FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gone With the Wind
Quiz about Gone With the Wind

Gone With the Wind Trivia Quiz


Winds are a common feature of weather all over the world. Try these ten questions and find out how much you know about blowing air.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Weather
  8. »
  9. Winds

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,331
Updated
Jan 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1804
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 159 (5/10), oldgrannyk (6/10), doh1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where will you find the Zonda winds? Hint


Question 2 of 10
2. What does Francis Beaufort have to do with wind? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the strong western winds that are found at 40 to 50 degrees in the southern hemisphere? Hint


Question 4 of 10
4. What does the Fujita Scale measure? Hint


Question 5 of 10
5. What is anemochory? Hint


Question 6 of 10
6. Which one of these items measures wind speed? Hint


Question 7 of 10
7. Where would you find the Diablo winds? Hint


Question 8 of 10
8. Khamsin was an ancient philosopher who studied the winds and their affect on man.


Question 9 of 10
9. The Brickfielder is a summer wind found in Southern Australia.


Question 10 of 10
10. The Witch of November refers to winds that show up in which geographic location? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 159: 5/10
Jun 10 2024 : oldgrannyk: 6/10
Jun 10 2024 : doh1: 10/10
Jun 10 2024 : HumblePie7: 7/10
Jun 10 2024 : Rudd13: 9/10
Jun 10 2024 : frinkzappa: 6/10
Jun 10 2024 : sonicblast: 6/10
Jun 10 2024 : barbamama: 6/10
Jun 10 2024 : robbonz: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where will you find the Zonda winds?

Answer: Andes

The Zonda winds blow down the eastern slopes of the Andes Mountains in Argentina. These winds are an important weather mechanism for this dry area as they are responsible for the build-up of snow cover.
2. What does Francis Beaufort have to do with wind?

Answer: Created a wind force scale

Rear Admiral Sir Francis Beaufort is responsible for the Beaufort wind force scale. This scale measures wind speed on land and sea. It measures wind speeds from light air to hurricane force winds.
3. What is the name of the strong western winds that are found at 40 to 50 degrees in the southern hemisphere?

Answer: Roaring Forties

The Roaring Forties are strong winds that blow in a westerly direction. They have been used by sailing ships for centuries. You can sail around the world using these winds.
4. What does the Fujita Scale measure?

Answer: Tornado strength

The Fujita scale measures the intensity of tornados. It was constructed by Tetsuya Theodore Fujita in 1971. Tornados are fast cyclones of wind which cause death and destruction all over the world.
5. What is anemochory?

Answer: Wind dispersal of seeds

Anemochory is the dispersal of seeds by the wind. It also includes dispersal of fruits and other parts of a plant. It is a very important role of the wind on Earth.
6. Which one of these items measures wind speed?

Answer: Anemometer

The anemometer is a common weather station piece of equipment used to measure wind speed. The first known anemometer was invented around 1450 by Leon Battista Alberti. Some anemometers will tell you the direction of the winds, also.
7. Where would you find the Diablo winds?

Answer: San Francisco, California

The Diablo winds blow northeasterly in the off-shore regions of San Francisco. They are dry winds that blow in the autumn and spring. They can cause problems for airliners flying in the region.
8. Khamsin was an ancient philosopher who studied the winds and their affect on man.

Answer: False

The Khamsin is a southeastern wind that is found in Egypt, not an ancient philosopher. This wind often causes local sandstorms.
9. The Brickfielder is a summer wind found in Southern Australia.

Answer: True

The Brickfielder is a summer wind that blows in the region of Southern Australia. It blows in various directions mostly the north, from the Outback. It is so hot and dry that is given credit for killing many germs.
10. The Witch of November refers to winds that show up in which geographic location?

Answer: The Great Lakes

The Witch of November refers to strong winds which blow across The Great Lakes. These winds are responsible for many of the shipwrecks in the lakes and are much feared by sailors. They blow in the autumn and early winter.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Wind Average
2. That Old North Wind Should Begin to Blow Average
3. Tornadoes Difficult
4. Chasing Tornadoes Average
5. Tornadoes Average
6. Hurricane Warning Tough
7. Blowin' in the Wind Average
8. An Ill Wind Blows Average
9. A to Z of World Winds Average
10. In the Eye of the Storm Average
11. Winds of Beaufort Easier
12. Tornado Warning Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us