FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Funnier Hats Than Yours
Quiz about Funnier Hats Than Yours

Funnier Hats Than Yours Trivia Quiz


Hats, Hoods and Headwear. Will you be crowned King/Queen for getting 10/10?

A multiple-choice quiz by DaveH1960. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Hats

Author
DaveH1960
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,699
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
702
- -
Question 1 of 10
1. The definition for this hat could be 'a tall, cylindrical hat popular in the 19th century, also known as a 'Stove-pipe' hat.' What is the more popular name for it?

Answer: (Two Words 3 letters and 3 letters - not at the bottom.)
Question 2 of 10
2. Sherlock Holmes, the fictional detective created by Sir Arthur Conan Doyle, is thought to have worn what sort of hat? Hint


Question 3 of 10
3. It is known as a Bowler hat in England but what is it commonly called in the USA?

Answer: (One Word - 5 letters - A horse racing hat?)
Question 4 of 10
4. This is a wide brimmed hat commonly portrayed in 'western' movies as being worn by Mexican bandits.
What is the correct spelling?
Hint


Question 5 of 10
5. British guardsmen are known for their red tunics and tall furry hats called Bearskins, but what sort of fur are they really made of? Hint


Question 6 of 10
6. Who would you expect to see wearing a Stetson? Hint


Question 7 of 10
7. From the following options what sort of head-covering would you expect a Roman Catholic nun to wear? Hint


Question 8 of 10
8. Spanish bullfighters wear a crocheted hat, what is it called? Hint


Question 9 of 10
9. What hat is a skullcap worn by Roman Catholic clerics? Hint


Question 10 of 10
10. If you answer this question wrongly I may have to make you stand in the corner with this conical hat on your head.
What cap would this be?

Answer: (One Word - 5 letters just the first word please!)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : Guest 76: 10/10
May 01 2024 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The definition for this hat could be 'a tall, cylindrical hat popular in the 19th century, also known as a 'Stove-pipe' hat.' What is the more popular name for it?

Answer: Top hat

George Dunnage, a hatter from Middlesex, is the person credited with making the first Top Hat in England in 1793.
Popular in the 19th century, the Top Hat is now usually only worn with morning dress and on ceremonial occasions.
2. Sherlock Holmes, the fictional detective created by Sir Arthur Conan Doyle, is thought to have worn what sort of hat?

Answer: Deerstalker

Whilst it is commonly assumed that Sherlock Holmes wore a deerstalker hat, there is no mention of it, by name, in any Sherlock Holmes book.
With a brim to the front and back, to protect the wearer from the sun, and flaps either side to protect the ears, the Deerstalker is still popular today with hunters.
3. It is known as a Bowler hat in England but what is it commonly called in the USA?

Answer: Derby

Beloved by bankers and city gents, the Bowler/Derby was originally invented for English gamekeepers in about 1849. The gamekeepers had, until then, worn a Top Hat which was easily knocked off by low branches thus damaging the hat.
4. This is a wide brimmed hat commonly portrayed in 'western' movies as being worn by Mexican bandits. What is the correct spelling?

Answer: Sombrero

The Sombrero has a very wide brim to keep the sun off of the wearer. The name is derived from the Spanish word 'sombra' meaning 'shade'.
5. British guardsmen are known for their red tunics and tall furry hats called Bearskins, but what sort of fur are they really made of?

Answer: The fur of a Canadian Black bear

Not to be confused with a Busby, the Bearskin, as worn by British Guardsmen, is 18 inches tall and weighs about 1.5 pounds, it is worn as part of a ceremonial uniform and can always be seen outside of Buckingham Palace.
Incidentally, when you are at Buckingham palace and look at the guardsmen standing there, you can tell which regiment they belong to by the grouping of the buttons on their tunics.
6. Who would you expect to see wearing a Stetson?

Answer: Cowboy

Stetson is used as a generic name for a Cowboy hat.
The name 'Stetson' actually refers to a hat made by the John B. Stetson Company of St. Joseph, Missouri.
7. From the following options what sort of head-covering would you expect a Roman Catholic nun to wear?

Answer: A wimple

Yes! the Wimple is the hood and is worn as part of the Habit.
The Habit refers to the whole costume as worn by certain religious orders, but most normally associated with Roman Catholics.
8. Spanish bullfighters wear a crocheted hat, what is it called?

Answer: Montera

Francisco 'Paquiro' Montes, one of Spain's most famous bullfighters, is credited with introducing this cap to the bull ring in 1835.
9. What hat is a skullcap worn by Roman Catholic clerics?

Answer: Zucchetto

Worn by Roman Catholic clerics, as well as those of Anglican and Lutherian faiths, the Zuchetto was originally devised to keep the clergy man's head warm.
The colour of the Zuchetto, as worn by Roman Catholic priests, denotes the 'rank' of the person wearing it; the Pope wears a white Zuchetto whilst cardinals wear red etc.
10. If you answer this question wrongly I may have to make you stand in the corner with this conical hat on your head. What cap would this be?

Answer: Dunce

The word 'Dunce' is derived from the name John Duns Scotus a logician, philosopher and theologian whose works were being taught in universities during the 14th century. In the 16th century followers of his works opposed a form of 'new learning' and the word 'Dunce' or 'Duns' was used by supporters of the 'English Renaissance' as a term of abuse.

This term for a cap worn by an 'incapable student' is first mentioned in 'The Old Curiosity Shop' by Charles Dickens.
Source: Author DaveH1960

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us