FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dont Know Much About History
Quiz about Dont Know Much About History

Don't Know Much About History Trivia Quiz


The title was taken from the first line of the Sam Cooke song "Wonderful World". Will try to pose simple questions to prove that the lyricist knows much more than he thinks.

A multiple-choice quiz by gme24. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 10 Questions

Author
gme24
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
412,279
Updated
Apr 15 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1532
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (10/10), Guest 108 (6/10), Guest 172 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. "Don't know much about history". Let's see how far that little knowledge goes. Which of these 1960s events came first? Hint


Question 2 of 10
2. "Don't know much biology". Fair enough. By definition, biology is the study of living organisms. Which of the following is a living thing? Hint


Question 3 of 10
3. "Don't know much about science book". OK, point taken. What is the meaning of geology?


Question 4 of 10
4. "Don't know much about the French I took". Well mon ami, let's see if you do know some simple things. What is "brother" in French? Hint


Question 5 of 10
5. "Don't know much geography". But you do know that Sam Cooke was born in Clarksdale, Mississippi. What is the capital city of the state of Mississippi? Hint


Question 6 of 10
6. "Don't know much trigonometry". Not an easy subject and we clearly understand the writer of the song. What is defined as "the line drawn from an external point and passes through a point on the curve"?


Question 7 of 10
7. "Don't know much about algebra". A simple question then. What is the origin of the word algebra? Hint


Question 8 of 10
8. "Don't know what a slide rule is for". Since the lyricist didn't know, can we please help him out? Hint


Question 9 of 10
9. "But I know that one and one is two". Do you really now? In what number system is one plus one NOT two? Hint


Question 10 of 10
10. Three lyricists are credited with writing the song "Wonderful World". Two of them were Herb Albert and Sam Cooke. Who was the third one?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Guest 104: 10/10
Jul 20 2024 : Guest 108: 6/10
Jul 19 2024 : Guest 172: 6/10
Jul 19 2024 : Guest 73: 10/10
Jul 19 2024 : Guest 109: 9/10
Jul 19 2024 : Guest 184: 8/10
Jul 19 2024 : Guest 102: 4/10
Jul 19 2024 : Ottie123: 8/10
Jul 19 2024 : Guest 68: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Don't know much about history". Let's see how far that little knowledge goes. Which of these 1960s events came first?

Answer: Berlin wall erected

The Berlin wall, dividing the East from the West part of the city, went up in August 1961.
On February 20, 1962, astronaut John H. Glenn became the first American to orbit the Earth during the three-orbit Mercury-Atlas 6 mission, aboard the spacecraft he named Friendship 7.
President Kennedy was assassinated on November 22, 1963.
The Beatles appeared on the "Ed Sullivan Show" on February 9, 1964.
2. "Don't know much biology". Fair enough. By definition, biology is the study of living organisms. Which of the following is a living thing?

Answer: Larva

Larva is the active immature form of an insect that forms the stage between egg and pupa, e.g., a caterpillar or grub.
Lahar is an Indonesian term that describes a hot or cold mixture of water and rock fragments that flows down the slopes of a volcano.
Lanthanum is a chemical element with the symbol La and atomic number 57.
Lava is molten or partially molten rock (magma) that has been expelled from the interior of a terrestrial planet or a moon onto its surface.
3. "Don't know much about science book". OK, point taken. What is the meaning of geology?

Answer: Study of the earth

Geo in Greek pertains to earth and the -ology part means the study of something. The study of places is called geography.
4. "Don't know much about the French I took". Well mon ami, let's see if you do know some simple things. What is "brother" in French?

Answer: Frere

The word comes from the Latin frater.
Soeur is sister, oncle is uncle and tante is aunt.
5. "Don't know much geography". But you do know that Sam Cooke was born in Clarksdale, Mississippi. What is the capital city of the state of Mississippi?

Answer: Jackson

Jackson is also the most populous city of Mississippi. It was named in honour of General Andrew Jackson, who also served as the seventh president of the US from 1829 to 1837.
6. "Don't know much trigonometry". Not an easy subject and we clearly understand the writer of the song. What is defined as "the line drawn from an external point and passes through a point on the curve"?

Answer: Tangent

In a right-angled triangle, the sine is equal to the ratio of the side opposite a given angle to the hypotenuse.
Go on a tangent also means to depart from the subject under consideration.
7. "Don't know much about algebra". A simple question then. What is the origin of the word algebra?

Answer: Arabic

Algebra means "the reunion of broken parts" from the Arabic al-jabr.
Algebra was known since ancient times and it is generally accepted that the first to use it were people from Babylon, closely followed by the Egyptians.
8. "Don't know what a slide rule is for". Since the lyricist didn't know, can we please help him out?

Answer: Making rapid calculations

The slide rule was used for mathematical computations such as multiplication and division. It was also used to calculate square roots, perform trigonometric functions and find logarithms. It was a very essential tool in science and engineering. It fell into disuse when portable calculators appeared on the market.
9. "But I know that one and one is two". Do you really now? In what number system is one plus one NOT two?

Answer: Binary

In binary notation one plus one equals ten. The binary system has two digits 0 and 1. For example: 01 equals one, 10 equals 2 and 11 equals three. In all the other systems one plus one does equal two.
10. Three lyricists are credited with writing the song "Wonderful World". Two of them were Herb Albert and Sam Cooke. Who was the third one?

Answer: Lou Adler

Lou Adler also co-wrote the lyrics to the song "Bim Bam" with Herb Albert, "Honolulu Lulu" with Jan Berry and Roger Christian, and "Poor Side of Town" with Johnny Rivers.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #73:

Everything delightful, daring, and delectable can be found in this list, a set of quizzes all devised for the Author Lounge's seventy-third Commission, bringing authors together in March 2023 with titles starting with 'D'. Dive on in!

  1. Dancing in the Dark Tough
  2. Do You Know What You're Doing? Very Easy
  3. Dream Time Easier
  4. Don't Know Much About History Easier
  5. Don't Delay Average
  6. Dance with the Devil Average
  7. Down to Earth Very Easy
  8. Desperate Measures Average
  9. Dampened Spirits Average
  10. Dig In Average
  11. Doin' What Comes Naturally Easier
  12. Done and Dusted Easier

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us