FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Toy Box
Quiz about Toy Box

Toy Box Trivia Quiz


This is a collection of toys that I had lying around the house when I was a kid in the 1990s. Some were classics, while others were newer. Come take a gander inside my toy box!

A multiple-choice quiz by cardsfan_027. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Toys by Decade

Author
cardsfan_027
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,015
Updated
Sep 09 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
540
Last 3 plays: Guest 67 (9/10), Guest 74 (8/10), Guest 31 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Starting off, I had one of these metal, springy-looking things that I used to play with on the basement stairs. It may have been a hand-me-down from my parents for all I know, as it was popular when they were kids as well. Which toy am I describing? Hint


Question 2 of 10
2. I watched a lot of professional wrestling when I was younger, and in the mid-1990s, this toy was advertised heavily by the World Wrestling Federation. It pitted two combatants against each other, and required two people to play. Which Milton Bradley toy was this? Hint


Question 3 of 10
3. This next toy might have been my favorite. It featured two guns and two chest sensors and operated on AA batteries. The only other things required were a friend to play against, and plenty of outdoor space to run around. Which fast-paced game am I describing this time? Hint


Question 4 of 10
4. Another toy that I may have inherited from my parents came in an egg-like receptacle and inside contained a rubbery, elastic substance. Many generations are familiar with this toy, which is known by what name? Hint


Question 5 of 10
5. I must have had hundreds of these toys as a kid in the 1970s, which featured model cars and trucks. Additional accessories such as play rugs with designs of towns, and race track sets were available, but I usually just used my imagination while playing with them. What popular toy is this? Hint


Question 6 of 10
6. This next toy was almost exclusively used in the summer time because it was a water gun. It was heavily used by me while playing in the pool, or while my friends and I were outside playing in the scorching heat. Which toy helped us cool down a little bit? Hint


Question 7 of 10
7. While still on the subject of toy guns, which highly popular brand in the 1990s featured a wide array of dart guns, as well as foam footballs? Hint


Question 8 of 10
8. This next toy has been around since antiquity, and was popular throughout most of the 20th century. What toy could you make "sleep" or "walk the dog"? Hint


Question 9 of 10
9. Also known as milk caps, this toy became very popular in the 1990s and featured stacks of flat, circular cardboard that came with a "slammer" to flip over the caps. The caps had designs of various artwork, logos, television shows, movies, and more. Which game am I describing? Hint


Question 10 of 10
10. The late 1990s saw a huge surge of sales for these stuffed animals that had many characters such as Peanut the Elephant, Chocolate the Moose, and Splash the Whale. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : Guest 67: 9/10
Feb 20 2024 : Guest 74: 8/10
Feb 19 2024 : Guest 31: 7/10
Feb 16 2024 : Guest 66: 9/10
Feb 16 2024 : Guest 76: 7/10
Feb 15 2024 : spanishliz: 8/10
Feb 13 2024 : Guest 174: 0/10
Feb 03 2024 : Guest 74: 9/10
Jan 27 2024 : Guest 86: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Starting off, I had one of these metal, springy-looking things that I used to play with on the basement stairs. It may have been a hand-me-down from my parents for all I know, as it was popular when they were kids as well. Which toy am I describing?

Answer: Slinky

As part of a popular jingle, slinkies are "fun for girls and boys." Richard James invented the slinky in 1943, and it has kept many generations of children occupied since. The toy is made from around 20 meters of carbon steel wire that is compressed to give its pliable form. In 2000, the slinky was inducted into the National Toy Hall of Fame.
2. I watched a lot of professional wrestling when I was younger, and in the mid-1990s, this toy was advertised heavily by the World Wrestling Federation. It pitted two combatants against each other, and required two people to play. Which Milton Bradley toy was this?

Answer: Karate Fighters

A box of Karate Fighters came with two action figures, and two mounting platforms to place each of the figures on to secure them. Once secured, two players would square off and let the two action figures fight each other. This was done with each player twisting a lever at the end of the platform which enabled the fighters to spin around and use their legs to kick the opponent in an effort to dismount him from his mounting platform. Which ever player was successful in knocking their opponent's figure off the platform was declared the winner.

The World Wrestling Federation had Karate Fighter tournaments on live television featuring fellow wrestlers against one another.
3. This next toy might have been my favorite. It featured two guns and two chest sensors and operated on AA batteries. The only other things required were a friend to play against, and plenty of outdoor space to run around. Which fast-paced game am I describing this time?

Answer: Laser Challenge Team Force

Although it wasn't the most profitable nor most memorable toy, Laser Challenge Team Force was the toy I had the most fun playing. Released in 1996, The box came with two guns and two chest sensors that you strapped over your chest, and basically was a more fun game of hide and seek.

The more boxes you bought, the more players could join in on the fun. Once everyone was equipped with their gun and chest sensor, everyone in my neighborhood would run off in different direction, and count to a certain number, and then it was all for one and one against all. Each chest sensor had a flashing light that would continue to flash until you were shot.

The game would end when only one flashing light remained.
4. Another toy that I may have inherited from my parents came in an egg-like receptacle and inside contained a rubbery, elastic substance. Many generations are familiar with this toy, which is known by what name?

Answer: Silly Putty

Silly Putty was discovered in 1943 by James Wright. It is a silicone-based toy that is more of a novelty item, in that there isn't a certain objective to be done more so than just being creative or imaginative, and doing whatever comes to mind. You could roll it up, cut it, smash it like a pancake, among many other things.
5. I must have had hundreds of these toys as a kid in the 1970s, which featured model cars and trucks. Additional accessories such as play rugs with designs of towns, and race track sets were available, but I usually just used my imagination while playing with them. What popular toy is this?

Answer: Hot Wheels

Hot Wheels was introduced in 1968 by Mattel, and features many vehicles, such as muscle cars, pick-up trucks, emergency vehicles, and various other vehicles. Matchbox was a popular brand that was similar to Hot Wheels, and in fact, predates Hot Wheels. Both companies created toy cars scaled down to actual vehicles made by automobile companies.
6. This next toy was almost exclusively used in the summer time because it was a water gun. It was heavily used by me while playing in the pool, or while my friends and I were outside playing in the scorching heat. Which toy helped us cool down a little bit?

Answer: Super Soaker

The Super Soaker was created by Lonnie Johnson, who was a NASA engineer, and first sold by the Larami Corporation. The toy became so successful that it has generated more than $1 billion in sales throughout the years. The popularity of the super soaker has led to it becoming a metonym to refer to other water guns not associated with the brand as a "super soaker."
7. While still on the subject of toy guns, which highly popular brand in the 1990s featured a wide array of dart guns, as well as foam footballs?

Answer: Nerf

Nerf stands for Non-Expanding Recreational Foam, as the company produces foam products, such as darts and sports balls. The company's dart guns have been a highly profitable item for the company, including the Blaster, Secret Shot, Retaliator, and Crossbow.
8. This next toy has been around since antiquity, and was popular throughout most of the 20th century. What toy could you make "sleep" or "walk the dog"?

Answer: yo-yo

The yo-yo is said to have been invented in either Greece or China, and has been around since at least 500 B.C. It features two discs fitted around an axle with a string attached to it to allow the toy to wind up and down. The toy became very popular by the 1930s in the United States when Donald Duncan started producing them in mass.
9. Also known as milk caps, this toy became very popular in the 1990s and featured stacks of flat, circular cardboard that came with a "slammer" to flip over the caps. The caps had designs of various artwork, logos, television shows, movies, and more. Which game am I describing?

Answer: Pogs

Pogs was popular when I was growing up in the mid 1990s but it has waned over the years. Pogs is a game where at least two players stack up an equal amount of milk caps face-up, and proceed by using a heavier rounded cap, known as a slammer, to strike the caps.

The caps that land face-up are kept by the player who flipped them, and the face-down caps are then stacked again to flip. The game is decided when all of the caps are flipped face-up, and whoever has the most caps is declared the winner.
10. The late 1990s saw a huge surge of sales for these stuffed animals that had many characters such as Peanut the Elephant, Chocolate the Moose, and Splash the Whale.

Answer: Beanie Babies

Beanie Babies were created by Ty Warner in 1993, and became a huge success from 1996-2000, making $1.4 billion in 1998. Many people bought them as an investment because of the resale value certain characters had, but it proved to be just a fad, as the market prices took a swift decline over the years that followed.
Source: Author cardsfan_027

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #71:

What can a quiz author do with just one word? Well, add to it for starters! In this seventy-first Commission in the Author Lounge, started in August 2022, participants received one word for their quiz title and added a companion of their choice before or after to get the quizzes you see here!

  1. Spectacular Sleater-Kinney Easier
  2. Super Poopers Average
  3. World Cups Average
  4. Camera Fun Very Easy
  5. Clandestine Critters Average
  6. Toy Box Easier
  7. Wise Owl Average
  8. Olive Thomas Average
  9. Ground Zero Average
  10. Vicious Cycling Average
  11. Beer Garden Average
  12. Coast Finder Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us