Quiz about General Reptile Quiz
Quiz about General Reptile Quiz

General Reptile Quiz


This is a quiz on the different types of reptiles.

A multiple-choice quiz by gbvenom. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians

Author
gbvenom
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4629
Last 3 plays: Guest 197 (3/10), Guest 73 (6/10), Guest 85 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which type of reptile has the largest number of species? Hint

Crocodilians
Snakes
Lizards
Turtles

2. Which type of reptile is represented by only 2 living species? Hint

Amphisbaenians
Turtles
Crocodilians
Tuatara

3. What is the Jacobson's organ used for? Hint

Sense of hearing
Sense of sight
Sense of smell
Sense of touch

4. What does it mean for a snake to be "viviparous"? Hint

Lays eggs
Bears live young
Cold blooded
Warm blooded

5. Closely related to snakes and lizards, this type of reptile spends the majority of its time underground. Hint

Amphisbaenians
Tuataras
Caecilians
Turtles

6. Coral snakes are colourful venomous snakes. Other non venomous snakes have evolved similar colour patterns to confuse predators. What is this defense mechanism called?

Answer: (one or two words)
7. Are there any snakes which eat only plants?

Yes
No

8. This type of reptile is the oldest living form of reptile, and it has changed little in over 200 million years. Hint

Lizards
Crocodilians
Turtles
Snakes

9. Snakes exist in almost all parts of the world. Which of the following is the exception? Hint

Deserts
Oceans
Polar regions
Caves

10. In Linnean classification, in what order do lizards and snakes belong? Hint

Squamata
Testudinata
Crocodilia
Reptilia


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which type of reptile has the largest number of species?

Answer: Lizards

At approximately 4300 species, lizards have the most. Snakes are next with about 2700 species.
2. Which type of reptile is represented by only 2 living species?

Answer: Tuatara

The two species of tuatara live in New Zealand. Once common, all other species became extinct around 60 million years ago.
3. What is the Jacobson's organ used for?

Answer: Sense of smell

The Jacobson's organ is present in the mouths of snakes. The snake's tongue picks up chemicals in the air that are analysed by the Jacobson's organ. Essentially, the snake "tastes" the air.
4. What does it mean for a snake to be "viviparous"?

Answer: Bears live young

Viviparous animals bear live young. Oviparous animals are egg laying.
5. Closely related to snakes and lizards, this type of reptile spends the majority of its time underground.

Answer: Amphisbaenians

Amphisbaenians are also called worm lizards. Caecilians are burrowing amphibians.
6. Coral snakes are colourful venomous snakes. Other non venomous snakes have evolved similar colour patterns to confuse predators. What is this defense mechanism called?

Answer: Mimicry

Mimicry by non-poisonous species occurs throughout the animal kingdom.
7. Are there any snakes which eat only plants?

Answer: No

While other types of reptiles eat plants, all snakes are meat eaters.
8. This type of reptile is the oldest living form of reptile, and it has changed little in over 200 million years.

Answer: Turtles

Fossil evidence shows that the turtle form has been almost the same all along.
9. Snakes exist in almost all parts of the world. Which of the following is the exception?

Answer: Polar regions

Snakes occur everywhere but the polar regions. Sea snakes spend their whole lives in the ocean. Caves and deserts are host to many types of snakes.
10. In Linnean classification, in what order do lizards and snakes belong?

Answer: Squamata

Lizards, snakes, and amphisbaenians all belong to the order Squamata. Turtles and tortoises belong to Testudinata. Reptilia is the class that all belong to.
Source: Author gbvenom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 197: 3/10
Jan 27 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 26 2023 : Guest 85: 1/10
Jan 24 2023 : Guest 72: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 24: 1/10
Jan 24 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 69: 4/10
Jan 22 2023 : Guest 49: 5/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us