FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ships of the Desert
Quiz about Ships of the Desert

The Ultimate Ships of the Desert Quiz | Other Domestic Animals


A camel, an unusual looking animal seemingly made from parts of other animals. How much do you know about them?

A multiple-choice quiz by pysanky13. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Llamas and Camels

Author
pysanky13
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,441
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1334
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 67 (8/10), drwinsac (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why are camels called ships of the desert? Hint


Question 2 of 10
2. There are two species of camels. What are they? Hint


Question 3 of 10
3. The Bactrian camel has two humps.


Question 4 of 10
4. Can a camel eat cactus covered with thorns?


Question 5 of 10
5. What is stored in a camel's hump? Hint


Question 6 of 10
6. What benefit do camels gain from having long eyelashes? Hint


Question 7 of 10
7. What is the main purpose of domestic camels? Hint


Question 8 of 10
8. A thirsty camel can drink up to 30 gallons of water in 13 minutes.


Question 9 of 10
9. Camels are herbivores. What does this mean? Hint


Question 10 of 10
10. The Bactrian camel is native to where? Hint





Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 108: 6/10
Feb 16 2024 : Guest 67: 8/10
Feb 12 2024 : drwinsac: 10/10
Feb 06 2024 : Guest 78: 4/10
Feb 06 2024 : Guest 205: 9/10
Feb 01 2024 : Guest 129: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why are camels called ships of the desert?

Answer: They can carry goods and people across the desert as a ship carries goods and passengers across the sea, plus the rocking motion from their walk.

A camel caravan, or train, is a method of transporting goods across the Sahara desert in north Africa and, in antiquity, along the Silk Road from China to the Mediterranean. A single camel will usually carry about 300 pounds. A train may consist of 300 camels divided into files of 15-18 animals each. One man is in charge of each file. In addition to the cargo, the train carries fodder for the camels.
2. There are two species of camels. What are they?

Answer: Bactrian and dromedary

The Bactrian camel can reach a height of seven feet and weigh over 1,500 pounds. A dromedary camel can be nearly ten feet tall and weigh 900 to over 1,000 pounds.
3. The Bactrian camel has two humps.

Answer: True

An easy way to remember which camel has one or two humps is to remember that the B in Bactrian has two humps and the d in dromedary has one.
4. Can a camel eat cactus covered with thorns?

Answer: Yes

Camels have very thick skin on their lips and stiff bristles around them so they can reach through thorns and eat plants that other animals cannot.
5. What is stored in a camel's hump?

Answer: fat

The fat in a camel's hump enables it to travel long distances without food or water. When the camel becomes hungry or thirsty, the fat is broken down and used to supply energy.
6. What benefit do camels gain from having long eyelashes?

Answer: Protection of their eyes from blowing dust and sand storms

Camels have a double row of long lashes to protect their eyes from blowing sand in the desert. They are also able to close their nostrils to avoid breathing sand.
7. What is the main purpose of domestic camels?

Answer: beasts of burden

Camels have been totally domesticated for over 2,000 years. No wild camels exist anywhere although a feral population exists in the Australian interior from those that escaped or were turned loose years ago. Since they do not upset the balance of nature where they are, they are not considered a threat and are left alone.
8. A thirsty camel can drink up to 30 gallons of water in 13 minutes.

Answer: True

Camels are able to utilize the availability of water when they find it. Some camel drivers sing while their camels drink in the belief it relaxes them and allows them to drink the maximum amount. The average camel is watered every three days.
9. Camels are herbivores. What does this mean?

Answer: They eat plants

Camels are able to eat a wide variety of plant material from their environment. They can eat plants and bushes that goats or sheep cannot and can use the water found in the plants themselves.
10. The Bactrian camel is native to where?

Answer: China and Mongolia

The dromedary is native to south Asia and the Arabian peninsula. The dromedary camel is also known as the one-humped camel and the Arabian camel. It is the dromedary that is featured on camel cigarette packages and the type usually found in nativity sets.
Source: Author pysanky13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Llamas Are for Life Average
2. Camelids Mixture Average
3. Llama Drama Average
4. I said 'Alpaca' not 'Maraca'! Average
5. One Lump or Two with Your Camel? Average
6. Ships of the Desert Average
7. The Camel Connection Tough
8. Llama Basics 101 Difficult
9. Free to a Good Home Easier
10. Furry Ferrets Average
11. Ferrets Average
12. True or False: Reindeer Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us