Quiz about Michigan Reptiles and Amphibians
Quiz about Michigan Reptiles and Amphibians

Michigan Reptiles and Amphibians Quiz


This is a quiz about the frogs, toads, salamanders, snakes, and lizards that you might find in the Great Lakes State.

A multiple-choice quiz by ArtieChoke. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians

Author
ArtieChoke
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,444
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1612
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This frog that ranges in color from yellowish-green to olive to brown lacks dorsolateral folds and is the largest frog found in Michigan. Hint

Northern Spring Peeper
Green Frog
Bullfrog
Wood Frog

2. This frog, Hyla versicolor, has particularly large, adhesive toe pads and can change among various shades of gray, green, or brown. Hint

Blanchard's Cricket Frog
Green Frog
Eastern Gray Treefrog
Boreal Chorus Frog

3. This frog, Rana palustris, secretes a noxious substance from its skin that is poisonous and distasteful to some of its predators. Hint

Western Chorus Frog
Mink Frog
Pickerel Frog
Green Frog

4. So common that they are found even in suburban areas with shallow ponds, this toad, Bufo americanus americanus, is found all throughout Michigan. Hint

Fowler's Toad
Eastern Spadefoot
Common Toad
Eastern American Toad

5. This four-legged salamander found all over Michigan is easily identifiable by the external gills it has during its adult phase. Hint

Tiger Salamander
Western Lesser Siren
Mudpuppy
Blue-spotted Salamander

6. Now for some reptile questions. Not only a common turtle in Michigan but North America's most widespread turtle, Chrysemys picta is identifiable by the red and yellow stripes that run laterally along its head and limbs. Hint

Eastern Box Turtle
Diamondback Terrapin
Pond Slider
Painted Turtle

7. This turtle, that kind of looks like a chocolate chip pancake with a head, uses its sandy color to blend in with river bottoms and its broadly webbed feet to quickly ambush and eat small fish. Hint

Wood Turtle
Spotted Turtle
Spiny Softshell
Common Snapping Turtle

8. There are several rattlesnakes found in the United States, but this relatively timid venomous snake is the only rattler found in Michigan. Hint

Cottonmouth
Timber Rattlesnake
Massasauga
Copperhead

9. This snake, Heterodon platyrhinos, is specialized for burrowing into the ground in search of toads. It is also known to play dead when provoked. Hint

Bullsnake
Eastern Hognose Snake
Milk Snake
Corn Snake

10. This blue-tailed lizard is the only American lizard found in Michigan. Hint

Five-lined Skink
Gila Monster
Green Anole
Western Banded Gecko


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This frog that ranges in color from yellowish-green to olive to brown lacks dorsolateral folds and is the largest frog found in Michigan.

Answer: Bullfrog

Bullfrogs are so large, in fact, that some will even eat birds if they can catch them.
2. This frog, Hyla versicolor, has particularly large, adhesive toe pads and can change among various shades of gray, green, or brown.

Answer: Eastern Gray Treefrog

The Eastern gray treefrog and its close relative, Cope's gray treefrog, can change their color from a drab mottled gray to a remarkably bright yellowish green.
3. This frog, Rana palustris, secretes a noxious substance from its skin that is poisonous and distasteful to some of its predators.

Answer: Pickerel Frog

The Mink Frog, while it does secrete a presumably distasteful substance from its skin, is not poisonous.
4. So common that they are found even in suburban areas with shallow ponds, this toad, Bufo americanus americanus, is found all throughout Michigan.

Answer: Eastern American Toad

The Eastern American Toad can lay up to 12,000 eggs at once. They are indeed common as I have heard their call coming from my neighbor's tiny, manmade, backyard pond and I live in the middle of the city.
5. This four-legged salamander found all over Michigan is easily identifiable by the external gills it has during its adult phase.

Answer: Mudpuppy

The Western Lesser Siren also has external gills in its adult phase but it only has two legs and is found only in a small part of the lower peninsula.
6. Now for some reptile questions. Not only a common turtle in Michigan but North America's most widespread turtle, Chrysemys picta is identifiable by the red and yellow stripes that run laterally along its head and limbs.

Answer: Painted Turtle

The Pond Slider does actually have red and yellow markings on its head but it lacks the markings on its legs and is not as widespread as the Painted Turtle. Of the incorrect choices, only the Eastern Box turtle actually lives in Michigan.
7. This turtle, that kind of looks like a chocolate chip pancake with a head, uses its sandy color to blend in with river bottoms and its broadly webbed feet to quickly ambush and eat small fish.

Answer: Spiny Softshell

The spiny softshell is the only turtle that remotely resembles this description, though all of these turtles are found in Michigan.
8. There are several rattlesnakes found in the United States, but this relatively timid venomous snake is the only rattler found in Michigan.

Answer: Massasauga

Massasaugas rarely bite and when they do the venom yield is low.
9. This snake, Heterodon platyrhinos, is specialized for burrowing into the ground in search of toads. It is also known to play dead when provoked.

Answer: Eastern Hognose Snake

The Eastern Hognose Snake possesses a series of defenses based on acting. It is sometimes called the Puff Adder because, when threatened, it inflates its body and hisses loudly.
10. This blue-tailed lizard is the only American lizard found in Michigan.

Answer: Five-lined Skink

This was kind of a hard one so I tried to make it possible through elimination. Green Anoles are solid green and live in the South. Gila monsters and Western Banded Geckos live in the American Southwest. Hope you enjoyed my quiz!
Source: Author ArtieChoke

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us