FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ocelots
Quiz about Ocelots

Ocelots Trivia Quiz


How much do you know about this beautiful member of the cat family?

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Felidae-Cat Family

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,403
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
889
Last 3 plays: Guest 90 (5/10), Guest 207 (1/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In which continent are you most likely to see an ocelot in the wild? Hint


Question 2 of 10
2. Which type of habitat does the ocelot live in? Hint


Question 3 of 10
3. What is the scientific name for the ocelot? Hint


Question 4 of 10
4. Which type of prey would an ocelot NOT likely feed on? Hint


Question 5 of 10
5. Ocelots have a home range that extends for hundreds of miles.


Question 6 of 10
6. What name is usually given to the dark markings on the ocelot's coat? Hint


Question 7 of 10
7. Is the ocelot a nocturnal creature?


Question 8 of 10
8. What is a big danger to ocelots in the wild? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is an alternative name sometimes given to the ocelot? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is a subspecies of ocelot? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 90: 5/10
May 10 2024 : Guest 207: 1/10
May 04 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 03 2024 : Guest 73: 5/10
Apr 29 2024 : Guest 92: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 174: 6/10
Apr 01 2024 : Guest 185: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 72: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which continent are you most likely to see an ocelot in the wild?

Answer: South America

The range of the ocelot extends into Central America and the southern USA, but the vast majority live in South America.
2. Which type of habitat does the ocelot live in?

Answer: All of these

Although it is well known for climbing trees, the ocelot has a wide range of habitats.
3. What is the scientific name for the ocelot?

Answer: Leopardus pardalis

Puma concolor is the scientific name for the puma; Pardofelis marmorata for the marbled cat; and Felis wiedi for the margay.
4. Which type of prey would an ocelot NOT likely feed on?

Answer: Aardvark

The aardvark is only found in the wild in Africa, so it is unlikely an ocelot would ever encounter one! The ocelot preys on all of the other animals mentioned, as well as birds, lizards, rodents, fish and anteaters.
5. Ocelots have a home range that extends for hundreds of miles.

Answer: False

Ocelots normally stay in a very small home range of 1 to 4 square miles.
6. What name is usually given to the dark markings on the ocelot's coat?

Answer: Rosettes

The rosettes are similar to those found on the coats of the leopard and jaguar.
7. Is the ocelot a nocturnal creature?

Answer: Yes

The ocelot, like most members of the cat family, hunts at night.
8. What is a big danger to ocelots in the wild?

Answer: Both of these

The ocelot was hunted for its skin extensively in the 1960s and 70s, but thankfully this has now been reduced by legislation outlawing the practice. Loss of habitat caused by deforestation in Amazonia has affected the ocelot as well as many other creatures.
9. Which of the following is an alternative name sometimes given to the ocelot?

Answer: painted leopard

As well as a "painted leopard", the ocelot is also known as a "tigrillo".
10. Which of the following is a subspecies of ocelot?

Answer: Texas ocelot

The Texas ocelot (Felis pardalis albescens)was once widespread all over Texas and New Mexico, but now fewer than 1,000 survive, with less than 100 of these actually living in Texas.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. And If I Meet You, What If I Eat You? Easier
2. Feline Easier
3. Cats in Hiding Average
4. Cheetahs: Really Really Fast Critters Average
5. Proper Names For Wild Cats Difficult
6. Counting Cats Average
7. This Kitty Goes Rawr Average
8. Lesser-known Felines Tough
9. Top of the Food Chain Easier
10. Cheetahs Tough
11. Small Cats Tough
12. Fake Mews Average

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us