Quiz about Reptiles
Quiz about Reptiles

Reptiles Trivia Quiz


This is a fun quiz on various reptiles.

A multiple-choice quiz by whitewizard. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians

Author
whitewizard
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,008
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3342
Last 3 plays: dee1304 (2/10), GausarTheVile (8/10), Toonkles (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The shovel-snouted lizard lives in the sandy deserts of Africa. What is the name of the "dance" this lizard executes to keep itself cool during the daytime? Hint

Rain dance
Thermal dance
Sun dance
Wind dance

2. The Peringuey adder is a short and snubby snake found in Africa. What is the name of the action that explains how it moves through the desert? Hint

Horizontal action
Surfacewinding action
Sidewinding action
Parallel action

3. The Australian thorny devil is a slow-moving lizard. It has many thorns on its body to protect itself from predators. When this lizard is threatened, what does it do? Hint

Curls into a ball
Buries itself in the sand
Runs away
Stands there and does nothing

4. The collared lizard of North America has coloured bands on its body. What does this lizard typically do when it is threatened by a predator in the wild? Hint

Quickly buries itself in the sand
Curls itself into a ball
Hides underneath a rock
Run away from it, sometimes on its hind legs

5. The banded sea snake lives throughout the world. Which of these bodies of water is this snake NOT found in? Hint

Pacific Ocean
Indian Ocean
South China Sea
Atlantic Ocean

6. Green iguanas are native to central and northern South America, where they live in dense tree canopies. As these lizards age, what happens to them?
Hint

They turn red in colour
They decide to live on the ground
They progress to vegetarianism
They find a particular tree and make it a permanent home for them

7. The green anole is a lizard from the southeast USA, where it is often known as the "American chameleon". Its ability to change colour depends on the temperature, light intensity and emotional state. They are usually green in the day and what colour at night? Hint

Black
Brown
Orange
Blue

8. The male tree agama is found in several countries across Southern Africa. The blue colouring of its skin is a sign of its what? Hint

Age
Weakness
Virility and power
Size

9. Komodo dragons are the largest lizards in the world. What is the reason for the komodo dragon sticking its tongue in and out? Hint

To clean their tongue
To scare off any predators
To attract the opposite sex
To sense chemicals in the air

10. The green tree python lives in jungles. The colour of an adult's skin is emerald green, but when a tree python is born, what is the colour of its skin? Hint

Black or brown
Yellow or red
Green or brown
Red or black


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The shovel-snouted lizard lives in the sandy deserts of Africa. What is the name of the "dance" this lizard executes to keep itself cool during the daytime?

Answer: Thermal dance

When this lizard executes the "thermal dance", it moves both its arms and legs. In the African desert, the only available source of water for this lizard is the fog. The fog condenses over the desert at night, and the shovel-snouted lizard stores this water in its body.
2. The Peringuey adder is a short and snubby snake found in Africa. What is the name of the action that explains how it moves through the desert?

Answer: Sidewinding action

The Peringuey puff adder moves through the sandy deserts side on, not forward. This minimizes the amount of skin touching the sand, which therefore helps it to stay cool.
3. The Australian thorny devil is a slow-moving lizard. It has many thorns on its body to protect itself from predators. When this lizard is threatened, what does it do?

Answer: Curls into a ball

Thorny devils curl into a ball to protect themselves from predators. Also, these lizards can eat up to 5000 ants at a single time, by using their tongue to pick them up.
4. The collared lizard of North America has coloured bands on its body. What does this lizard typically do when it is threatened by a predator in the wild?

Answer: Run away from it, sometimes on its hind legs

When these lizards are threatened, they sometimes they run away on their hind legs, which gives them the appearance of a miniature T-Rex.
5. The banded sea snake lives throughout the world. Which of these bodies of water is this snake NOT found in?

Answer: Atlantic Ocean

The scales of these sea snakes are blue with black bands. Also, they usually hunt at night, when it is cooler.
6. Green iguanas are native to central and northern South America, where they live in dense tree canopies. As these lizards age, what happens to them?

Answer: They progress to vegetarianism

Baby green iguanas live on insects, but as they age they progress to vegetarianism. These lizards can also leap up to 20 metres from a tree to the ground without hurting themselves.
7. The green anole is a lizard from the southeast USA, where it is often known as the "American chameleon". Its ability to change colour depends on the temperature, light intensity and emotional state. They are usually green in the day and what colour at night?

Answer: Brown

When this lizard has a positive emotional state, the colour of its skin is a bright green.
8. The male tree agama is found in several countries across Southern Africa. The blue colouring of its skin is a sign of its what?

Answer: Virility and power

When this lizard is threatened, the blue colour of its skin may fade.
9. Komodo dragons are the largest lizards in the world. What is the reason for the komodo dragon sticking its tongue in and out?

Answer: To sense chemicals in the air

Komodo dragons sense chemicals in the air to distinguish what particular animals are nearby. Therefore, they can target their prey.
10. The green tree python lives in jungles. The colour of an adult's skin is emerald green, but when a tree python is born, what is the colour of its skin?

Answer: Yellow or red

The colour of their skins usually stays yellow or red for the first twelve months, but after twelve months their skins turn into an emerald green colour.
Source: Author whitewizard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : dee1304: 2/10
Jan 13 2023 : GausarTheVile: 8/10
Dec 17 2022 : Toonkles: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us