FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Cows
Quiz about Famous Cows

Famous Cows Trivia Quiz


Every now and then, the humble cow will make headlines. See how much you know about famous cows.

A multiple-choice quiz by parrotman2006. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia
  8. »
  9. Famous Animals

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,254
Updated
Jun 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
689
- -
Question 1 of 10
1. Perhaps the most famous cow in American history was owned by Mrs O'Leary. The cow is accused of burning down what major American city?
Hint


Question 2 of 10
2. What US President had a cow named Pauline, who lived on the White House lawn?
Hint


Question 3 of 10
3. Elm Farm Ollie made history in 1930, as the first cow to fly in an airplane. In what US state did this take place? Hint


Question 4 of 10
4. Elsie the Cow, the symbol of Borden Milk, has been represented by a real cow.


Question 5 of 10
5. In June of 1999, scientists in Connecticut announced they had cloned the first cow in the United States. What was the name of the clone? Hint


Question 6 of 10
6. Daisy, a Limousin cow from Ontario, Canada, made headlines in 2004 when she did what?
Hint


Question 7 of 10
7. What cow made headlines in 2004 by winning the World Wide Cow Racing Association's "Udder Race"? Hint


Question 8 of 10
8. In 2009, a cow named Missy sold at auction for an impressive $1.2 million. What type of cow was she? Hint


Question 9 of 10
9. In 2011, a dairy cow named Yvonne received world-wide press attention when she spent three months wandering around the forests of what European nation? Hint


Question 10 of 10
10. To celebrate their 100th anniversary, the Holstein owners of what state created a calendar featuring famous cows? Hint: The first was from East Freedom in Blair County. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Perhaps the most famous cow in American history was owned by Mrs O'Leary. The cow is accused of burning down what major American city?

Answer: Chicago

The Great Chicago Fire began on the evening of October 8, 1871, and continued for two days. It destroyed 3.3 square miles of Chicago, and resulted in 200 to 300 casualties. Over 17 thousand buildings and property worth $222 million (roughly $4.3 billion in modern terms) was destroyed. The fire started in a small barn at 137 DeKoven Street, owned by Patrick and Catherine O'Leary.

There are several theories about how the fire might have started, and the cow has been exonerated in most historical circles.

The training academy for the Chicago Fire Department stands on the site where the fire began. The cow story was popularized by the 1937 film "In Old Chicago", which won Alice Brady an Academy Award for Best Supporting Actress.
2. What US President had a cow named Pauline, who lived on the White House lawn?

Answer: William Howard Taft

Pauline Wayne, or Miss Wayne, provided milk for the Taft family. She was a Holstein cow, who lived at the White House from 1910 to 1913, and was a gift to the Tafts from Wisconsin Senator Isaac Stephenson. Pauline Wayne replaced Mooley Wooly, the Tafts' first pet cow.

When Taft left office, the cow was sent to Wisconsin. Her Bovine Blue Book number was 115,580. Taft was the 27th president of the United States, serving between Theodore Roosevelt and Woodrow Wilson. Given the activist nature of TR and Wilson, Taft is seen as a something of a placeholder, but he did have some accomplishments.

After leaving the White House, Taft served as Chief Justice of the Supreme Court from 1921 to 1930.
3. Elm Farm Ollie made history in 1930, as the first cow to fly in an airplane. In what US state did this take place?

Answer: Missouri

Elm Farm Ollie, who became known as "Sky Queen" after the flight, flew in Missouri. On February 18, 1930, the cow was flown 72 miles from Bismarck, Missouri to Saint Louis, as part of an experiment to see how animals would react to air travel. Ollie was even milked in mid-flight, by Wisconsinite Ellsworth W. Bunce. Ollie was an extremely productive Guernsey cow, and produced 24 quarts of milk on the short flight.
4. Elsie the Cow, the symbol of Borden Milk, has been represented by a real cow.

Answer: True

The Elsie marketing campaign was created in the 1930s. The first real life Elsie, "You'll Do, Lobelia", was a Jersey heifer from Brookfield, Massachusetts. The offspring of You'll Do, Lobelia and Elmer included Beulah, Beauregard (born 1948), and twins Larabee and Lobelia (born 1957). There was also a real life Elsie at the 1964-65 World's Fair.
5. In June of 1999, scientists in Connecticut announced they had cloned the first cow in the United States. What was the name of the clone?

Answer: Amy

Amy was cloned from a cow named Aspen, who was 14 years at the time and was too old to reproduce naturally. Amy gave birth to a male calf named Fina-Lee in April 2002. Chloe was cloned at Kansas State, and Millie was cloned at the University of Tennessee. Scientists have had a great deal of success both with cloning and breeding cloned cows/cattle since 1999.
6. Daisy, a Limousin cow from Ontario, Canada, made headlines in 2004 when she did what?

Answer: Give birth to quadruplets

Daisy, who was owned by Henry and Christa Bayle of Fergus, Ontario, gave birth to four calves on July 20, 2004. A veteranarian calculated the odds of a cow having quadruplets at 1.5 million to one. The Bayles say the birth was a natural occurrence, and they had not given Daisy any hormones.
7. What cow made headlines in 2004 by winning the World Wide Cow Racing Association's "Udder Race"?

Answer: Little Witch

Little Witch won the 2004 race, running one mile in 9 minutes, 18 seconds. Both Taffy and Big Bodacious Bertha were competitors in the 2013 race. Taffy actually beat Little Witch's time, running in 8 minutes, 55 seconds. Hathor is an Egyptian cow goddess.
8. In 2009, a cow named Missy sold at auction for an impressive $1.2 million. What type of cow was she?

Answer: Holstein

Eastside Lewisdale Gold Missy is a Holstein, and the Danish buyers will use her genetic material to improve the breed. The $1.2 million was the second highest price ever paid for a cow in Canada. In 2011, Missy was named Supreme Grand Champion Of All Breeds at the World Dairy Expo in Madison, Wisconsin. Missy was bred on Prince Edward Island, and was raised in Alberta, Canada.
9. In 2011, a dairy cow named Yvonne received world-wide press attention when she spent three months wandering around the forests of what European nation?

Answer: Germany

Yvonne spent three months wandering around Bavaria, in Germany, during the summer of 2011. The cow eventually joined with a herd of deer. When she was finally captured near the town of Stefanskirchen, Yvonne required a double dose of tranquilizers before she went down. The story gained so much media attention that the press corps set up a headquarters at an animal-rescue farm.
10. To celebrate their 100th anniversary, the Holstein owners of what state created a calendar featuring famous cows? Hint: The first was from East Freedom in Blair County.

Answer: Pennsylvania

The Holstein Association of Pennsylvania marked 100 years in business in 2013. The first cow to be featured is Burkett-Falls Elevation Sophia, who was born in August 1974. Sophia is the foundation of five generations of dairy cows, and has produced at least 130 Excellent offspring. Pennsylvania is the only state with a Blair County.
Source: Author parrotman2006

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Holy Cow:

A collection of cow related quizzes by Parrotman2006

  1. "I Gotta Go, We Got Cows" Tough
  2. Sacred Cows Average
  3. Famous Cows Average
  4. Is That a Cow on Television? Tough
  5. Moo-Chandising: Advertising with Cows Average
  6. Yes, A Giant Cow is Chasing You Average
  7. More Cows on Television Tough
  8. It's Gonna Be Legen-Dairy Average
  9. Let's Sing About Cows Average
  10. Kids Read About Cows Tough
  11. Cow Statues: USA Average
  12. The Science of Cows Average

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us