FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bedbugs
Quiz about Bedbugs

Bedbugs Trivia Quiz


Bedbugs! What do you know about them? Try this quiz and find out. You just might be surprised.

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,005
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
608
- -
Question 1 of 15
1. If an insect bites you and flies away it very well may be a bedbug.


Question 2 of 15
2. Bedbugs are classified as true bugs.


Question 3 of 15
3. Bedbugs cannot withstand very cold temperatures.


Question 4 of 15
4. What attracts bedbugs to humans? Hint


Question 5 of 15
5. There is proof that bedbugs carry diseases.


Question 6 of 15
6. What colour are bedbugs? Hint


Question 7 of 15
7. What do bedbug bites look like? Hint


Question 8 of 15
8. What is a common way of determining if your home has bedbugs? Hint


Question 9 of 15
9. Bedbugs have some natural enemies. Which of the following is *not* a bedbug predator? Hint


Question 10 of 15
10. Insecticides should not be used on bedding or clothing! What is a better way of ridding these items of bedbugs? Hint


Question 11 of 15
11. Dogs can be trained to sniff out bedbugs.


Question 12 of 15
12. Bedbugs are often found in bedding of course, but where else can they be found? Hint


Question 13 of 15
13. Blood is the bedbug's primary source of food. What is the secondary source? Hint


Question 14 of 15
14. Bedbugs are especially attracted to unsanitary conditions.


Question 15 of 15
15. Typically what sort of pattern does a bedbug make when it bites? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 12 2024 : moonraker2: 10/15
Feb 06 2024 : Jaydel: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If an insect bites you and flies away it very well may be a bedbug.

Answer: False

Adult bedbugs do have wings, but there are very tiny and useless for flying. If something bites you and flies away, it isn't a bedbug.
2. Bedbugs are classified as true bugs.

Answer: True

Bedbugs are bloodsucking hemipteran insects. This means that their mouthparts have a "beak" which is capable of piercing tissues and sucking out liquids. Some hemipteran insects suck sap, but others, like the bedbug, suck blood.
3. Bedbugs cannot withstand very cold temperatures.

Answer: True

Bedbugs can withstand lesser cold, -15C (5F) for short periods, but will not be able to reproduce as quickly. They cannot survive in the freezer, so if you have something that you think may have bedbugs, and put in the freezer for a few days, it will kill the bedbugs.
4. What attracts bedbugs to humans?

Answer: warmth and carbon dioxide

Bedbugs are attracted to warmth and carbon dioxide so they can go after warm-blooded pets as well as people. They do not eat leftover food, like cockroaches do, nor are they attracted to dirt. Movement, bright colours, and flaked-off skin will also be of no appeal to bedbugs. They just want blood!
5. There is proof that bedbugs carry diseases.

Answer: False

There is no evidence to support this, according to the World Health Organisation, but they can make you itch a lot. Like any insect bite, bedbug bites can become infected if they are scratched too much. If the site is very tender and oozes a yellow or greenish substance, it is probably infected and you should see a doctor.
6. What colour are bedbugs?

Answer: brown or reddish brown

Their colour depends on how much blood they have consumed. Other names for bedbugs are "red coats" and "mahogany flats". Some people describe them as similar to apple seeds in appearance, being flat and oval in shape.
7. What do bedbug bites look like?

Answer: an itchy red welt

They leave a very itchy red bump similar to a bad mosquito bite. The welts are from an allergic reaction toward the anesthetic in the saliva which allows the bedbug to feed without disturbing the host.
8. What is a common way of determining if your home has bedbugs?

Answer: red or rusty-coloured smears on objects

If you see red or rusty-coloured smears on your bedding, on the walls or on other light-coloured surfaces, then you very well may have bedbugs. The red smears are from crushed bugs, and the rusty-coloured smears are the bedbug excrement.
9. Bedbugs have some natural enemies. Which of the following is *not* a bedbug predator?

Answer: flies

Other enemies of the bedbug also include the masked hunter (assassin bug), and mites. It is not recommended however, to use biological pest control to rid your house of bedbugs!
10. Insecticides should not be used on bedding or clothing! What is a better way of ridding these items of bedbugs?

Answer: washing and drying them using high temperatures

Bedbugs can not survive temperatures above 48.9 C (120 F), so washing and drying linens and clothing at very high temperatures is an effective way of killing the bugs.
11. Dogs can be trained to sniff out bedbugs.

Answer: True

Yes, thankfully this is true. Dogs are able to smell in parts per trillion, something that no person can possibly do. They can be trained to detect bedbugs in all life cycles (eggs, nymphs, and adults). This helps to reduce the need for pesticides as it localises the areas that need to be sprayed.
12. Bedbugs are often found in bedding of course, but where else can they be found?

Answer: in sofas and couches

Bedbugs can be found where humans and warm-blooded animals spend time sitting or sleeping. They can live for more than 12 months without eating, if the conditions are right, and will stay in a state of semi-hibernation until they are roused by the carbon dioxide from a warm-blooded host.
13. Blood is the bedbug's primary source of food. What is the secondary source?

Answer: nothing else

Blood is all they are after. They will make a meal out of people or other warm-blooded creatures, so snakes, turtles, and lizards are safe!
14. Bedbugs are especially attracted to unsanitary conditions.

Answer: False

Insects such as ants, flies, and cockroaches thrive on old food. Bedbugs on the other hand, eat fresh blood, so they are attracted to carbon dioxide- producing organisms. They get around by hitching a ride on bags, clothing, etc, not by seeking out dirty places.
15. Typically what sort of pattern does a bedbug make when it bites?

Answer: a line

Quite often bedbugs bite in a line. The victim may have three bites in a row which is known as a "breakfast, lunch, dinner" pattern. Bites can occur however, singly or in a curved line. If the infestation is severe, the bites can look quite random.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us