FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Pillars of Creation
Quiz about The Pillars of Creation

The Pillars of Creation Trivia Quiz


This is a quiz on Terry Goodkind's novel "The Pillars of Creation", the seventh book in "The Sword of Truth" Series.

A multiple-choice quiz by suave1402. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Terry Goodkind

Author
suave1402
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
264,739
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
606
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Who is the main protagonist this novel revolves around? Hint


Question 2 of 15
2. What is the name of the person who helps Jennsen defeat the soldiers who killed her mom,and later becomes a close traveling companion? Hint


Question 3 of 15
3. Oba Rahl was well-behaved before he realized that he was "invincible".


Question 4 of 15
4. Oba and Jennsen hear voices in their heads throughout the novel. Who is speaking to them? Hint


Question 5 of 15
5. Which of the following do Oba Rahl and Jennsen Rahl NOT have in common? Hint


Question 6 of 15
6. What is the name of the Mord-Sith at the People's Palace and what is she astonished to find out? Hint


Question 7 of 15
7. In this book, the reader is introduced to the Wizard's Seventh Rule. This rule is that "Life is the future, not the past".


Question 8 of 15
8. Jennsen has been traveling to see Althea in hopes that she will help her with her magic. What does Althea tell her when she asks for help? Hint


Question 9 of 15
9. What does Oba do when he finds Althea in the swamp? Hint


Question 10 of 15
10. What ability do Oba and Jennsen Rahl have since they were born entirely without a spark of the gift? Hint


Question 11 of 15
11. What does Jagang do when he sees Brother Narev's head on a pole outside the Confessor's Palace? Hint


Question 12 of 15
12. Which of the following does NOT describe Jennsen Rahl? Hint


Question 13 of 15
13. What does Oba take when he attacks Richard and Kahlan in the Old World? Hint


Question 14 of 15
14. What does Tom reveal to Jennsen at the Pillars of Creation? Hint


Question 15 of 15
15. Who is Jennsen reunited with at the end of the novel?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the main protagonist this novel revolves around?

Answer: Jennsen Rahl

This novel is different from the previous novels in that the book focuses on Jennsen's quest to kill Lord Rahl, whom she believes is out to assassinate her.
2. What is the name of the person who helps Jennsen defeat the soldiers who killed her mom,and later becomes a close traveling companion?

Answer: Sebastian

Jennsen invited Sebastian to have dinner with her and her mother after he helps her hide the body of a dead soldier. After dinner, Jennsen realizes that they are under attack from soldiers, when Sebastian helps defeat them. Jennsen and Sebastian continue to travel together until the end of the novel.
3. Oba Rahl was well-behaved before he realized that he was "invincible".

Answer: True

Before Oba Rahl went to visit Lathea and killed her, he was a well-behaved person. He did all his chores and did his best to do as his mother requested, no matter how much he disliked what she told him and how she treated him. Even though his mother treated him poorly, Oba did as he was told. Only after he realized that he was invincible (to magic) and killed Lathea did he turn into a depraved murderer.
4. Oba and Jennsen hear voices in their heads throughout the novel. Who is speaking to them?

Answer: The Keeper

Since Oba and Jennsen are holes in the world, they act like a conduit from the world of the living to the world of the dead. In this way the Keeper can talk to them and try to influence their actions.
5. Which of the following do Oba Rahl and Jennsen Rahl NOT have in common?

Answer: They are the evil spawn of Darken Rahl.

While they are both undoubtedly children of Darken Rahl, they are not BOTH evil. Oba Rahl is certainly evil, but Jennsen is definitely not. Although a little misguided and deceived throughout the novel, Jennsen does not become pure evil like Oba.
6. What is the name of the Mord-Sith at the People's Palace and what is she astonished to find out?

Answer: Nyda; Her agiel does not work against Jennsen or Oba.

Rikka is the Mord-Sith that is with Verna and the Army. Nyda is at the People's Palace and is shocked when her agiel is not effective against Jennsen or Oba. She eventually helps Jennsen escape from the People's Palace because she believes she is on a mission to protect Lord Rahl.
7. In this book, the reader is introduced to the Wizard's Seventh Rule. This rule is that "Life is the future, not the past".

Answer: True

We learn this when Richard Rahl speaks to Jennsen at the Pillars of Creation. Jennsen eventually chooses the future and does not attack Richard instead of dwelling on the pain of the past and her persecution by Darken Rahl.
8. Jennsen has been traveling to see Althea in hopes that she will help her with her magic. What does Althea tell her when she asks for help?

Answer: She is powerless to help.

Althea tells Jennsen that she indeed did cast a spell on her when she was very young to make everyone think that she was still a newborn. When Darken Rahl realized what she did, he twisted her power to confine her to the swamp. The only power he left her was the power of prophecy which she said was a curse. Left powerless to help, Althea told Jennsen that magic was but a tool to help, and that she would have to think for herself in order to succeed.
9. What does Oba do when he finds Althea in the swamp?

Answer: He demands answers.

Oba Rahl had intended to force answers out of Althea and then kill her. He only gets to demand answers because Althea poisons herself before Oba can kill her. She does answer some of his questions but does not tell him everything. Oba eventually steals money and supplies from the house before leaving.
10. What ability do Oba and Jennsen Rahl have since they were born entirely without a spark of the gift?

Answer: Magic does not exist to them.

Since they are holes in the world, not only are they immune to magic, but magic does not exist when they are concerned. This means that they cannot be detected by magic, harmed with magic, see objects affected by magic, or even be depicted in prophecies.

They are NOT however invincible since they can be harmed by conventional means (swords and arrows) nor can they specifically defeat someone who is gifted.
11. What does Jagang do when he sees Brother Narev's head on a pole outside the Confessor's Palace?

Answer: He rushes into the Palace trying to kill Richard and Kahlan.

After seeing Brother Narev's head (Compliments of Richard Rahl), he rushes into the Confessor's Palace after Richard and Kahlan, who are really Zedd and Adie. Jennsen figures this out because she doesn't see the magic used to trick Jagang and his men.
12. Which of the following does NOT describe Jennsen Rahl?

Answer: The Keeper's Furnace

The Keeper's Furnace is the name given to the Pillars of Creation by Sebastian because it is so deathly hot in that area that no one goes in or out. Since Jennsen was born pristinely ungifted, it means she is a hole in the world unaffected by magic and a pillar of creation, the name given both to the pristinely ungifted and to the place in the old world.
13. What does Oba take when he attacks Richard and Kahlan in the Old World?

Answer: Kahlan and the Sword of Truth

The Keeper who has already taken over Oba's mind tells him to take Kahlan and the Sword of Truth so that Richard will follow them to the Pillars of Creation.
14. What does Tom reveal to Jennsen at the Pillars of Creation?

Answer: He has been following her.

Tom helped take Jennsen to the back entrance to Althea's swamp. After helping her, he realized that she wasn't really a protector of the Lord Rahl so he followed her to make sure that she didn't get into trouble, or more importantly, didn't harm Lord Rahl.
15. Who is Jennsen reunited with at the end of the novel?

Answer: Betty

Betty is the goat that Jennsen thought she had lost at the People's Palace when she left it with Irma the sausage lady. She had to leave without Betty when she thought that Nathan Rahl and the D'Harans were after her.
Source: Author suave1402

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Soul of the Fire Average
2. Wizard Rules Average
3. Faith of the Fallen Average
4. Terry Goodkind's 'Sword of Truth' Average
5. Temple of the Winds Average
6. Stone of Tears Tough
7. Blood of the Fold Average
8. Phantom Average
9. Confessor Average
10. Temple of the Winds Average
11. Stone of Tears Average
12. Facts from "Stone of Tears" Easier

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us