Quiz about Day Trippers and Night Crawlers
Quiz about Day Trippers and Night Crawlers

Day Trippers and Night Crawlers Quiz


Drag 'diurnal' from the column on the right to match each of the five 'Day' Tripper mammals active in the day. Drag 'nocturnal' to match the remaining five 'Night' Crawlers active at night.

A matching quiz by Rizeeve. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Mixed Mammals

Author
Rizeeve
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
402,026
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
427
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), wellenbrecher (10/10), oliviat (8/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Aardvarks & nine-banded armadillos  
Nocturnal
2. Chipmunks  
Nocturnal
3. Dwarf lemurs  
Diurnal
4. Giraffes  
Diurnal
5. Gorillas  
Nocturnal
6. Hyenas  
Diurnal
7. Numbats  
Diurnal
8. Opossums  
Nocturnal
9. Pronghorns (pronghorn antelope)  
Diurnal
10. Tarsiers  
Nocturnal






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aardvarks & nine-banded armadillos

Answer: Nocturnal

Both the aardvark and the nine-banded armadillo are insectivores, and both are known to have ants and termites in their diets. While the aardvark is native to Africa and the nine-banded armadillo is native to North and South America, both mammals inhabit warmer environments. Foraging for insects for both aardvarks and nine-banded armadillos begins at sunset.
2. Chipmunks

Answer: Diurnal

Chipmunks are diurnal. They are mainly found in North America while the Siberian chipmunk inhabits Asia. They are omnivorous rodents whose diets include fungi, plants, seeds, worms, and bird eggs.
3. Dwarf lemurs

Answer: Nocturnal

Lemurs are endemic to Madagascar, which has a volatile, seasonal climate that leads to a lot of species diversity amongst lemurs. The name lemur itself comes from Latin 'lemures', referring to ghosts or spirits of the dead, invoking connotations of darkness from its very etymological roots. Being nocturnal animals, dwarf lemurs are among the groups of lemurs that have retinas made up entirely of rod cells, the type of retinal cells that function without needing much light.
4. Giraffes

Answer: Diurnal

Giraffes may move about at night, but they are typically diurnal mammals. They are herbivorous African ungulates who live in herds. Like the pronghorns, giraffes have many nocturnal predators that they can evade by being active during the day.
5. Gorillas

Answer: Diurnal

Gorillas are native to Africa, and are social animals active during the day. Gorillas are known for their characteristic knuckle-walking, in which they step with their hind legs and the knuckles of their forelimbs. Gorillas have flexible diets and can live in a wide range of environments, so their day is divided between feeding, traveling, and resting.
6. Hyenas

Answer: Nocturnal

Hyenas are primarily nocturnal mammals, but may be spotted in the early morning hours out of their lairs. They are primarily scavengers, but will attack and kill animals when they can do so. Adapting to their nocturnal lifestyle as animals are always wont to do, hyenas have superb night vision that enables them to see in the dark.
7. Numbats

Answer: Diurnal

Unlike most marsupials, numbats are diurnal, largely due to the fact that though they share the insectivorous diet of other nocturnal species in this quiz, numbats lack the other anatomical benefits the nocturnal mammals have (most termite-eaters are larger animals). Numbats are native to Australia and the numbat is an emblem of Western Australia.
8. Opossums

Answer: Nocturnal

Opossums are marsupials that reside in the Americas. They are solitary and nomadic, and they prefer dark areas as nocturnal mammals. Opossums subsist largely by eating dead animals.
9. Pronghorns (pronghorn antelope)

Answer: Diurnal

Fleet-footed pronghorns (commonly called pronghorn antelope) are diurnal mammals indigenous to North America. The pronghorn's diet consists of a variety of plant life, and pronghorns prefer expansive, open terrain for their herds. They are the fastest land mammal in the Western Hemisphere - a useful trait for avoiding predators. Since most of their major predators are nocturnal, being active during the day also promotes the survival of pronghorns.
10. Tarsiers

Answer: Nocturnal

Tarsiers are primates that inhabit Southeast Asia, though fossilized evidence showed they once lived on other continents. They are primarily insectivores, and catch their prey by lunging toward the insects. Tarsiers get their name from the enlarged tarsus bones in their feet.
Source: Author Rizeeve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 14 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 07 2023 : oliviat: 8/10
Jan 07 2023 : Guest 173: 10/10
Jan 03 2023 : Buddy1: 10/10
Jan 03 2023 : stephedm: 8/10
Dec 02 2022 : Guest 173: 6/10

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us