Quiz about AFC Wimbledon
Quiz about AFC Wimbledon

AFC Wimbledon Trivia Quiz


A quick quiz about the team founded by fans of the original Wimbledon FC.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author Linus_337

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Wimbledon

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
157,883
Updated
Nov 11 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
25
Last 3 plays: Kabdanis (7/10), clevercatz (3/10), wjames (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. AFC Wimbledon were founded in 2002 when the original Wimbledon FC were given permission to relocate to which town? Hint

Letchworth
Milton Keynes
Welwyn Garden City
Harlow

2. Where did AFC Wimbledon play their home games from their formation until 2020? Hint

Kingsmeadow
Gander Green Lane
Selhurst Park
Champion Hill

3. What colour shirts have AFC Wimbledon worn since their formation? Hint

Claret with sky blue trim
All red
Blue with yellow trim
Green and white hoops

4. What emblem features on the AFC Wimbledon club badge? Hint

A double-headed eagle
Crossed swords
A lion
A griffin

5. AFC Wimbledon had to start at the bottom of the English football pyramid when they were formed in 2002. Which league did they play their first matches in? Hint

Spartan League
Combined Counties League
United Counties League
Hellenic League

6. What is the official nickname of AFC Wimbledon? Hint

The Aces
The Phoenix
The Dons
The Eagles

7. AFC Wimbledon won promotion to the Football League via the 2010-11 National League play-offs. Which team did they defeat in the final at the City of Manchester Stadium? Hint

York City
Grimsby Town
Luton Town
Wrexham

8. AFC Wimbledon have had quite a few managers. Who was in charge of the club between 2012 and 2018, including their 2015-16 League Two promotion season? Hint

Graham Alexander
Paul Doswell
Neal Ardley
Steve Evans

9. AFC Wimbledon won promotion to League One of the Football League in 2016 via the play-offs. Which team did they defeat in the final at Wembley? Hint

Plymouth Argyle
Carlisle United
Bristol Rovers
Wycombe Wanderers

10. In 2020, AFC Wimbledon finally moved into their own purpose-built stadium in their spiritual home of the Borough of Merton. What is the non-corporate name of their new ground? Hint

Plough Lane
Merton Stadium
Wimbledon Stadium
Church Road


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. AFC Wimbledon were founded in 2002 when the original Wimbledon FC were given permission to relocate to which town?

Answer: Milton Keynes

The original Wimbledon FC were formed in London in 1889, and were elected to the Football League in 1977. They were members of the top flight of English football between 1986 and 2000. In 1988 they won the F.A. Cup, upsetting hot favourites Liverpool in the final.

Their fortunes waned at the turn of the century, with attendances declining rapidly after they were forced to ground share with Crystal Palace at Selhurst Park. The club decided to move to pastures new in the Buckinghamshire new town of Milton Keynes. Fans were naturally upset at this and decided to form a new club, called AFC Wimbledon, in the summer of 2002.
2. Where did AFC Wimbledon play their home games from their formation until 2020?

Answer: Kingsmeadow

The new club obviously didn't have their own ground when first formed, so they ground shared with another London non-league team, Kingstonian FC, at Kingsmeadow. They would go on to buy the stadium from their landlords.
3. What colour shirts have AFC Wimbledon worn since their formation?

Answer: Blue with yellow trim

The AFC Wimbledon strip was very similar to the one worn by the original Wimbledon FC team during their glory years of the late 1980s/early 90s. The old team changed their strip to an all-white outfit when they departed London.
4. What emblem features on the AFC Wimbledon club badge?

Answer: A double-headed eagle

The double-headed eagle badge is very similar to that of the original club. The crest is based on that of the former Municipal Borough of Wimbledon, and apparently alludes to Julius Caesar who is alleged to have once set up camp on Wimbledon Common.
5. AFC Wimbledon had to start at the bottom of the English football pyramid when they were formed in 2002. Which league did they play their first matches in?

Answer: Combined Counties League

The Combined Counties League was the ninth level of the pyramid, five steps below the bottom tier of the Football League. Incredibly, the new club worked their way through the various divisions of the Isthmian League and National League in just nine seasons to reach the promised land of the Football League in 2011.
6. What is the official nickname of AFC Wimbledon?

Answer: The Dons

The original team were known as The Dons and the new version were always going to retain that nickname. An alternative moniker sometimes used is The Wombles, with a womble named Haydon playing the part of the club's match-day mascot.
7. AFC Wimbledon won promotion to the Football League via the 2010-11 National League play-offs. Which team did they defeat in the final at the City of Manchester Stadium?

Answer: Luton Town

AFC Wimbledon finished the 2010-11 National League season as runners-up to Crawley Town, thus having to take part in the play-offs to secure promotion. After seeing off Fleetwood Town in the semi-finals, they faced Luton Town in the final. The match finished goalless, with Wimbledon triumphing 4-3 in a penalty shoot-out.
8. AFC Wimbledon have had quite a few managers. Who was in charge of the club between 2012 and 2018, including their 2015-16 League Two promotion season?

Answer: Neal Ardley

Neal Ardley played for the original Wimbledon FC between 1991 and 2002. He was in charge of the Cardiff City Academy for five years before joining AFC Wimbledon as manager in October, 2012. After a couple of narrow escapes from relegation in his first two seasons, he established them as promotion challengers, eventually taking them up to League One in 2016.

A poor run of results saw him leave the club by mutual agreement in November, 2018.
9. AFC Wimbledon won promotion to League One of the Football League in 2016 via the play-offs. Which team did they defeat in the final at Wembley?

Answer: Plymouth Argyle

AFC Wimbledon finished the 2015-15 League Two regular season in seventh position to clinch the last of the play-off places. After defeating Accrington Stanley in the semi-finals, they faced Plymouth Argyle in the final at Wembley, and triumphed 2-0 with goals from Lyle Taylor and Adebayo Akinfenwa.
10. In 2020, AFC Wimbledon finally moved into their own purpose-built stadium in their spiritual home of the Borough of Merton. What is the non-corporate name of their new ground?

Answer: Plough Lane

The original Wimbledon FC played at a ground called Plough Lane between 1912 and 1998 before it was sold to a supermarket chain for redevelopment. The new stadium shares its name with the old ground and is situated a few hundred yards from the site of the old stadium.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : Kabdanis: 7/10
Nov 21 2022 : clevercatz: 3/10
Nov 18 2022 : wjames: 10/10
Nov 17 2022 : Guest 217: 3/10
Nov 16 2022 : CardoQ: 1/10
Nov 15 2022 : workisboring: 1/10
Nov 14 2022 : GoodVibe: 2/10
Nov 13 2022 : BigTriviaDawg: 7/10
Nov 13 2022 : Guest 99: 3/10

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us