FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chasing Tornadoes
Quiz about Chasing Tornadoes

Chasing Tornadoes Trivia Quiz


So, you want to chase some tornadoes? This quiz will help you find, track, categorize and assess tornadoes!

A multiple-choice quiz by Bimmed. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Weather
  8. »
  9. Winds

Author
Bimmed
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,454
Updated
Jan 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
295
Last 3 plays: Guest 208 (4/10), Guest 75 (7/10), Guest 207 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In which country can we find the highest average annual number of tornadoes? Hint


Question 2 of 10
2. What region of the US has the most tornadoes each year? Hint


Question 3 of 10
3. Which state in the US has the most tornadoes per year? Hint


Question 4 of 10
4. While looking for tornadoes we want frequency, but we also want severity (intensity). How is tornado intensity measured? Hint


Question 5 of 10
5. Which state of the USA had the greatest number, per square mile, of the most severe tornadoes (F3 and greater) from 1950 through 2019)? Hint


Question 6 of 10
6. What county in Oklahoma, location of the state capital, had the most tornadoes between 1950 and 2019? Hint


Question 7 of 10
7. What two months of the year have the greatest number of tornadoes in Oklahoma? Hint


Question 8 of 10
8. Of the choices given, what is the best degree to hold to become a storm chaser? Hint


Question 9 of 10
9. Which F5 Oklahoma tornado, occurring fairly early in the tornado season, recorded the highest winds observed on earth up to and including 2019? Hint


Question 10 of 10
10. Which Missouri tornado in 2011 surpassed the Bridge Creek-Moore, Oklahoma tornado as the most damaging US tornado since 1950? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 208: 4/10
May 08 2024 : Guest 75: 7/10
Apr 30 2024 : Guest 207: 9/10
Apr 30 2024 : Guest 192: 8/10
Apr 29 2024 : Guest 73: 9/10
Apr 28 2024 : marianjoy: 6/10
Apr 16 2024 : mberry923: 8/10
Apr 14 2024 : Guest 74: 9/10
Apr 14 2024 : heidi66: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which country can we find the highest average annual number of tornadoes?

Answer: United States of America

If you want to find some tornadoes, the best place to start is the USA. Canada, though larger in area than the US, comes in second. England has more tornadoes per square mile, but comes in third in total number per year. Russia, despite its large size, is not even in the top ten.
2. What region of the US has the most tornadoes each year?

Answer: Tornado Alley

Tornado alley includes parts of Texas, Oklahoma, Colorado, Kansas, Nebraska, South Dakota, Iowa, and Minnesota. Dixie alley includes parts of Texas, Louisiana, Mississippi, Arkansas, Tennessee, Alabama, and Georgia. The Carolina alley is mainly in North Carolina, but does dip into northern South Carolina.

The Hoosier alley is mainly in Indiana, but touches its border states of Ohio, Michigan, Kentucky, and Illinois.
3. Which state in the US has the most tornadoes per year?

Answer: Texas

Texas has the most, averaging 50% more than Kansas, which is second, and nearly three times more than Nebraska, which is fourth. Florida has the third highest average annual total, due to tornadoes spawned by hurricanes. By the way, Kansas is the state with the most tornadoes per square mile in the US.
4. While looking for tornadoes we want frequency, but we also want severity (intensity). How is tornado intensity measured?

Answer: Fujita Scale

Tornadoes are rated on the Fujita Scale, named after the person who developed the scale. It goes from F0, which has the lowest wind speeds and damage, to F5, which has the highest wind speeds and damage. Tornadoes rated as F3 have wind speeds from 158-206mph and create severe damage. In our quest we are looking for F3 and greater tornadoes.
5. Which state of the USA had the greatest number, per square mile, of the most severe tornadoes (F3 and greater) from 1950 through 2019)?

Answer: Oklahoma

Oklahoma had the most F3, F4, and F5 tornadoes per square mile in the US during this time period with 264 in total. Kansas was second, while Texas had the most in total, driven by a large number of F3 tornadoes. Nebraska had less than half of the Oklahoma and Kansas totals and per square mile amount.
6. What county in Oklahoma, location of the state capital, had the most tornadoes between 1950 and 2019?

Answer: Oklahoma County (122)

Oklahoma County includes Oklahoma City. Just to the south of Oklahoma County is Cleveland County. This county includes Moore, which has certainly received more of the larger tornadoes, including an F5 in 1999, an F4 in 2003, another F4 in 2010, and another F5 in 2013. Of course these larger tornadoes were shared with surrounding communities. So now we know where to go to find our tornado - Moore, Oklahoma!
7. What two months of the year have the greatest number of tornadoes in Oklahoma?

Answer: April and May

Well over half of the Oklahoma, and Cleveland County, Oklahoma, tornadoes occur in April and May. June and July come in a distant second. January and February have very few tornadoes. November and December have just a few more than January and February. Now we know when to go search for our tornado, April and May.
8. Of the choices given, what is the best degree to hold to become a storm chaser?

Answer: Meteorology degree

A Bachelor of Science degree in meteorology or atmospheric sciences or a Masters degree is the best fit amongst the choices given. A law degree may help you sue the vehicle manufacturer after you run into a tornado and the accounting degree will help you keep track of the settlement proceeds. The geology degree may help to keep your feet on the ground.
9. Which F5 Oklahoma tornado, occurring fairly early in the tornado season, recorded the highest winds observed on earth up to and including 2019?

Answer: Bridge Creek-Moore on May 3, 1999

Maximum wind speeds of 318mph were recorded in the Bridge Creek-Moore, Oklahoma tornado of May 3, 1999. The next highest was the El Reno, Oklahoma tornado on May 31, 2013 at 302mph.
10. Which Missouri tornado in 2011 surpassed the Bridge Creek-Moore, Oklahoma tornado as the most damaging US tornado since 1950?

Answer: Joplin, Missouri tornado

The Joplin tornado on May 22, 2011 had an estimated $3 billion in property damage, versus $1.5 billion during the Bridge Creek-Moore tornado in 1999. While Hurricane Katrina had an estimated $125 billion in property damage, it is classified as a hurricane and not a tornado and it occurred in 2005.

The El Reno Oklahoma tornado was in 2013 and caused only $40 million in damages, despite its strength. While Kansas City has its share of tornados, none rival the Joplin twister of 2011.
Source: Author Bimmed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Winds of Beaufort Easier
2. The Names of the Wind Average
3. Tornadoes Average
4. Blowin' in the Wind Average
5. Tornadoes Difficult
6. Gone With the Wind Average
7. That Old North Wind Should Begin to Blow Average
8. In the Eye of the Storm Average
9. A to Z of World Winds Average
10. An Ill Wind Blows Average
11. Tornado Warning Average
12. The Wind Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us