who Shagged Me'.
17 Shrek:
Answer: Once upon a time, there was a lovely princess.

In the opening, when he's reading a book while in the outhouse.
18 When Shrek and Donkey get to Duloc, it's set up like Disney World. There's a sign that tells how long the wait is from a certain point. How long is the wait?
Answer: 45 minutes

There are only two people in the line!
19 What band sang both the first and last songs in the movie?
Answer: Smash Mouth

The songs were, 'All Star' and 'I'm a Believer'. Neil Diamond originally wrote 'I'm a Believer'. Eddie Murphy's vocals were used in the song in the movie.
20 'I'm not the monster here -- you are! You and the rest of that Fairy Tale trash poisoning my perfect world!' Who says this?
Answer: Lord Farquaad

This is near the beginning of the movie when Lord Farquaad is torturing the Gingerbread Man in his castle.
21 What does one of Lord Farquaad's guards call Pinnochio?
Answer: A possessed toy

This is seen when the fairy tale creatures are being sold to the guards. Right after this event is when we first meet Donkey.
22 Before Mike Myers was selected to perform the voice of Shrek, what other 'Saturday Night Live' performer was originally cast as Shrek?
Answer: Chris Farley

Chris Farley was originally cast as Shrek. He even recorded the dialogue. After his death, the role was given to fellow SNL alumnus, Mike Myers.
23 According to Shrek, why are ogres like onions?
Answer: They have layers.

Donkey said all of the incorrect answers.
Question Reference: Quiz: "Shrek" !.
24 Who voiced Princess Fiona?
Answer: Cameron Diaz

She does a pretty good job of it, too.
Question Reference: Quiz: Shrek.
25 Whom does the dragon fall in love with?
Answer: Donkey

They make such a lovely couple, especially if you have the DVD and see the wonderful song donkey sings at the end.
Question Reference: Quiz: Shrek.