Quiz about Animal Facts
Quiz about Animal Facts

Animal Facts Trivia Quiz


Some fun and easy animal trivia for you.

A multiple-choice quiz by casper423. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia
  8. »
  9. Animal Fun Facts

Author
casper423
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
11,088
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
8431
Last 3 plays: piet (10/10), Guest 51 (7/10), 1995Tarpon (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Dogs are naturally nocturnal animals.

True
False

2. Why are rabbit's ears long? Hint

to attract a mate
for balance
to keep it cool
to help it hop faster

3. Why do moths fly around lights? Hint

because the light is brighter in one eye than the other
for the warmth the light gives off
they gather by light to find mates
out of curiosity

4. An elephant has no bones in its trunk.

True
False

5. Which is the largest of the deer family? Hint

mountain goat
elk
moose
white tail

6. How do honey bees communicate with each other? Hint

by touch
through its buzzing
by dancing
by fluttering their wings

7. Why do mice gnaw constantly? Hint

to sharpen their teeth
to mark its territory
to get nest material
because their teeth never stop growing

8. Crickets have ears.

True
False

9. What is the ancestor of the domestic chicken thought to be? Hint

the white fowl
the jungle hen
the red jungle fowl
the Burmese fowl

10. What behavior does the sea otter use that is quite rare in the wild? Hint

use tools
live in any climate
swim the entire ocean
can live on land and in water


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Dogs are naturally nocturnal animals.

Answer: True

Dogs are naturally nocturnal, although pet dogs have adapted to human behavior and now sleep more at night.
2. Why are rabbit's ears long?

Answer: to keep it cool

Its ears catch the breeze and cool the body through tiny blood vessels.
3. Why do moths fly around lights?

Answer: because the light is brighter in one eye than the other

Moths are attracted to the light, as they get near, they perceive stronger light in one eye, thus it keeps turning in the direction it feels the strongest light.
4. An elephant has no bones in its trunk.

Answer: True

That is why they are so nimble.
5. Which is the largest of the deer family?

Answer: moose

6. How do honey bees communicate with each other?

Answer: by dancing

Honey bees do a figure eight dance to let the other bees know the location of flowers.
7. Why do mice gnaw constantly?

Answer: because their teeth never stop growing

Since the teeth are always growing, they need to gnaw on hard things to wear them down.
8. Crickets have ears.

Answer: True

The ears are located on their front legs.
9. What is the ancestor of the domestic chicken thought to be?

Answer: the red jungle fowl

They used to fly, but the years of being in captivity and being over-fed has reuduced their flying muscles to flab.
10. What behavior does the sea otter use that is quite rare in the wild?

Answer: use tools

The otter uses rocks to break open shells, and then uses its tummy as a table.
Source: Author casper423

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : piet: 10/10
Jan 15 2023 : Guest 51: 7/10
Jan 14 2023 : 1995Tarpon: 10/10
Jan 12 2023 : iamphoenix: 1/10
Jan 12 2023 : aspire63: 9/10
Jan 11 2023 : MilaX: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 173: 6/10
Dec 24 2022 : gogetem: 7/10
Dec 22 2022 : Guest 71: 4/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us