FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fragile Things
Quiz about Fragile Things

Fragile Things Trivia Quiz


"Fragile Things" is an anthology of short stories and poetry by Neil Gaiman. How much do you know about the weird and wonderful works collected in the book?

A multiple-choice quiz by rowena8482. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Neil Gaiman

Author
rowena8482
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
264,588
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
300
Awards
Top 35% Quiz
Question 1 of 10
1. Which story is told in full in the introduction, and isn't included in the contents list of the book at all? Hint


Question 2 of 10
2. The story "A Study in Emerald" is based on another very famous story. Complete it's title - "A Study in _____". Hint


Question 3 of 10
3. What is Shadow's real name in "The Monarch of the Glen"? Hint


Question 4 of 10
4. What is the subtitle of "Fragile Things"? Hint


Question 5 of 10
5. In "The Fairy Reel", what will the fairy lass "pluck from the air"? Hint


Question 6 of 10
6. What does Harlequin nail to Missy's front door? Hint


Question 7 of 10
7. Which story was written for Gaiman's oldest daughter? Hint


Question 8 of 10
8. In "Monarch of the Glen" we re-encounter 'Mr. Alice', but in which story do we meet him first? Hint


Question 9 of 10
9. "The Problem of Susan" features a famous Susan from the "Narnia" series of books. What is her surname in the Narnia stories? Hint


Question 10 of 10
10. Two of the stories feature a door knocker in the shape of a mythical creature - what is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which story is told in full in the introduction, and isn't included in the contents list of the book at all?

Answer: The Mapmaker

In the introduction Gaiman says "one describes a tale best by telling the tale" and then proceeds to do so. So if you skipped the introduction, go back, you missed a bit!
2. The story "A Study in Emerald" is based on another very famous story. Complete it's title - "A Study in _____".

Answer: Scarlet

"A Study in Scarlet" is the first Sherlock Holmes story by Sir Arthur Conan Doyle, and was first published in serial form in 1887.
3. What is Shadow's real name in "The Monarch of the Glen"?

Answer: Balder Moon

The character of 'Shadow' also appears in "American Gods". The story "The Monarch of the Glen" is set two years after the events of "American Gods".
4. What is the subtitle of "Fragile Things"?

Answer: Short fictions and wonders

Gaiman says "[stories] are all fragile things made of just 26 letters arranged and rearranged to form tales and imaginings which will dazzle your senses, haunt your imagination and move you to the very depths of your soul."
5. In "The Fairy Reel", what will the fairy lass "pluck from the air"?

Answer: Wild eagles

"The Fairy Reel" is described by Gaiman as "not much of a poem really, but enormous fun to read aloud."
6. What does Harlequin nail to Missy's front door?

Answer: His own heart

The original Harlequin is a character from the 'Commedia dell'Arte' which began in Italy in the late 1400s. His love interest in the Commedia is always Columbine.
7. Which story was written for Gaiman's oldest daughter?

Answer: Sunbird

"Sunbird" was written for Gaiman's daughter Holly for her 18th birthday present.
He says it took him so long to write that she actually got it for her "nineteen and a halfth birthday".
8. In "Monarch of the Glen" we re-encounter 'Mr. Alice', but in which story do we meet him first?

Answer: Keepsakes and Treasures

Gaiman says that he hopes to write more of Mr. Alice and Smith one day, so we may well meet them again. Part of "Keepsakes and Treasures" was first written as a 'noir' comic book tale, and it appears here in a rewritten, expanded form.
9. "The Problem of Susan" features a famous Susan from the "Narnia" series of books. What is her surname in the Narnia stories?

Answer: Pevensie

The Narnia Chronicles were written by C.S. Lewis, and published between 1950 and 1956. "The Lion, the Witch and the Wardrobe" has been translated into 29 languages.
In "The Problem of Susan", her name is Professor Susan Hastings.
10. Two of the stories feature a door knocker in the shape of a mythical creature - what is it?

Answer: Red Imp

Both "Closing Time" and "Instructions" feature doorknockers shaped like a red metal imp, and one definately gets the message that doors with red metal imp knockers on should NOT be opened!
Source: Author rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us