FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs from the 1910s That I Like
Quiz about Songs from the 1910s That I Like

Songs from the 1910s That I Like Quiz


There were twenty-two songs from the 1910s that I liked. Here are ten of them. The years are at the beginning of each question. How many do you know?

A multiple-choice quiz by Ilona_Ritter. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1930s Music and before

Author
Ilona_Ritter
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,497
Updated
Oct 07 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
288
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 65 (9/10), Guest 204 (10/10), Brooklyn1447 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1910: Who was the eighth, he was, according to a song that Herman's Hermits once recorded? Hint


Question 2 of 10
2. 1911: According to a well-known hymn, what is greater than all our sin? Hint


Question 3 of 10
3. 1912: It's a long way to this place where the singer says is "the sweetest girl I know." Where is this place? Hint


Question 4 of 10
4. 1912: Complete this song title: "When Irish ____ Are Smiling". Hint


Question 5 of 10
5. 1913: Who would you tell that "the pipes, the pipes are calling, from glen to glen and down the mountainside."? Hint


Question 6 of 10
6. 1914: Irving Berlin asked, "Won't you play a ___
____" what?
Hint


Question 7 of 10
7. 1917: One of the most popular songs from WWI was "Over There." Who wrote it? Hint


Question 8 of 10
8. 1917: This song has a line that says, "You'll never get rich by digging a ditch," which was initially something else with a bad word. But what is the name of the song this line is found in? Hint


Question 9 of 10
9. 1918: This song by Irving Berlin was first released in 1918. However, he then revised it in 1938, which is the version that Kate Smith is known for singing. What is this song? Hint


Question 10 of 10
10. 1919: According to this camp song, what did I meet the other day? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 11 2024 : Guest 65: 9/10
Apr 09 2024 : Guest 204: 10/10
Apr 02 2024 : Brooklyn1447: 9/10
Mar 21 2024 : Guest 69: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1910: Who was the eighth, he was, according to a song that Herman's Hermits once recorded?

Answer: Henry

Fred Murray and R.P. Weston wrote, "Henry the Eighth" in 1910. It is also known as "I'm Henry the Eighth, I Am." The song is sung in cockney style; therefore, Henry is pronounced 'Enery. Herman's Hermits had a hit with the song when they recorded the song in 1965.
2. 1911: According to a well-known hymn, what is greater than all our sin?

Answer: God's grace

Daniel B. Towner and Julia H. Johnston wrote: "Grace Greater Than All Our Sin" in 1911. The song was based on Romans chapter five. The words of the chorus say:
"Grace, grace, God's grace.
Grace that will pardon and cleanse within;
Grace, grace, God's grace,
Grace that is greater than all our sin!"
3. 1912: It's a long way to this place where the singer says is "the sweetest girl I know." Where is this place?

Answer: Tipperary

"It's a Long Way to Tipperary" is an Irish song by Jack Judge and Harry Williams. However, the authorship of the song is often disputed. Tipperary is a county in Ireland and also a town. In WWI, it was a popular marching song.

In the final episode of "The Mary Tyler Moore Show," they sing this song as they exit the studio together.
4. 1912: Complete this song title: "When Irish ____ Are Smiling".

Answer: Eyes

Chauncey Olcott and George Graff, Jr. wrote the lyrics to "When Irish Eyes Are Smiling." The music was composed by Ernest Ball. During WWI, it was recorded by John McCormack. The song is a tribute to Ireland in a romanticized way.
5. 1913: Who would you tell that "the pipes, the pipes are calling, from glen to glen and down the mountainside."?

Answer: Danny Boy

The ballad "Danny Boy" was written in 1913 by Frederic Weatherly. The tune is that of "Londonderry Air." Different meanings have been attributed to this song; one is that it's about a son going off to war, and his parents are giving him this message as he leaves.
6. 1914: Irving Berlin asked, "Won't you play a ___ ____" what?

Answer: simple melody

Irving Berlin wrote "Play a Simple Melody" for the 1914 musical "Watch Your Step." It was Berlin's first stage musical. The song is written in counterpoint. The song was also used in the movie "There's No Business Like Show Business," sung by the late great Ethel Merman and Dan Dailey.
7. 1917: One of the most popular songs from WWI was "Over There." Who wrote it?

Answer: George M. Cohan

"Over There" was popular during both World Wars and is still often heard today in the United States on patriotic holidays such as The Fourth of July. One of the most well-known lines of the song is, "Send the word, send the word, that the Yanks are coming."
8. 1917: This song has a line that says, "You'll never get rich by digging a ditch," which was initially something else with a bad word. But what is the name of the song this line is found in?

Answer: You're in the Army Now

"You're in the Army Now" is also known as "We're in the Army Now." It was written by Isham Jones, with lyrics by Tell Taylor and Ole Olsen. It has been used in several movies and cartoons in the United States about the Army, including "Rio Grande."
9. 1918: This song by Irving Berlin was first released in 1918. However, he then revised it in 1938, which is the version that Kate Smith is known for singing. What is this song?

Answer: God Bless America

Irving Berlin wrote "God Bless America" in 1918 for a revue but decided it didn't fit, so he set it aside. That version included the line "Make her victorious on land and foam." When he redid it in 1938, the line became "From the mountains to the prairies, to the oceans white with foam."
10. 1919: According to this camp song, what did I meet the other day?

Answer: bear

The echo song, "The Other Day, I Met a Bear," was composed by Carey Morgan and Lee David. The music was originally for the song "Sipping Cider Through a Straw." The Japanese version of the song is called "Mori no Kuma-san." Yoshihiro Baba wrote its lyrics.
Source: Author Ilona_Ritter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us