Quiz about About Different Animals
Quiz about About Different Animals

About Different Animals Trivia Quiz


Little known facts about different animals.

A multiple-choice quiz by morrow. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia
  8. »
  9. Animal Fun Facts

Author
morrow
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,671
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5676
Last 3 plays: piet (10/10), Guest 98 (4/10), Loz96 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What animal has the highest blood pressure known to exist in any mammal? Hint

whale
giraffe
cat
bear

2. How many pairs of nipples does a dog have? Hint

4
5
10
6

3. On average, how many times a year does a wild rabbit have babies in North America? Hint

4-5
8-9
6-7
1-3

4. In the Old Testament, which two animals spoke to humans? Hint

pig and dog
snake and pig
snake and donkey
pig and donkey

5. What is the meaning of the Welsh phrase pen gwyn, which gave us the word penguin? Hint

orange mouth
white head
orange feet
black wings

6. In Australia, the dingo is the native dog.

True
False

7. How many times a minute does a large whale's heart beat when it is at rest? Hint

9
39
27
18

8. How large an area in square miles does a polar bear range in its search for food? Hint

500
10,000
850
20,000

9. What is the heaviest part of most birds? Hint

wings
legs
chest
head

10. What animal was used to predict the end of winter before the groundhog was given the job? Hint

rat
badger
mink
fox


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What animal has the highest blood pressure known to exist in any mammal?

Answer: giraffe

On average its blood pressure when prone is 280 over 180. This is more than twice that of the average person. The reason is that the giraffe's heart has to pump blood up its long neck to its brain.
2. How many pairs of nipples does a dog have?

Answer: 5

They have a total of ten, but 5 pairs.
3. On average, how many times a year does a wild rabbit have babies in North America?

Answer: 1-3

In the wild, rabbits only breed just a few times. They do not have babies throughout the cold and winter months. Early spring and part of the summer are when the babies are born. Like dogs and cats they too have to go into 'heat'. However domestic rabbits can have babies about every month or so throughout the whole year.
4. In the Old Testament, which two animals spoke to humans?

Answer: snake and donkey

The snake in the Garden of Eden and Balaam's donkey.
5. What is the meaning of the Welsh phrase pen gwyn, which gave us the word penguin?

Answer: white head

When they molt, their heads turn a snow white. They have been described as looking as if they were wearing caps.
6. In Australia, the dingo is the native dog.

Answer: False

The dingo is what their wild dogs are called, but however they are not native to that country, which by definition makes them an introduced species, not a native one.
7. How many times a minute does a large whale's heart beat when it is at rest?

Answer: 9

Generally the larger the animal, the slower its heartbeat.
8. How large an area in square miles does a polar bear range in its search for food?

Answer: 20,000

Polar bears are the world's largest land carnivore. Black bears cover about 42 square miles and grizzlies about 500 to 850 square miles. I don't know about you, but thats a lot of walking.
9. What is the heaviest part of most birds?

Answer: chest

This is because of the built up muscles to flap their wings.
10. What animal was used to predict the end of winter before the groundhog was given the job?

Answer: badger

The German farmers who migrated to Pennsylvania switched to the groundhog because there was an abundance of them in the new country, but not that many badgers.
Source: Author morrow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : piet: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 98: 4/10
Jan 09 2023 : Loz96: 3/10
Dec 27 2022 : donna399: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us