Quiz about Slow Worms
Quiz about Slow Worms

Slow Worms Trivia Quiz


A quiz about these wonderful reptiles.

A multiple-choice quiz by dalmatianluver. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
201,751
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1049
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What are slow worms? Hint

Lizards
Crocodiles
Snakes
Worms

2. How can you tell an adult slow worm's sex? Hint

Females have lines down their backs, males do not
You cannot, they are hermaphrodites.
Males have red eyes, females have blue eyes
It is usually the males that you will see, females normally stay underground.

3. What is the favourite food of slow worms? Hint

Spiders and flies
Slugs
Beetles (especially ladybirds)
Small birds and mammals

4. Do slow worms hibernate?

Yes
No

5. To which of the following countries are slow worms not native? Hint

Wales
England
Ireland
Scotland

6. In which of the following months are you unlikely to see a slow worm? Hint

March
May
April
February

7. It is illegal to kill a slow worm purposely in the U.K.

True
False

8. The slow worm cannot shed its tail.

True
False

9. What is the Latin name for a slow worm? Hint

Fesifia limatus
Wormus slavurmans
Anguis fragilis
Quintus renfeina

10. What is another common name for the slow worm? Hint

lame worm
deaf worm
dumb worm
blind worm


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are slow worms?

Answer: Lizards

Slow worms look very like snakes, but they are in fact legless lizards. One way to identify them is that they have eyelids, which snakes do not.
2. How can you tell an adult slow worm's sex?

Answer: Females have lines down their backs, males do not

Both sexes can also have blue spots on their underbellies. Females are usually browner in colour.
3. What is the favourite food of slow worms?

Answer: Slugs

Slow worms are not slow themselves, but prefer slow-moving prey. Although they do eat spiders and other insects, their favourite food are slugs and snails.
4. Do slow worms hibernate?

Answer: No

Technically they do not actually hibernate, they just remain dormant or less active in the winter months.
5. To which of the following countries are slow worms not native?

Answer: Ireland

Slow worms have been found in Ireland, but they are believed to have been introduced from the UK in the 1970s.
6. In which of the following months are you unlikely to see a slow worm?

Answer: February

A slow worm will usually still be dormant in February.
7. It is illegal to kill a slow worm purposely in the U.K.

Answer: True

Slow worms are protected in the United Kingdom by the Wildlife and Countryside Act of 1981. This prevents them being killed, sold or injured.
8. The slow worm cannot shed its tail.

Answer: False

The slow worm can shed its tail, but only once and it never grows back fully.
9. What is the Latin name for a slow worm?

Answer: Anguis fragilis

A slow worm can grow 30 - 50cm in the wild.
10. What is another common name for the slow worm?

Answer: blind worm

Ironically, the slow worm is neither slow, nor blind!
Source: Author dalmatianluver

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : rupert774: 9/10
Dec 14 2022 : Nala2: 6/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us