FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A New Coat for Christmas
Quiz about A New Coat for Christmas

A New Coat for Christmas Trivia Quiz


Although white is not the most practical colour for our winter coats, for the residents of the Arctic it's the main choice for the winter months. The creatures in this quiz all wear white for at least part of their lives.

A multiple-choice quiz by rossian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Polar Regions

Author
rossian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,692
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
774
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Linda_Arizona (10/10), Guest 174 (3/10), Guest 175 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Arctic fox has the distinction of being the only land mammal native to which of these places? Hint


Question 2 of 10
2. Bubo scandiacus is a white bird living in the northern regions of the globe. It is the official bird of the Canadian province of Quebec and has appeared in a popular series of books. What is its most common name?

Answer: (Two Words)
Question 3 of 10
3. The International Agreement of the Conservation of Polar Bears was signed in 1973 by five countries. Which of these was NOT one of them? Hint


Question 4 of 10
4. Known as a weasel, or stoat, in its summer coat, by what name is the same creature known when it has its white, winter, fur?

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. The snow goose migrates south to breed in spring.


Question 6 of 10
6. The Arctic hare is often described as a folivore, meaning it eats which of these? Hint


Question 7 of 10
7. The smallest reindeer subspecies is named for which archipelago, belonging to Norway? Hint


Question 8 of 10
8. Although the wolverine doesn't change the colour of its coat, its young are born white. What name is given to them? Hint


Question 9 of 10
9. The ptarmigan, or rock ptarmigan, changes plumage from brown to white in winter. To which family does it belong? Hint


Question 10 of 10
10. The only rodent to turn white during the Arctic winter (maybe proving that it doesn't have a death wish) lives in Greenland and the northern areas of the USA and Canada. Which of these is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Linda_Arizona: 10/10
Jun 09 2024 : Guest 174: 3/10
Jun 05 2024 : Guest 175: 2/10
May 28 2024 : PurpleComet: 10/10
May 22 2024 : Kat1982: 4/10
Apr 23 2024 : gracious1: 5/10
Apr 19 2024 : Guest 8: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Arctic fox has the distinction of being the only land mammal native to which of these places?

Answer: Iceland

Arctic foxes are found all across the Arctic tundra, including Canada, Russia and parts of Scandinavia. They are protected from the elements by their thick fur, which even extends to their paws. Their acute hearing allows them to find prey under snow and they then make the catch by leaping into the air and breaking through the snow.

Although Iceland has indigenous sea mammals, the Arctic fox is the only land mammal native to the island.
2. Bubo scandiacus is a white bird living in the northern regions of the globe. It is the official bird of the Canadian province of Quebec and has appeared in a popular series of books. What is its most common name?

Answer: Snowy owl

The snowy owl's white plumage gives it excellent camouflage. The males have almost entirely white feathers, while the females have bars of black or brown. Chicks have more prominent dark feathers, which they lose as they mature, and all of them have piercing yellow eyes.

They feed mainly on small rodents but can take larger mammals such as hares and squirrels, and birds, including ducks and gulls.
3. The International Agreement of the Conservation of Polar Bears was signed in 1973 by five countries. Which of these was NOT one of them?

Answer: Finland

Apart from the three countries listed in the answer options, the signatories were the Soviet Union (as it then was) and Norway - Denmark signed on behalf of Greenland. The five countries were those with the largest populations of polar bears, with the aim being to ban hunting of the bears for sport. In addition, the nations agreed to maintain the habitat of the polar bears.
4. Known as a weasel, or stoat, in its summer coat, by what name is the same creature known when it has its white, winter, fur?

Answer: Ermine

Stoats and weasels have brown fur during the warmer months, but turn white during winter in the colder regions of their habitat. The white fur was especially prized as a luxury trimming for clothing, and the expression 'taking the ermine' is often used to denote someone becoming a Peer of the Realm in the United Kingdom.
5. The snow goose migrates south to breed in spring.

Answer: False

The opposite is true, as the snow goose breeds in the northern regions of Canada, parts of Siberia, Greenland and Alaska. It spends the winter months further south in regions of the USA and Mexico before migrating north for the breeding season. Although many snow geese have white plumage, there is another variety known as the blue morph, which has bluish grey feathers.
6. The Arctic hare is often described as a folivore, meaning it eats which of these?

Answer: Leaves

Also known as the polar rabbit, the Arctic hare is another resident of Greenland and Canada's northernmost regions. Their winter coat is almost entirely white, while they can be grey or brown during the warmer months, depending upon their habitat. Although their preferred diet is foliage, they will eat all parts of a plant, including the ones listed.

They will also eat insects and carrion, so some sources class them as omnivores.
7. The smallest reindeer subspecies is named for which archipelago, belonging to Norway?

Answer: Svalbard

The summer coat is brown but lightens to grey or whitish yellow in the winter months. Compared to other reindeer, the Svalbard has shorter legs and a rounder head. The species has been resident on the Svalbard archipelago for thousands of years. Of the options listed, only Svalbard belongs to Norway, although it is probably better known by its earlier name of Spitsbergen.
8. Although the wolverine doesn't change the colour of its coat, its young are born white. What name is given to them?

Answer: Kits

Wolverines can be found in Canada, Russia (including Siberia), parts of the USA and the Scandinavian countries of Finland, Sweden and Norway. Their very thick fur gives them good protection from the cold weather, but also made them a target for hunters who could see the benefits of their pelts. The youngsters are normally born, with completely white fur, between January and March.
9. The ptarmigan, or rock ptarmigan, changes plumage from brown to white in winter. To which family does it belong?

Answer: Grouse

The name of the bird does not come from the Greek language but from the Scottish Gaelic word meaning croaker. The superfluous initial p was added in the seventeenth century. The rock ptarmigan can be found across most of the Arctic region and as far south as Scotland, the Pyrenees and Bulgaria - birds living in the southern part of their range do not change colour, though.
10. The only rodent to turn white during the Arctic winter (maybe proving that it doesn't have a death wish) lives in Greenland and the northern areas of the USA and Canada. Which of these is it?

Answer: Collared lemming

The collared lemming has gray fur, with black stripes, during the summer months, changing to white during the winter. It provides a good source of food for many of the other Arctic residents covered in this quiz, such as the polar bear, Arctic fox and snowy owl.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series I'm Just Wild About...:

Quizzes about wild animals, birds and other creatures appear in this list.

  1. A New Coat for Christmas Average
  2. A Trip to the Zoo Very Easy
  3. Baby Love Average
  4. Four Calling Birds Easier
  5. Fun Facts About Fleas Average
  6. Have I Got Gnus for You Average
  7. Lizard Identity Parade Average
  8. My Garden Visitors Average
  9. Not For Christmas Lunch Tough
  10. Paws for Thought Easier
  11. Stop That Pigeon! Average
  12. The Bonny Swans Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us