FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Encyclopedic Knowledge
Quiz about Encyclopedic Knowledge

Encyclopedic Knowledge Trivia Quiz


This adopted quiz, previously entitled "I Stumbled Upon All This Knowledge", was inspired by author sampras' childhood browsing of the World Book Encyclopedia.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author sampras

A multiple-choice quiz by dellastreet. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 10 Questions

Author
dellastreet
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,255
Updated
Feb 23 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3069
Last 3 plays: Guest 69 (2/10), Guest 72 (8/10), Guest 101 (10/10).
Question 1 of 10
1. Who would be most interested in the creation of a caldera? Hint


Question 2 of 10
2. There are five British orders of nobility: Duke, Marquess, Earl, Viscount and Baron. Which of these titles is derived from a Danish word? Hint


Question 3 of 10
3. The Pueblo Native American peoples are associated mainly with which state? Hint


Question 4 of 10
4. How many months are there in the Muslim calendar? Hint


Question 5 of 10
5. Not performed until 1866, the opera "Zaide" was unfinished at the time of which Austrian composer's death? Hint


Question 6 of 10
6. The first humans landed on the Moon in which year? Hint


Question 7 of 10
7. William Wordsworth was born in 1770. Which composer was also born that year? Hint


Question 8 of 10
8. Katharine Hepburn won four Academy Awards for Best Actress. Which picture, released in 1933, gave her her first Oscar? Hint


Question 9 of 10
9. Joe Christmas is the main character in which novel by William Faulkner? Hint


Question 10 of 10
10. Finish the quote: "Of all sad words of tongue or pen, the saddest are these:..." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 69: 2/10
Jun 10 2024 : Guest 72: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 101: 10/10
May 21 2024 : imustac: 10/10
May 20 2024 : Guest 1: 4/10
Apr 28 2024 : Guest 108: 5/10
Apr 27 2024 : Hayes1953: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who would be most interested in the creation of a caldera?

Answer: A vulcanologist

A caldera is a cauldron-like crater that can form following a volcanic eruption. If a large volume of magma is expelled the emptied chamber can no longer bear the weight of the rock above it. The rock then collapses into the magma chamber, leaving a large depression. Caldera formation is relatively rare, but was associated with the eruptions of Mount Tambora in 1816, Karakatoa in 1883 and Pinatubo in 1991.
2. There are five British orders of nobility: Duke, Marquess, Earl, Viscount and Baron. Which of these titles is derived from a Danish word?

Answer: Earl

"Earl" is the only title not derived from Norman French. The title predates the Norman Conquest in 1066 and originally described governors of regions such as Northumbria or East Anglia. It derived from the Danish word "Jarl", which meant chieftain.
3. The Pueblo Native American peoples are associated mainly with which state?

Answer: New Mexico

The Pueblo peoples have long inhabited the South Western United States. "Pueblo" is Spanish for village and the peoples were so named when Spaniards moving into what is now New Mexico encountered complex villages made up of multi-storey buildings constructed out of adobe or local stone.
4. How many months are there in the Muslim calendar?

Answer: 12

The Muslim or Hijiri calendar is a lunar calendar. Each year lasts 354 or 355 days and consists of 12 lunar months. The calendar dates from 622CE, the year in which Muhammad and his followers migrated from Mecca to Medina and established the first Muslim community. Ramadan, the ninth month, is associated with fasting between dawn and sunset and Du al-Hijjah, the last month of the year, is the time for pilgrims to travel to Mecca.
5. Not performed until 1866, the opera "Zaide" was unfinished at the time of which Austrian composer's death?

Answer: Mozart

Set in Turkey, "Zaide" tells of the title character's attempts to save her beloved, Gomatz, from the Sultan's wrath. Mozart began working on the opera in 1779, but abandoned it soon afterwards. The remaining fragments were found after his death in 1791 but remained unpublished until 1838. The first performance took place in Frankfurt on the 110th anniversary of Mozart's birth.
6. The first humans landed on the Moon in which year?

Answer: 1969

The Lunar Module Eagle, crewed by Apollo 11 astronauts Neil Armstrong and Buzz Aldrin, landed in the Sea of Tranquility on 20th July 1969. Ten further Apollo astronauts walked on the Moon between 1969 and 1972.
7. William Wordsworth was born in 1770. Which composer was also born that year?

Answer: Beethoven

Wordsworth and Beethoven's births were eight months apart. Both were associated with the European Romantic movement, as were Byron, Coleridge and Schiller, who were all giants of literature, not music.
8. Katharine Hepburn won four Academy Awards for Best Actress. Which picture, released in 1933, gave her her first Oscar?

Answer: Morning Glory

Katharine Hepburn won Oscars for all of these films. In "Morning Glory", made before the Hays Code came into effect, she played Eva Lovelace, a young woman making her way in the treacherous theatrical world. In total Hepburn received 12 Best Actress nominations, a record later surpassed by Meryl Streep.
9. Joe Christmas is the main character in which novel by William Faulkner?

Answer: Light in August

Published in 1932, "Light in August" is set in racially-segregated, Prohibition-era Mississippi. A violent psychopath, bootlegger Joe Christmas is an outcast, a fair-skinned man believing himself to have African-American ancestry. William Faulkner was awarded the Nobel Prize for Literature in 1949.
10. Finish the quote: "Of all sad words of tongue or pen, the saddest are these:..."

Answer: It might have been!

The quotation is from "Maud Muller", an 1856 poem by John Greenleaf Whittier. Maud, a beautiful young woman working barefoot in the fields, meets an ambitious judge who stops for water. They are instantly attracted and wish ever afterwards that they could have married.
Source: Author dellastreet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us