Quiz about The Queen of Our Lives
Quiz about The Queen of Our Lives

The Queen of Our Lives Trivia Quiz


Queen Elizabeth the Second was Queen for a wonderful 70 years--more than any other British monarch, and long enough to have been the Queen throughout the entire lives of most of her subjects. How well do you know her and her reign?

A multiple-choice quiz by lordprescott. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Windsor
  8. »
  9. Elizabeth II

Author
lordprescott
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,341
Updated
Sep 21 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
441
Last 3 plays: Guest 172 (6/10), tweedle2 (2/10), Guest 76 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Princess Elizabeth was born before her father, George VI, was made King.

True
False

2. In which of these groups did Princess Elizabeth NOT participate as a young girl? Hint

The Grenadier Guards
Sea Rangers
The Anglican Children's Society
Girl Guides

3. Queen Elizabeth was known for her constant support and patronage of the military. In which military branch did she briefly serve during World War II? Hint

Women's Army Corps
The Red Cross Service
The Home Guards
Auxiliary Territorial Service

4. Princess Elizabeth first met Phillip Mountbatten in 1934, but really began to take notice of him after their third meeting in 1939. What about this meeting did she later say led to their exchanging of letters for several years? Hint

She fell in love with him then
He tripped over her skirts
She noticed his Greek accent
He forgot to salute her father the King

5. The Princess was on tour abroad in Kenya when the death of her father, King George VI, was announced. Who broke the news to the new Queen? Hint

Queen Elizabeth, the Queen Mother
Her Chief Dresser
Prince Phillip
Her Chief of Staff

6. The Queen's two eldest children, Prince Charles and Princess Anne, were too young to be present at her coronation.

True
False

7. Despite 14 months of planning, the coronation of Elizabeth II almost didn't happen. Why not? Hint

The Queen caught a cold 24 hours prior
Planners were uncertain how to conduct a coronation for a female monarch
A storm damaged Westminster Abbey and repairs were slow
Queen Mary had died less than three months earlier

8. In her 1992 Christmas Broadcast, the Queen described that year as her "annus horribillus", which means "horrible year" in Latin. For which of these reasons was 1992 NOT horrible for the Queen? Hint

Her mother, Queen Elizabeth the Queen Mother, died
She sued the newspaper the Sun for breach of copyright
Three of her children got divorced
Windsor Castle caught on fire

9. In 2021, the Queen's husband Prince Phillip passed away after how many years of marriage? Hint

71
70
73
63

10. The Queen's Platinum Jubilee in 2022 made her the longest-reigning monarch in British history before her death on 8th September 2022. But how did she rank in longevity amongst worldwide monarchs? Hint

First
Sixth
Fourth
Second


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Princess Elizabeth was born before her father, George VI, was made King.

Answer: True

Elizabeth was born in 1926, many years before her father (then Prince Albert) knew that he was going to be King. He was actually the second in line for the throne at that point, behind his brother, Prince Edward, who abdicated on 11th December 1936. Elizabeth was eleven when her father became King George IV (the coronation was held later, on 12th May 1937).
2. In which of these groups did Princess Elizabeth NOT participate as a young girl?

Answer: The Anglican Children's Society

The 1st Buckingham Palace Company of Girl Guides was a guide company formed by her parents simply so that the Princess could join. She became a Sea Ranger later, and, when she was 16, her father made her honorary Colonel of the Grenadier Guards--a lot of responsibility for a young girl, but the future Queen proved herself more than up to the task.

The Anglican Children's Society sounds like something the Queen would participate in, but in fact I made the group up.
3. Queen Elizabeth was known for her constant support and patronage of the military. In which military branch did she briefly serve during World War II?

Answer: Auxiliary Territorial Service

Princess Elizabeth was a member of the Auxiliary Territorial Service from February 1945 until the end of the war. She trained in mechanics and auto driving, eventually reaching the rank of honorary junior commander. This is possibly the lowest military rank with which she was associated during her life!
4. Princess Elizabeth first met Phillip Mountbatten in 1934, but really began to take notice of him after their third meeting in 1939. What about this meeting did she later say led to their exchanging of letters for several years?

Answer: She fell in love with him then

Queen Elizabeth claims to haven fallen in love with Prince Phillip at their 1939 meeting at the Royal Naval College in Dartmouth. Although she was only 13 at the time, and he only 18, they began to exchange letters and he visited her and her family several times later on.

They announced their engagement on 9th July 1947, after he proposed with a 3-carat diamond ring (the diamonds of which had belonged to his mother).
5. The Princess was on tour abroad in Kenya when the death of her father, King George VI, was announced. Who broke the news to the new Queen?

Answer: Prince Phillip

Prince Phillip broke the news to Elizabeth at their residence at Sagana Lodge, Kenya. On 6th February 1952, Princess Elizabeth immediately became Queen upon her father's death. The Queen was unable to be seen in public until suitable mourning clothes could be found, an event that reportedly distressed her.
6. The Queen's two eldest children, Prince Charles and Princess Anne, were too young to be present at her coronation.

Answer: False

Although only 4 at the time, Charles was present. Anne, however, was not, being considered too young. Charles sat near the Queen Mother and Princess Margaret for the coronation. Apparently the hours-long ceremony was a little too tiring for the children, however, as footage can be seen of Charles looking a little restless! Princes Andrew and Edward had not yet been born.
7. Despite 14 months of planning, the coronation of Elizabeth II almost didn't happen. Why not?

Answer: Queen Mary had died less than three months earlier

Queen Mary, wife of Elizabeth's grandfather, King George V, died on 24th March 1953, almost 2 months before the coronation. Despite mourning protocols, Queen Mary had requested before her death that the coronation occur despite her demise. Prince Phillip was the chairman of the coronation planning, and it went ahead as scheduled.
8. In her 1992 Christmas Broadcast, the Queen described that year as her "annus horribillus", which means "horrible year" in Latin. For which of these reasons was 1992 NOT horrible for the Queen?

Answer: Her mother, Queen Elizabeth the Queen Mother, died

The Queen Mother did not die until ten years later, in 2002, in her 101th year. Unfortunately, however, all of the other three events did occur! Princes Charles and Andrew, as well as Princess Anne, all sought divorces or separations in 1992. The Queen also sued "The Sun", because it published the text of her annual Christmas Broadcast two days early. "The Sun" was forced to pay damages, and this was not the first time that it had faced such charges.

In addition, a fire broke out at Windsor Castle, and, largely thanks to incorrect rumors about the Royal Family's vast wealth, the monarchy was forced to pay for the damage.

They did so by fundraising, including opening the castle for tours, and other methods. Nevertheless, the Queen showed her usual brave face throughout it all.
9. In 2021, the Queen's husband Prince Phillip passed away after how many years of marriage?

Answer: 73

From 20th November 1947 to 9th April 2021, the Queen and Prince Phillip were married an incredible 73 years. He died at age 99, with the Queen reportedly at his bedside. The funeral service was famous for showing the Queen sitting alone, all in black and wearing a black mask, due to the COVID-19 protocols of the time, leading to criticism about such measures in the face of grieving.
10. The Queen's Platinum Jubilee in 2022 made her the longest-reigning monarch in British history before her death on 8th September 2022. But how did she rank in longevity amongst worldwide monarchs?

Answer: Second

At her death, the Queen was the second-longest reigning monarch in world history. She lost out to King Louis XIV of France, who reigned for 72 years. Her Platinum Jubilee was certainly a celebration to remember; its pomp was overshadowed, however, by her death later that same year.

At the moment of her death, she was succeeded by her son King Charles III who, because of his mother's longevity, became the longest-serving Prince of Wales in history.
Source: Author lordprescott

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 172: 6/10
Jan 22 2023 : tweedle2: 2/10
Jan 21 2023 : Guest 76: 6/10
Jan 21 2023 : Hayes1953: 5/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 74: 0/10
Jan 03 2023 : comark2000: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 90: 7/10
Dec 29 2022 : LauraMcC: 9/10

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us