FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Grab a Hat
Quiz about Grab a Hat

Grab a Hat Trivia Quiz


Hats come in a variety of styles. Can you match these descriptions with the correct name?

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Hats

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,786
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
758
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: runaway_drive (10/10), Guest 72 (10/10), Guest 207 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A short, felt, peakless hat with a tassel hanging from it, this hat is named after a Moroccan city.  
  Deerstalker
2. A cap most strongly associated with the fictional detective, Sherlock Holmes.  
  Pillbox
3. A skullcap worn by Roman Catholic and Anglican clergy.  
  Fedora
4. A small, brimless hat with a flat crown popularized by Jackie Kennedy.  
  Stetson
5. Straw hat named after a Central American country.  
  Top hat
6. Soft, round hat. The UN Peacekeeping forces wear a light blue one.  
  Tam o' shanter
7. Brimmed, felt hat with indented crown. Commonly associated with 'film noir'.  
  Fez
8. Cowboy hat.  
  Panama
9. Abraham Lincoln and Uncle Sam both favoured this hat.  
  Beret
10. A flat, Scottish bonnet.  
  Zucchetto





Select each answer

1. A short, felt, peakless hat with a tassel hanging from it, this hat is named after a Moroccan city.
2. A cap most strongly associated with the fictional detective, Sherlock Holmes.
3. A skullcap worn by Roman Catholic and Anglican clergy.
4. A small, brimless hat with a flat crown popularized by Jackie Kennedy.
5. Straw hat named after a Central American country.
6. Soft, round hat. The UN Peacekeeping forces wear a light blue one.
7. Brimmed, felt hat with indented crown. Commonly associated with 'film noir'.
8. Cowboy hat.
9. Abraham Lincoln and Uncle Sam both favoured this hat.
10. A flat, Scottish bonnet.

Most Recent Scores
May 15 2024 : runaway_drive: 10/10
May 15 2024 : Guest 72: 10/10
May 12 2024 : Guest 207: 10/10
May 11 2024 : Guest 97: 10/10
May 10 2024 : TurkishLizzy: 10/10
May 01 2024 : DeepHistory: 10/10
Apr 14 2024 : Chavs: 10/10
Apr 09 2024 : ArlingtonVA: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A short, felt, peakless hat with a tassel hanging from it, this hat is named after a Moroccan city.

Answer: Fez

The fez is named after the city of Fez in Morocco. This headdress is most associated with the Ottoman Empire and then the Balkan region. It is still worn by Presidential Guards in Athens, Greece.
2. A cap most strongly associated with the fictional detective, Sherlock Holmes.

Answer: Deerstalker

The cap derived its name from its use during hunting, mainly while stalking deer. It then became famous for its association with perhaps the best known fictional sleuth of all time, Sherlock Holmes. While these caps may be of single coloured material, patterns like the houndstooth check and plaid are common too.
3. A skullcap worn by Roman Catholic and Anglican clergy.

Answer: Zucchetto

The headgear is named after the Italian word for pumpkin as it resembles a half cut pumpkin. This small, closely fitted skull cap is worn by both Catholic and Anglican priests. In the Catholic tradition, the zucchetto is often made of silk. The cap is inspired by the yarmulke worn by the Jews.
4. A small, brimless hat with a flat crown popularized by Jackie Kennedy.

Answer: Pillbox

A pillbox hat has no brim and is small and compact with straight sides and a flat crown. It got its name from the boxes used to store pills. This style of hat was much favoured by the American First Lady, Jackie Kennedy.
5. Straw hat named after a Central American country.

Answer: Panama

Though it is known as a Panama hat, the headgear actually originated in the neighbouring country of Ecuador. The Panama hat is a straw hat with a wide brim that is used to protect the wearer from the sun. The leaves of the Carludovica palmata plant are woven together to create this hat.
6. Soft, round hat. The UN Peacekeeping forces wear a light blue one.

Answer: Beret

The beret originated in Europe and according to some historians dates back to the Bronze Age. It is a part of the military uniform of armies across the world. The UN Peacekeeping forces wear a light blue beret as part of their uniform.
7. Brimmed, felt hat with indented crown. Commonly associated with 'film noir'.

Answer: Fedora

The fedora is usually made of a soft material like wool or felt. The crown is indented and the front is slightly pinched. It was named after a play called "Fedora" in which the lead actress Sarah Bernhardt wore such a hat.
8. Cowboy hat.

Answer: Stetson

The stetson got its name from the John B. Stetson Company, the first to produce such hats. It was originally marketed as the "Boss of the Plains" and is now also known as the cowboy hat due to its strong association with the American West.
9. Abraham Lincoln and Uncle Sam both favoured this hat.

Answer: Top hat

The top hat is also known as the stove pipe hat and was a part of formal attire for men from the 18th century to the mid-20th century. Uncle Sam, the personification of the United States of America, was depicted wearing a top hat in the country's colours of red, white and blue. Lincoln's was more traditional being black in colour.
10. A flat, Scottish bonnet.

Answer: Tam o' shanter

The Tam o' shanter is named after the hero of the same name in a poem by Robert Burns. It is made of wool and the cap is then stretched across a wooden disc to create the right shape. It is commonly worn by bagpipers and also part of the military uniform of some Scottish regiments.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hats 1 Average
2. Throw Your Hat in the Ring Average
3. A Handful of Hats Very Easy
4. A Tip of the Hat Average
5. At The Drop of a Hat Easier
6. Hats Worn Through the Ages Average
7. Hats of the World Very Easy
8. The Sorting Hat Easier
9. Try Your Hat, Lady Easier
10. My Hats Off To You! Very Easy
11. Whose Hat is Whose Easier
12. I Take My Hat Off To You - Well, Hats, Actually Tough

5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us