FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Neil Gaiman Storyteller
Quiz about Neil Gaiman Storyteller

Neil Gaiman, Storyteller Trivia Quiz


A quiz on assorted works by author Neil Gaiman.

A multiple-choice quiz by jcpetersen. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Neil Gaiman

Author
jcpetersen
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,605
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
128
- -
Question 1 of 15
1. Before his acclaimed "The Sandman" comic series, Neil Gaiman wrote what other colorful hero for DC comics? Hint


Question 2 of 15
2. Which British rock band was the subject of Gaiman's first published book? Hint


Question 3 of 15
3. What is the title of Gaiman's book about Douglas Adams and "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy"? Hint


Question 4 of 15
4. Which book did Neil Gaiman co-author with Terry Pratchett? Hint


Question 5 of 15
5. What is the magical place visited in the novel "Neverwhere"? Hint


Question 6 of 15
6. In the novel "Stardust" by Neil Gaiman, the action takes place in the realm of Faerie and in what mundane village? Hint


Question 7 of 15
7. What is the title of the novella and stop-motion animated film that features the Other Mother and button eyes? Hint


Question 8 of 15
8. Neil Gaiman's "The Graveyard Book", about a boy raised by monsters, is inspired by what book by Rudyard Kipling? Hint


Question 9 of 15
9. What culture's mythology is featured in Neil Gaiman's book "Odd and the Frost Giants"? Hint


Question 10 of 15
10. Which book was first a poem written by Gaiman for the daughter of Tori Amos? Hint


Question 11 of 15
11. Before they were married, Neil Gaiman collaborated on a book with Amanda Palmer. What is the title of that book? Hint


Question 12 of 15
12. Neil Gaiman's short story "Nothing O'Clock" features what time-travelling alien? Hint


Question 13 of 15
13. Professor Steg, a time-travelling dinosaur inventor/scientist, is a character in which children's book? Hint


Question 14 of 15
14. What animal is the title character in the children's book "Chu's Day"? Hint


Question 15 of 15
15. In "The Sleeper and the Spindle," Gaiman creates a new story by combining Snow White with what other fairy tale? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before his acclaimed "The Sandman" comic series, Neil Gaiman wrote what other colorful hero for DC comics?

Answer: Black Orchid

The 1988 "Black Orchid" mini-series was written by Gaiman and illustrated by frequent collaborator Dave McKean before "The Sandman" started in 1989.
2. Which British rock band was the subject of Gaiman's first published book?

Answer: Duran Duran

"Duran Duran: The First Four Years of the Fab Five" was published in 1984.

The band is named after "Dr. Durand Durand," a character in the science fiction film "Barbarella" (1968).
3. What is the title of Gaiman's book about Douglas Adams and "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy"?

Answer: Don't Panic

"Don't Panic: The Official Hitchhiker's Guide to the Galaxy Companion" was published in 1988.

A 1993 revision added text from David K. Dickson and changed the title to "Don't Panic: Douglas Adams & The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy". In 2002, another edition added author M. J. Simpson and slightly changed the title to "Don't Panic: Douglas Adams & The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". The book was again updated in 2003.
4. Which book did Neil Gaiman co-author with Terry Pratchett?

Answer: Good Omens

"Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch" (1990) is a comedy about the end of the world and the attempts to stop it from happening.
5. What is the magical place visited in the novel "Neverwhere"?

Answer: London Below

"Neverwhere" (1996) is the novelization of the television series of the same name, which was created by Gaiman and Lenny Henry.

A short story set in the same world, "How the Marquis Got His Coat Back", was published in the anthology "Rogues" (2014).
6. In the novel "Stardust" by Neil Gaiman, the action takes place in the realm of Faerie and in what mundane village?

Answer: Wall

"Stardust" was originally published in 1997 by DC Comics, with illustrations by Charles Vess. It was published as a novel without illustrations in 1999, and was a 2007 feature film starring Claire Danes.
7. What is the title of the novella and stop-motion animated film that features the Other Mother and button eyes?

Answer: Coraline

The 2009 film was directed by Henry Selick ("The Nightmare Before Christmas"). Among the changes made for the film is the addition of Coraline's friend Wyborn "Wybie" Lovat.
8. Neil Gaiman's "The Graveyard Book", about a boy raised by monsters, is inspired by what book by Rudyard Kipling?

Answer: The Jungle Book

"The Graveyard Book" (2008) is the first book to win both the Carnegie Medal (UK) and Newbery Medal (US) for the best children's book of the year.
9. What culture's mythology is featured in Neil Gaiman's book "Odd and the Frost Giants"?

Answer: Norse

"Odd and the Frost Giants" (2008) was first published for World Book Day, an annual event sponsored by the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization.

In the book, a boy named Odd travels with a fox, eagle, and bear that are the transformed gods Loki, Odin, and Thor.
10. Which book was first a poem written by Gaiman for the daughter of Tori Amos?

Answer: Blueberry Girl

Tori Amos and Neil Gaiman became friends after she referenced him in the lyrics of a song ("Tear in Your Hand", from "Little Earthquakes", 1992). They have collaborated for several projects, and Amos is the inspiration for the character Delirium in Gaiman's "The Sandman" comics.
11. Before they were married, Neil Gaiman collaborated on a book with Amanda Palmer. What is the title of that book?

Answer: Who Killed Amanda Palmer

"Who Killed Amanda Palmer: A Collection of Photographic Evidence" (2009), is a collection of photos by Kyle Cassidy. It is a companion book to Palmer's first solo studio album, "Who Killed Amanda Palmer" (2008), and features lyrics from the album and additional stories by Gaiman.

Gaiman and Palmer had two weddings: a flash-mob wedding on November 10, 2010, and an official, legal private ceremony on January 3, 2011.
12. Neil Gaiman's short story "Nothing O'Clock" features what time-travelling alien?

Answer: The Doctor

"Doctor Who" is a BBC television program that began in 1963.

Gaiman has written episodes of the program: "The Doctor's Wife" (2011) and "Nightmare in Silver" (2013)

The story "Nothing O'Clock" first appeared in the anthology "11 Doctors, 11 Stories" (2013), and was reprinted in the collection "Trigger Warning" (2015).
13. Professor Steg, a time-travelling dinosaur inventor/scientist, is a character in which children's book?

Answer: Fortunately, the Milk

The book is about the misadventures a father has getting breakfast ready.

The book was first published at the same time (September 2013) in the US with illustrations by Skottie Young, and in the UK with illustrations by Chris Riddell.

In the UK edition, Chris Riddell draws the father to look like author Neil Gaiman.
14. What animal is the title character in the children's book "Chu's Day"?

Answer: Panda

"Chu's Day" (2013) was followed by a sequel, "Chu's First Day of School" (2014). Both books are illustrated by Adam Rex.
15. In "The Sleeper and the Spindle," Gaiman creates a new story by combining Snow White with what other fairy tale?

Answer: Sleeping Beauty

"The Sleeper and the Spindle" (2014) was the cause of some controversy because it is Snow White's kiss that wakes Sleeping Beauty. However, there is no romance involved - it's just a practical way to save the kingdom. The scene is about empowering women more than anything else.
Source: Author jcpetersen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us