FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Winds Quizzes, Trivia and Puzzles
Winds Quizzes, Trivia

Winds Trivia

Winds Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Weather

Fun Trivia
14 Winds quizzes and 166 Winds trivia questions.
1.
  Winds of Beaufort    
Ordering Quiz
 13 Qns
The Beaufort wind force scale describes the relationship between the wind speed and the conditions observed at sea or on land. Can you order the conditions from calm to wild?
Easier, 13 Qns, wellenbrecher, Feb 06 24
Easier
wellenbrecher gold member
Feb 06 24
292 plays
2.
  The Names of the Wind   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
Many of the winds that blow in various parts of the world bear distinctive names. Can you pick out the winds from this list of terms from other Earth sciences?
Average, 10 Qns, LadyNym, Oct 06 23
Average
LadyNym gold member
Oct 06 23
339 plays
3.
  Tornadoes   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the world of the twisters...
Average, 10 Qns, superferd, Jan 07 23
Recommended for grades: 8,9,10
Average
superferd
Jan 07 23
8683 plays
4.
  Blowin' in the Wind    
Classification Quiz
 10 Qns
Types of Wind
Here are some well-known winds of the world. Can you sort them into the correct continent?
Average, 10 Qns, zorba_scank, Jan 07 23
Average
zorba_scank gold member
Jan 07 23
174 plays
5.
  Tornadoes Quiz for Experts   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
They have been called cyclones, twisters, whirlwinds, 'The Finger of God' and 'The Tail of the Devil'. These are amoung the most elusive and most deadly of all natural phenomenom...the tornado.
Difficult, 20 Qns, Oddball, Jan 07 23
Difficult
Oddball
Jan 07 23
5430 plays
6.
  Gone With the Wind   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Winds are a common feature of weather all over the world. Try these ten questions and find out how much you know about blowing air.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jan 07 23
Average
dcpddc478
Jan 07 23
1804 plays
7.
  That Old North Wind Should Begin to Blow    
Match Quiz
 13 Qns
the Beaufort scale
But how fast is it blowing? The Beaufort wind force scale has thirteen named levels, with descriptions of the associated movement. Do you know which they are? Some describe sea conditions, and others refer to what happens on land.
Average, 13 Qns, Lottie1001, Jan 07 23
Average
Lottie1001 gold member
Jan 07 23
279 plays
8.
  In the Eye of the Storm    
Multiple Choice
 10 Qns
I grew up in Michigan with tornados, lived in Florida with hurricanes, and now am retired in The Northern Marianas Islands with Typhoons. Windstorms have got my attention; how about yours?
Average, 10 Qns, golfer46, Nov 24 23
Average
golfer46
Nov 24 23
1630 plays
9.
  A to Z of World Winds   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Our planet experiences many different types of winds with a variety of names - local, international, scientific or purely descriptive. This quiz examines some of these interesting winds.
Average, 20 Qns, picqero, Jan 07 23
Average
picqero
Jan 07 23
1019 plays
10.
  An Ill Wind Blows   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's an ill wind that blows nobody any good - maybe. This is a quiz about some of the winds of the world, and I hope you will find it interesting.
Average, 10 Qns, invinoveritas, Jan 07 23
Average
invinoveritas gold member
Jan 07 23
1067 plays
11.
  Tornado Warning    
Multiple Choice
 10 Qns
"The National Weather Service has issued a tornado warning". This is my second go round at a tornado quiz and I hope to improve upon the last one. Enjoy the quiz and I hope you learn something interesting. I did :).
Average, 10 Qns, superferd, Sep 02 23
Average
superferd
Sep 02 23
2451 plays
12.
  Chasing Tornadoes    
Multiple Choice
 10 Qns
So, you want to chase some tornadoes? This quiz will help you find, track, categorize and assess tornadoes!
Average, 10 Qns, Bimmed, Jan 07 23
Average
Bimmed
Jan 07 23
296 plays
13.
  The Wind   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Who has seen the wind? This quiz is about various aspects of winds, breezes, and zephyrs.
Average, 10 Qns, stetienne, Jan 07 23
Average
stetienne
Jan 07 23
1871 plays
14.
  Hurricane Warning    
Multiple Choice
 10 Qns
Hurricanes are a special kind of storm: spectacular to look at, deadly to be in! This quiz will cover some facts and history on these dangerous storms. NOTE - Wind speeds are measured by statute miles. Good Luck!
Tough, 10 Qns, robmeister, Jan 07 23
Tough
robmeister
Jan 07 23
1373 plays

Winds Trivia Questions

1. In which country can we find the highest average annual number of tornadoes?

From Quiz
Chasing Tornadoes

Answer: United States of America

If you want to find some tornadoes, the best place to start is the USA. Canada, though larger in area than the US, comes in second. England has more tornadoes per square mile, but comes in third in total number per year. Russia, despite its large size, is not even in the top ten.

2. Where will you find the Zonda winds?

From Quiz Gone With the Wind

Answer: Andes

The Zonda winds blow down the eastern slopes of the Andes Mountains in Argentina. These winds are an important weather mechanism for this dry area as they are responsible for the build-up of snow cover.

3. When does the Atlantic hurricane season officially begin?

From Quiz In the Eye of the Storm

Answer: June 1

Hurricane season starts June 1 and runs to November 30 in the Atlantic Region. In the Pacific region the start time is May 15 and also runs until Nov 30. Hurricanes' strengths are defined by a category scale from 1 to 5 with increasing ferocity. Hurricanes can occur outside of the official hurricane season but 97% of these storms fit into the June through November range.

4. This wind blows across France from the North West. It speeds down the valleys of the Rhone and Durance and mainly affects Provence, although it is also felt as far away as Sicily and North Africa. What is its name?

From Quiz An Ill Wind Blows

Answer: The Mistral

The Mistral is a strong, cold wind and in Provence the trees are bent in the direction of the Mistral. Provencal farmhouses are traditionally built with their backs to the wind. The Mistral can cause damage to crops and is said to cause headaches, but it also helps to ensure the good weather for which the south of France is famous, by cleaning and drying the atmosphere.

5. What is a zephyr?

From Quiz The Wind

Answer: A gentle breeze

A zephyr is a 3-7 miles per hour wind.

6. This wind occurs off south east Brazil, usually between May and September.

From Quiz A to Z of World Winds

Answer: abrohlos

The abrohlos is a violent squall occurring normally between Cape Sao Tome and Cape Frio in Brazil. It has no connection with the Abrolhos Islands, an island group off Australia, named by the Dutch navigator Fredrick Hautman in 1619. Aprilus is the Latin word meaning to bloom or give birth, after which the month of April was named. Americaner and Angel's breath are names I made up.

7. What is the difference between hurricanes and typhoons?

From Quiz Hurricane Warning

Answer: Location

Tropical systems beyond tropical storm strength are called hurricanes in the North Atlantic Ocean, as well as in the Pacific Ocean, east of the International Date Line in the north, and east of 160° East Longitude in the south. In the Northern Pacific (west of the Date Line), they are called typhoons. Other terms used, depending upon location, include severe tropical cyclone, severe cyclonic storm, and tropical cyclone. (Information from noaa.gov)

8. What do you call a tornado that is over water?

From Quiz Tornadoes

Answer: Waterspout

Waterspouts funnel water into the sky, as opposed to tornadoes, which suck up earth, dirt, and other objects on the ground.

9. The best example of a tornado in literature is in this L. Frank Baum childrens' classic:

From Quiz Tornadoes

Answer: The Wizard Of Oz & the wonderful wizard of oz & wizard of oz & wonderful wizard of oz

Dorothy Gale and Toto are swept by a Kansas twister into a magical land. There have been documented instances of people being sucked up by tornadoes to be dropped sometimes great distances away with little or no injury.

10. What region of the US has the most tornadoes each year?

From Quiz Chasing Tornadoes

Answer: Tornado Alley

Tornado alley includes parts of Texas, Oklahoma, Colorado, Kansas, Nebraska, South Dakota, Iowa, and Minnesota. Dixie alley includes parts of Texas, Louisiana, Mississippi, Arkansas, Tennessee, Alabama, and Georgia. The Carolina alley is mainly in North Carolina, but does dip into northern South Carolina. The Hoosier alley is mainly in Indiana, but touches its border states of Ohio, Michigan, Kentucky, and Illinois.

11. What does Francis Beaufort have to do with wind?

From Quiz Gone With the Wind

Answer: Created a wind force scale

Rear Admiral Sir Francis Beaufort is responsible for the Beaufort wind force scale. This scale measures wind speed on land and sea. It measures wind speeds from light air to hurricane force winds.

12. Who has a wind scale named after him, that measures wind force at sea?

From Quiz The Wind

Answer: Admiral Sir Francis Beaufort

Beaufort lived from 1774 to 1857. Using a 0 to 12 point scale, Beaufort based his measurements of the effects of wind on a canvas of a full-rigged frigate. A 12 on his scale equals >74 Miles per hour, a hurricane force wind.

13. Repeated twice, the name of this very strong wind is that of a Pacific island in the Society Islands group.

From Quiz A to Z of World Winds

Answer: bora

The bora is a strong north easterly wind which occurs in the Adriatic coastal regions of Italy and the Balkan States. It is created by cold winter winds crossing nearby mountain ranges, then descending rapidly to the coast. The word bora originates from the Greek boreas meaning north wind. in Greek mythology Boreas was the Greek god of the north wind, and it was he who devasted the Persian fleet of Xerxes I which was sailing to attack Athens in 480 BC.

14. The Great Storm of 1900 caused numerous deaths and mainly affected which city?

From Quiz Hurricane Warning

Answer: Galveston

Also called the Great Galveston Hurricane, estimates of the deaths caused range from six to twelve thousand. The category four storm brought about a storm surge of around fifteen feet, while Galveston itself was under nine feet above sea level. First estimates of the death toll were reported as about five hundred - a drastic understatement as around 20% of the population, around eight thousand people, perished.

15. When a hurricane hits land, it is usual for tornadoes to spawn. Which type of tornadoes are usually correlated with this event?

From Quiz Tornado Warning

Answer: F-1s

Whenever a hurricane is about to hit Florida (for example, since I live there), a "Tornado Watch" is issued. However, these are usually the weakest kind of tornadoes. They are called F-1's on the Fujita scale. The Fujita scale measured tornado damage and was developed in 1971 by T. Theodore Fujita of the University of Chicago. There have been rare examples of more powerful tornadoes but this is highly unusual.

16. Although tornadoes occur worldwide, the greatest concentration is in the United States. About how many tornadoes are formed here in an average year?

From Quiz Tornadoes

Answer: 800

Although tornadoes occur year round, peak season for tornado formation in the southern states range from March through May. In the northern states, the summer months are best. Astonishingly, the greatest concentration of twisters per square mile is not in the US...but in Great Britain.

17. Which state in the US has the most tornadoes per year?

From Quiz Chasing Tornadoes

Answer: Texas

Texas has the most, averaging 50% more than Kansas, which is second, and nearly three times more than Nebraska, which is fourth. Florida has the third highest average annual total, due to tornadoes spawned by hurricanes. By the way, Kansas is the state with the most tornadoes per square mile in the US.

18. What is the name of the strong western winds that are found at 40 to 50 degrees in the southern hemisphere?

From Quiz Gone With the Wind

Answer: Roaring Forties

The Roaring Forties are strong winds that blow in a westerly direction. They have been used by sailing ships for centuries. You can sail around the world using these winds.

19. Where did the deadliest US hurricane of the twentieth century make landfall?

From Quiz In the Eye of the Storm

Answer: Galveston, TX

8,000 lives were lost on Sep 8, 1900 when a 15 foot wave and 130 MPH winds struck and devastated the Texas coastal island. There were no names given to storms in 1900. Most of the deaths were caused by the storm surge of this Category 4 hurricane.

20. This next wind blows in Australia in the summer and mainly affects Victoria and New South Wales. It's another hot, dry wind which picks up clouds of dust. What's its name?

From Quiz An Ill Wind Blows

Answer: The Brickfielder

The wind got its name because it blows across a district of Sydney called Brickfields, where it picked up red brick dust in the early days when Sydney was being built. The wind blows from the dry, sandy interior of Australia where it is very hot, to the coast, and it can last for several days. Once this front has passed, it's almost always followed by a strong 'Southerly Buster' of cool, cloudy air from the sea.

21. What are the winds that occur on the eastern slopes of the Rockies called?

From Quiz The Wind

Answer: Chinook

Winds from the Pacific blow up the western sides of the Rockies and over the top. The winds are dry and cool but still cause winter snow melt, as they occur mainly in the Spring.

22. This warm wind has the same name as that of a North American Indian tribe.

From Quiz A to Z of World Winds

Answer: chinook

The chinook wind, sometimes called the 'snow eater', can give rise to spectacular temperature rises. On 22nd January, 1943 a chinook caused a temperature rise of twenty-seven degrees centigrade in just two minutes at the town of Spearfish in South Dakota. Chinooks occur on the eastern slopes of the Rocky Mountains, and their dry nature and high temperatures can lead to greatly increased forest fire hazard. Cho Oyo, by the way, is a Himalayan mountain on the border of Tibet and Nepal.

23. At what wind speed does a tropical storm system reach hurricane strength?

From Quiz Hurricane Warning

Answer: 74 mph (119 kph)

A Category 1 hurricane has wind speeds between 74-95 mph (119-153 kph). Category 2 hurricanes carry winds of 96-110 mph (154-177 kph). Beginning with Category 3, the storms are called "major hurricanes," with winds of 111-130 mph (178-209 kph); Fran was Category 3 when it hit North Carolina in 1996. A Category 4 hurricane carries winds of 131-155 mph (210-249 kph); when Charley landed on the west coast of Florida in 2004, its 145-mph winds placed it as a Category 4 storm. The strongest hurricanes are Category 5, with winds exceeding 155 mph (249 kph); two of the most memorable Category 5 hurricanes that affected the United States were Hugo (1989) and Andrew (1992). (Information from noaa.gov)

24. "Early in a tornadic thunderstorm, the pressure falls due to increasing rotation. This causes the inflowing wind near the ground to accelerate as it rises toward the updraft." What is this quotation describing?

From Quiz Tornado Warning

Answer: "The Suck Zone"

I got this quotation from the below article. "The Suck Zone" was a phrase from a movie but Erik Rasmussen of the NOAA-University of Oklahoma Cooperative Institute for Mesoscale Meteorology Studies in Boulder, Colorado defines the term as such. http://www.usatoday.com/weather/tornado/wtdow98.html

25. Large groups of scientists and curious amateurs actually track tornadoes and attempt to study them "up close and personal". What are they called?

From Quiz Tornadoes

Answer: Storm Chasers

This was demonstrated in the movie "Twister".

26. While looking for tornadoes we want frequency, but we also want severity (intensity). How is tornado intensity measured?

From Quiz Chasing Tornadoes

Answer: Fujita Scale

Tornadoes are rated on the Fujita Scale, named after the person who developed the scale. It goes from F0, which has the lowest wind speeds and damage, to F5, which has the highest wind speeds and damage. Tornadoes rated as F3 have wind speeds from 158-206mph and create severe damage. In our quest we are looking for F3 and greater tornadoes.

27. What does the Fujita Scale measure?

From Quiz Gone With the Wind

Answer: Tornado strength

The Fujita scale measures the intensity of tornados. It was constructed by Tetsuya Theodore Fujita in 1971. Tornados are fast cyclones of wind which cause death and destruction all over the world.

28. When tropical storms reach wind speeds of 74mph in the North Indian Ocean and the Bay of Bengal what are they called?

From Quiz In the Eye of the Storm

Answer: Cyclones

Hurricanes are wind storms that occur in the Atlantic and Eastern Pacific Oceans. Typhoons occur in the Western Pacific. Monsoons are a seasonal reversal of wind patterns bring heavy rains mainly occurring in the Western parts of Africa and the Asia-Australian regions.

29. This wind blows in the western regions of Canada and America, and takes its name from the native people of the area. It's another hot, dry wind and is also known as the 'Snow Eater'.

From Quiz An Ill Wind Blows

Answer: The Chinook

The Chinook arises where the plains and prairies meet several mountain ranges. The wind flows off the mountains' eastern slopes and is capable of melting 30cms of snow in a few hours. And it doesn't just melt, it evaporates in a process known as 'sublimation', leaving no puddles behind. Hence the name 'Snow Eater'. The wind can cause huge changes in temperature in a matter of minutes. In 1972 in Montana, the temperature rose from -48c to +9c in a few minutes. The Chinook can last from a few days to several weeks, and whereas in winter it can provide some welcome relief from the cold, at other times it can cause dust storms and fires, and people may suffer from headaches and sleeplessness.

30. What are the dry, hot winds that occur in Southern California?

From Quiz The Wind

Answer: Santa Ana

Forming a strong high pressure system, Santa Anas blow west from California's eastern mountain ranges toward the Pacific ocean.

This is category 25086
Last Updated Jun 18 2024 11:34 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.