Quiz about The Wind
Quiz about The Wind

The Wind Trivia Quiz


Who has seen the wind? This quiz is about various aspects of winds, breezes, and zephyrs.

A multiple-choice quiz by stetienne. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Weather
  8. »
  9. Winds

Author
stetienne
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
295,188
Updated
Jan 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1786
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (9/10), Ccp (9/10), Guest 175 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a zephyr? Hint

A southern hemisphere prevailing wind
A hurricane force wind
A gentle breeze
Upper atmosphere jet stream

2. Who has a wind scale named after him, that measures wind force at sea? Hint

Admiral Benton Michaels
Admiral Lord Arnold Benedict
Admiral Sir Francis Beaufort
Admiral James Stevens

3. What are the winds that occur on the eastern slopes of the Rockies called? Hint

Chinook
Sirocco
Santa Ana
Mistral

4. What are the dry, hot winds that occur in Southern California? Hint

Sirocco
Subtropical horse latitudes
Western trade winds
Santa Ana

5. What are the winds called that cause heavy rainy summers and dry winters in India and Southeast Asia? Hint

Offshore breezes
Monsoons
Ha-boobs
Sirocco

6. What are the flattened tubes of high-speed air that separate the warm flow of air or the mid-latitudes, from the cold or the polar? Hint

Jet Streams
Trade winds
Horse Latitudes
Prevailing Winds

7. What is the sudden change in horizontal or vertical wind speed or direction, over a short distance? Hint

Wind shear
Jet Stream
Vortex
Doldrums

8. What is a dust or sand storm that occurs in northern and central Sudan called? Hint

Sirocco
Ha-boob
Mistral
Bad luck

9. What is a cold, violent wind in the Rhone valley of France called? Hint

Sirocco
Chinook
Mistral
Nor'easter

10. What is the strong, dry, hot wind that blows from the hot interior of the Sahara Desert?
Hint

Sukhovey
Bora
Buran
Sirocco


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a zephyr?

Answer: A gentle breeze

A zephyr is a 3-7 miles per hour wind.
2. Who has a wind scale named after him, that measures wind force at sea?

Answer: Admiral Sir Francis Beaufort

Beaufort lived from 1774 to 1857. Using a 0 to 12 point scale, Beaufort based his measurements of the effects of wind on a canvas of a full-rigged frigate. A 12 on his scale equals >74 Miles per hour, a hurricane force wind.
3. What are the winds that occur on the eastern slopes of the Rockies called?

Answer: Chinook

Winds from the Pacific blow up the western sides of the Rockies and over the top. The winds are dry and cool but still cause winter snow melt, as they occur mainly in the Spring.
4. What are the dry, hot winds that occur in Southern California?

Answer: Santa Ana

Forming a strong high pressure system, Santa Anas blow west from California's eastern mountain ranges toward the Pacific ocean.
5. What are the winds called that cause heavy rainy summers and dry winters in India and Southeast Asia?

Answer: Monsoons

Monsoons are worldwide winds, not just local to Southeast Asia and India, where they are just more intense. They are caused by the differential in the temperature of the water of the oceans and the temperature of the land masses.
6. What are the flattened tubes of high-speed air that separate the warm flow of air or the mid-latitudes, from the cold or the polar?

Answer: Jet Streams

Jet streams range from 25,000 to 45,000 feet in altitude. There are two jet streams in each hemisphere. Usually running from west to east in both hemispheres, occasionally they swoop northward and southward.
7. What is the sudden change in horizontal or vertical wind speed or direction, over a short distance?

Answer: Wind shear

Wind shear is small in scale, but present everywhere in the atmosphere. Large wind shear is restricted to various types of fronts, like thunderstorms or gusty wind conditions.
8. What is a dust or sand storm that occurs in northern and central Sudan called?

Answer: Ha-boob

The walls of dust or sand in a ha-boob can reach several thousand feet in height.
9. What is a cold, violent wind in the Rhone valley of France called?

Answer: Mistral

The cause of forest fires in the summer, and killing frosts in the spring; the mistral is caused by a depression in the Gulf of Genoa. They often reach 125 miles per hour.
10. What is the strong, dry, hot wind that blows from the hot interior of the Sahara Desert?

Answer: Sirocco

Sirocco is called "chili" in Tunisia, "khamsin" in Egypt, and "the ghibli" in Libya.
Source: Author stetienne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 185: 9/10
Jan 27 2023 : Ccp: 9/10
Jan 08 2023 : Guest 175: 7/10
Dec 14 2022 : Guest 172: 0/10
Dec 06 2022 : Guest 8: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Tornadoes Average
2. Tornadoes Difficult
3. Tornado Warning Average
4. Gone With the Wind Average
5. In the Eye of the Storm Average
6. Hurricane Warning Tough
7. A to Z of World Winds Average
8. An Ill Wind Blows Average
9. Blowin' in the Wind Average
10. Chasing Tornadoes Average
11. That Old North Wind Should Begin to Blow Tough
12. Lightning Facts Average

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us