Quiz about The Commonwealth of Nations
Quiz about The Commonwealth of Nations

The Commonwealth of Nations Trivia Quiz


The Commonwealth of Nations is a political association consisting of more than 50 member states, most of which were former British colonies. What do you know about it?

A multiple-choice quiz by sw11. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
sw11
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,594
Updated
Dec 02 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
195
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Ignace_Joe (4/10), Emma058 (9/10), Guest 85 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was the Commonwealth first officially formed? Hint

1950
1926
1932
1921

2. The Commonwealth Games is a quadrennial international multi-sport event which is open to all member states. Which country was the first to host the Games in 1930? Hint

Scotland
England
Canada
Australia

3. Which Asian state withdrew from the Commonwealth in the 1990s? Hint

Hong Kong
Brunei
Macau
Singapore

4. Three Asian states became member states after declaring their independence in 1947 and 1948. Two of the states were India and Pakistan. Which was the third state? Hint

Bangladesh (formerly East Pakistan)
Myanmar
Malaysia
Sri Lanka (formerly Ceylon)

5. Which nation in the Caribbean became a member state of the Commonwealth in 1962? Hint

Jamaica
Barbados
Bahamas
Grenada

6. In terms of geographic size, which is the smallest Commonwealth state? Hint

St. Kitts and Nevis
Niue
Nauru
Maldives

7. German is one of the official languages of which African member state? Hint

South Africa
Botswana
Lesotho
Namibia

8. What African member state was NOT a former British colony? This country was a Portuguese colony. Hint

Mozambique
Sierra Leone
Angola
Zambia

9. Which two French-speaking African nations became member states of the Commonwealth in June 2022? Hint

Togo and Gabon
Mali and Chad
Cameroon and Ivory Coast
Senegal and Guinea

10. What member state is an island located in west-central Pacific Ocean? It is located midway between Australia and Hawaii. Hint

Kiribati
Tonga
Samoa
Tuvalu


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the Commonwealth first officially formed?

Answer: 1926

In 1926, the Commonwealth was officially formed after the Balfour Declaration of the Imperial Conference, which recognized the full sovereignty of the dominions. Initially known as the British Commonwealth, the original member states were the UK itself, Canada, Australia, New Zealand, South Africa, Irish Free State and Newfoundland. Ireland (formerly known as the Irish Free State) left the Commonwealth on 18 April 1949.
2. The Commonwealth Games is a quadrennial international multi-sport event which is open to all member states. Which country was the first to host the Games in 1930?

Answer: Canada

The 1930 Games was held in Hamilton, Ontario, Canada from 16 to 23 August 1930. Only 11 states participated beside the host nation: Australia, Bermuda, British Guiana (present-day Guyana), England, Ireland, Newfoundland, New Zealand, Scotland, New Zealand and Wales.
3. Which Asian state withdrew from the Commonwealth in the 1990s?

Answer: Hong Kong

On July 1997, Hong Kong became a special administrative region of China after the handover from the British government. Hong Kong was given to the British government in 1842 under the Treaty of Nanjing, after the Qing empire lost the First Opium War. Macau was a Portuguese colony.
4. Three Asian states became member states after declaring their independence in 1947 and 1948. Two of the states were India and Pakistan. Which was the third state?

Answer: Sri Lanka (formerly Ceylon)

India and Pakistan gained independence in 1947. The Dominion of Ceylon, now known as Sri Lanka, gained independence in 1948. The three states joined the Commonwealth as independent states and retained the King (George VI) as the Head of State during that time. In 1948, Burma (now known as Myanmar) did not join the Commonwealth after independence, as it became a republic.

In 1949 at the Commonwealth Prime Ministers Conference, Canadian Prime Minister Louis St. Laurent proposed that states that became republics should be allowed to remain in the Commonwealth. This was to prevent the Commonwealth from losing member states, as India was the verge of becoming a republic.

In 1957, Malaysia became a member state and retained their King as the head of state. In 1971, Bangladesh (formerly known as East Pakistan) declared independence from Pakistan.
5. Which nation in the Caribbean became a member state of the Commonwealth in 1962?

Answer: Jamaica

Jamaica became a member state after it gained independence from the UK on 6 August 1962. Barbados joined the Commonwealth in 1966, Bahamas in 1973 and Grenada in 1974.
6. In terms of geographic size, which is the smallest Commonwealth state?

Answer: Nauru

Nauru is the smallest state with an area of 91 sq. km. It is a small coral island located in south-west Pacific Ocean, about 1300 km to the north-east of Solomon Islands. Phosphate mining had made the interior of island almost barren. Most people live in the coastal area.
7. German is one of the official languages of which African member state?

Answer: Namibia

Namibia was formerly known as German South-West Africa after the German Empire established rule over the state in 1884. In 1915, the German rule was ended with a defeat by the South African forces. Besides English and German, Afrikaans is also one of the official languages.
8. What African member state was NOT a former British colony? This country was a Portuguese colony.

Answer: Mozambique

Mozambique gained independence from Portugal in 1975. The state became a member state of the Commonwealth in 1995. The country was long considered a "cousin" country to the Commonwealth because of its trade links and support of Commonwealth anti-apartheid efforts.
9. Which two French-speaking African nations became member states of the Commonwealth in June 2022?

Answer: Togo and Gabon

At the 2022 Commonwealth Heads of Meeting held in Kigali, Rwanda, Togo and Gabon were official declared as member states.
10. What member state is an island located in west-central Pacific Ocean? It is located midway between Australia and Hawaii.

Answer: Tuvalu

Tuvalu is ranked 192nd by area size (26 sq km) in the world. It is close to two other Commonwealth member states, Kiribati to the north, and Fiji to the south. It is made up of a chain of 9 small coral islands.
Source: Author sw11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Ignace_Joe: 4/10
Jan 23 2023 : Emma058: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 85: 7/10
Jan 18 2023 : malama: 6/10
Jan 04 2023 : comark2000: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 175: 2/10
Dec 24 2022 : GoodVibe: 1/10
Dec 15 2022 : Guest 103: 2/10
Dec 15 2022 : piet: 10/10

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us