Quiz about The Real Ezekiel 25
Quiz about The Real Ezekiel 25

The Real Ezekiel 25 Trivia Quiz


Fans of "Pulp Fiction" won't find much help from Samuel L Jackson's monologue for this quiz. Better read your Bible. Note: Based on the New International Version of Ezekiel.

A multiple-choice quiz by parrotman2006. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Ezekiel

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,731
Updated
Oct 29 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
58
Last 3 plays: GoodVibe (5/10), Kabdanis (3/10), Guest 90 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In verse 2 of Ezekiel 25 (NIV), God calls on the prophet to prophesy against which people? Hint

Ammonites
Babylonians
Assyrians
Chaldeans

2. In verse 8 of Ezekiel 25 (NIV), God specifically threatens what nation? Hint

Moab
Aram
Ammon
Edom

3. In verse 13 of Ezekiel 25 (NIV), God promises to destroy what nation? Hint

Gilead
Mishor
Edom
Samaria

4. In verses 15 and 16 of Ezekiel 25 (NIV), God expresses anger at what nation? Hint

Judah
Edom
Philistines
Samaria

5. What types of animals does God mention in Ezekiel 25, verse 5 (NIV)? Hint

lions and sheep
sheep and goats
camels and sheep
camels and oxen

6. What specific cities of Edom does God mention in verse 13 of Ezekiel 25 (NIV)? Hint

Teman and Dedan
Teman and Elah
Dedan and Pau
Mibzar and Kenaz

7. In Ezekiel 25 (NIV), God favors the people of what direction? Hint

West
North
East
South

8. In verse 9 of Ezekiel 25 (NIV), which town of Moab is mentioned first? Hint

Beth Jeshimoth
Kiriathim
Baal Meon
Dibon

9. How many times does God state, "Then you will know I am the Lord" in Ezekiel 25 (NIV)?

Hint

Two (2)
Six (6)
Three (3)
Four (4)

10. There really is an Ezekiel 25:17 in the Bible. Does it say anything about righteous men or lost children?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In verse 2 of Ezekiel 25 (NIV), God calls on the prophet to prophesy against which people?

Answer: Ammonites

God specifically calls out the Ammonites for celebrating the desecration of the temple in Jerusalem and the exile of the Israelites (verse 3). God also dislikes the fact that the Ammonites have rejoiced with malice against the land of Israel (verse 6). God promises to utterly destroy the Ammonites.

The Ammonite kingdom was located north of Moab, in the present-day Kingdom of Jordan. Its capital was Rabbath Ammon. They existed from the 13th to 2nd century BCE. In the Sixth Century BCE, they were a major enemy of Judah. The Ammonites were vanquished by Judas Maccabeus in the Second Century BCE.
2. In verse 8 of Ezekiel 25 (NIV), God specifically threatens what nation?

Answer: Moab

God is displeased with the Moabites for ridiculing the people of Israel (Verse 8).
He promises to give Moab to the "people of the East."

The kingdom of Moab was located in modern day Jordan, east of the Dead Sea. The foundation story of Moab is rooted in the biblical story of Lot. Supposedly the founder was the son of Lot and his oldest daughter. The earliest references to Moab date to the 13th Century BCE. They vanished during the Persian Era, in the mid Sixth Century BCE.
3. In verse 13 of Ezekiel 25 (NIV), God promises to destroy what nation?

Answer: Edom

God is displeased with Edom for taking revenge on Judah (verse 12). God threatens to kill all living things in Edom, both man and beast (verse 13).

The Kingdom of Edom was located in what is today southern Israel, part of the Negev desert. It is south of the Dead Sea and the Kingdom of Judah.
4. In verses 15 and 16 of Ezekiel 25 (NIV), God expresses anger at what nation?

Answer: Philistines

God is displeased with the Philistines for taking vengeance against Judah (verse 15). God promises to act with great vengeance against the Philistines and Keterthites (verse 16)

The Philistine nation occupied what is now the Gaza Strip, the Palestinian territory located between Israel and Egypt. The Philistines are part of the historical record between 12th century BCE and 604 BC, when they were conquered by the Babylonians.
5. What types of animals does God mention in Ezekiel 25, verse 5 (NIV)?

Answer: camels and sheep

God states that he will turn Rabbah into a pasture for camels and Ammon into a resting place of sheep (verse 5).
6. What specific cities of Edom does God mention in verse 13 of Ezekiel 25 (NIV)?

Answer: Teman and Dedan

The two places mentioned in verse 13 are Teman and Dedan. Dedan was located in the southern part of Edom, which would be part of Jordan today, close to the Saudi Arabian border.
7. In Ezekiel 25 (NIV), God favors the people of what direction?

Answer: East

God mentions giving land of the conquered nations to the "People of the East" in verses 4 and 10. The people of the East would most likely refer to the people of Judah, part of the tribes of Israel.
8. In verse 9 of Ezekiel 25 (NIV), which town of Moab is mentioned first?

Answer: Beth Jeshimoth

Beth-Jesimoth marked the northern boundary of Moab, Baal Meon was in the east and Kiriathim was in the south. Dibon was the capitol of Moab.
9. How many times does God state, "Then you will know I am the Lord" in Ezekiel 25 (NIV)?

Answer: Four (4)

Four times, in verses 5, 7, 11, 17. So Quentin Tarantino probably did read the verse before he decided to very liberally paraphrase it.
10. There really is an Ezekiel 25:17 in the Bible. Does it say anything about righteous men or lost children?

Answer: No

Most of the Ezekiel 25:17 quote in "Pulp Fiction" (1994) has nothing to do with the actual book of Ezekiel. The last two lines, however, "And you will know my name is the Lord When I lay my vengeance upon thee" do seem heavily inspired by Ezekiel 25, as the book is entirely about God laying vengeance on the enemies of Israel and does contain the phrase "know I am the lord" and statements about wrath and vengeance.

There is a reference to the "path of the righteous" in Proverbs 4. Most of the rest comes from the imagination of Quentin Tarantino.
Source: Author parrotman2006

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 04 2022 : GoodVibe: 5/10
Dec 04 2022 : Kabdanis: 3/10
Dec 01 2022 : Guest 90: 4/10
Nov 29 2022 : Guest 166: 9/10
Nov 29 2022 : DeepHistory: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 83: 5/10
Nov 26 2022 : Guest 41: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 213: 4/10
Nov 24 2022 : Guest 76: 4/10

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us