FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about In the Eye of the Storm
Quiz about In the Eye of the Storm

In the Eye of the Storm Trivia Quiz


I grew up in Michigan with tornados, lived in Florida with hurricanes, and now am retired in The Northern Marianas Islands with Typhoons. Windstorms have got my attention; how about yours?

A multiple-choice quiz by golfer46. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Weather
  8. »
  9. Winds

Author
golfer46
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,391
Updated
Nov 24 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1641
Last 3 plays: TheCrazedOne (4/10), Picard25 (10/10), ceetee (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. When does the Atlantic hurricane season officially begin? Hint


Question 2 of 10
2. Hurricanes are named when sustained wind speeds of 74 miles per hour are achieved. Severe storms have their names retired. Which one of these frequently used names for hurricanes has NOT been retired? Hint


Question 3 of 10
3. Where did the deadliest US hurricane of the twentieth century make landfall? Hint


Question 4 of 10
4. When tropical storms reach wind speeds of 74mph in the North Indian Ocean and the Bay of Bengal what are they called? Hint


Question 5 of 10
5. What is the first official stage of a potential hurricane called? Hint


Question 6 of 10
6. Hurricanes are labeled on a category scale from 1 to 5. What is the name of this scale? Hint


Question 7 of 10
7. What part of a hurricane is the most dangerous? Hint


Question 8 of 10
8. Hurricanes are devastating to property and lives. What hurricane was the most costly, in monetary terms, to hit the US between 1910 and 2010? Hint


Question 9 of 10
9. What component of hurricane damage causes the most loss of life? Hint


Question 10 of 10
10. What direction does the air circulate in a cyclone in the Southern hemisphere? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : TheCrazedOne: 4/10
Jul 19 2024 : Picard25: 10/10
Jul 18 2024 : ceetee: 7/10
Jul 16 2024 : cosechero: 7/10
Jul 15 2024 : Nealzineatser: 10/10
Jul 15 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jul 09 2024 : boxjaw: 9/10
Jun 30 2024 : rredman95: 7/10
Jun 30 2024 : jibberer: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When does the Atlantic hurricane season officially begin?

Answer: June 1

Hurricane season starts June 1 and runs to November 30 in the Atlantic Region. In the Pacific region the start time is May 15 and also runs until Nov 30.
Hurricanes' strengths are defined by a category scale from 1 to 5 with increasing ferocity. Hurricanes can occur outside of the official hurricane season but 97% of these storms fit into the June through November range.
2. Hurricanes are named when sustained wind speeds of 74 miles per hour are achieved. Severe storms have their names retired. Which one of these frequently used names for hurricanes has NOT been retired?

Answer: Arlene

The list of named hurricanes only being female ended in 1978 when male names were added. The list of names rotates every six years. Arlene is the most frequently used name, having been used ten times up to 2016. The next use of Arlene will be in 2017.

The World Meterological Organization (WMO) determines what names to retire, usually based on sensitivity to storms that are especially costly to life and property.
3. Where did the deadliest US hurricane of the twentieth century make landfall?

Answer: Galveston, TX

8,000 lives were lost on Sep 8, 1900 when a 15 foot wave and 130 MPH winds struck and devastated the Texas coastal island. There were no names given to storms in 1900. Most of the deaths were caused by the storm surge of this Category 4 hurricane.
4. When tropical storms reach wind speeds of 74mph in the North Indian Ocean and the Bay of Bengal what are they called?

Answer: Cyclones

Hurricanes are wind storms that occur in the Atlantic and Eastern Pacific Oceans. Typhoons occur in the Western Pacific. Monsoons are a seasonal reversal of wind patterns bring heavy rains mainly occurring in the Western parts of Africa and the Asia-Australian regions.
5. What is the first official stage of a potential hurricane called?

Answer: Tropical depression

Meteorologists use all of these terms, but tropical depression is the official term. The wind speed of a tropical depression is greater than 20 MPH but less than 39 MPH. Tropical depressions are not named, but given a code number.
6. Hurricanes are labeled on a category scale from 1 to 5. What is the name of this scale?

Answer: Saffir-Simpson

Herb Saffir, a wind engineer and Bob Simpson, a meteorologist devised the scale. Cat 1 is 74-95 MPH, Cat 2 is 96-110 MPH, Cat 3 is 111-129 MPH, Cat 4 is 130-156 MPH and Cat 5 is over 156 MPH. A structural engineer, Saffir was employed by the U.N. in 1969 to study the hurricane effects on low-cost housing.

He fashioned his scale after the Richter earthquake scale based on wind speed that reflected the potential structural damage from a hurricane. The director of the US Hurricane Center, Robert Simpson, then modified the scale by adding the effect of water damage from floodwaters and storm surge.
7. What part of a hurricane is the most dangerous?

Answer: The eyewall

The eye of the hurricane is a calm, low pressure, area about 20-25 miles wide and made up of sinking air. The eye is surrounded by the eye wall that carries the strongest winds and rain. The other answers are red herrings.
8. Hurricanes are devastating to property and lives. What hurricane was the most costly, in monetary terms, to hit the US between 1910 and 2010?

Answer: Katrina

Katrina struck the northern Gulf Coast hitting Louisiana and Mississippi. New Orleans, being below sea level, suffered catastrophic damage when the levee system pumps failed. The monetary damage has been estimated to be 108 billion dollars.
9. What component of hurricane damage causes the most loss of life?

Answer: Storm surge

A storm surge occurs when a hurricane makes landfall and creates a wall of water that can be as high as 20 feet. 90% of all fatalities are due to the storm surge and subsequent flooding. Federal flood insurance is available for those living in a flood zone and is required to secure a home mortgage. Flood zone areas can have requirements for new homes to be build higher than any anticipated flood height, hence the term "stilt" homes in Florida.
10. What direction does the air circulate in a cyclone in the Southern hemisphere?

Answer: Clockwise

Cyclones rotate counterclockwise in the Northern Hemisphere. A force called the Coriolis is created by the rotation of the earth. This force directs wind to the right in the Northern Hemisphere. When a low pressure area forms north of the Equator, winds will move inward to fill in the low and will be deflected to the right causing the start of a counterclockwise rotation.

The opposite action occurs in the south of the Equator creating clockwise wind rotation. This force does not affect the motion of water going down a drain or toilet. That rotation is determined by the shape of the basin and the original direction of the water.

Another old wive's tale debunked.
Source: Author golfer46

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Wind Average
2. That Old North Wind Should Begin to Blow Average
3. Tornadoes Difficult
4. Chasing Tornadoes Average
5. Tornadoes Average
6. Hurricane Warning Tough
7. Blowin' in the Wind Average
8. An Ill Wind Blows Average
9. A to Z of World Winds Average
10. Winds of Beaufort Easier
11. Gone With the Wind Average
12. Tornado Warning Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us