FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dark Side of the Animal World
Quiz about The Dark Side of the Animal World

The Dark Side of the Animal World Quiz


The animal world is an amazing place and this quiz is a look at the darker side of animal behaviour.

A multiple-choice quiz by ClaudiaCat. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia

Author
ClaudiaCat
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2028
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: DCW2 (10/10), Steelflower75 (10/10), bernie73 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Weddell seal inhabits the coldest parts of the Antarctica, living beneath thick sheets of ice, able to dive deeper and longer than whales, gain air through breathing holes, plus they are able to stay submerged for over an hour at a time. They are solitary animals that breed once a year. They fight for a space on ice aggressively. The female has one pup per year and she stays with the pup completely for the first two weeks of its life. What does the female do to the pup when it is eight weeks old? Hint


Question 2 of 10
2. Black widow spiders are known for killing their mates. What other cannibalistic trait do they have? Hint


Question 3 of 10
3. Given that the scientific name of the Jaguar is Panthera onca, and the scientific name of the leopard is Panthera pardus, what do you think the scientific name for a black panther (as in Bagheera from "The Jungle Book" (1968)) would be? Hint


Question 4 of 10
4. Sand tiger sharks inhabits subtropical and temperate climates. What cannibalistic trait does it have? Hint


Question 5 of 10
5. The everyday average chicken, which lots of us have as egg laying pets in the backyard, can exhibit some dark behaviour. What could this dark behaviour be? Hint


Question 6 of 10
6. It is thought that lemmings commit mass suicide, hundreds at a time by running off cliffs to certain death below. Why do they exhibit this behaviour? Hint


Question 7 of 10
7. Some species of horned lizard (Phrynosoma Spp.) have a bizarre way of dissuading would-be predators. What is this mechanism? Hint


Question 8 of 10
8. The golden poison frog (Phyllobates terribilis) is very poisonous, so much so that it may be considered the most poisonous animal on earth. How so? Hint


Question 9 of 10
9. Zorillas are found in the savannahs of Africa and are a member of the Mustelidae family. They are territorial animals that mark their ground with feces. In addition to this, they have another defense mechanism. What is it? Hint


Question 10 of 10
10. Pufferfish are highly toxic, in fact the second most toxic animal on the planet. Japanese chefs must be specially trained in the preparation, because a slip of a knife can kill a customer. What are pufferfish called on a Japanese menu? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : DCW2: 10/10
Jun 26 2024 : Steelflower75: 10/10
Jun 02 2024 : bernie73: 6/10
May 19 2024 : Kat1982: 5/10
May 15 2024 : Guest 75: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Weddell seal inhabits the coldest parts of the Antarctica, living beneath thick sheets of ice, able to dive deeper and longer than whales, gain air through breathing holes, plus they are able to stay submerged for over an hour at a time. They are solitary animals that breed once a year. They fight for a space on ice aggressively. The female has one pup per year and she stays with the pup completely for the first two weeks of its life. What does the female do to the pup when it is eight weeks old?

Answer: Leaves it to fend for itself

At eight weeks old the female seal leaves the pup and joins her mate, leaving the pup to fend for itself. The Weddell Seal needs to eat large amounts of food to maintain a large layer of blubber. They mainly eat fish but will also dine on krill, squid and penguins.
2. Black widow spiders are known for killing their mates. What other cannibalistic trait do they have?

Answer: When the young hatch, they eat each other

The female lays three to four sacs, each with around 250 eggs, which she protects aggressively. From about 1,000 eggs usually only a dozen survive after incubation as the young eat each other.
3. Given that the scientific name of the Jaguar is Panthera onca, and the scientific name of the leopard is Panthera pardus, what do you think the scientific name for a black panther (as in Bagheera from "The Jungle Book" (1968)) would be?

Answer: Panthera pardus

The black panther is either a black jaguar or a black leopard. It is not a separate species but a melanistic (i.e. black colouring) form of the same animal. Given that "The Jungle Book" was set in India, Bagheera would be a leopard as jaguars are a South American animal whereas leopards are African and found in the hotter parts of Asia.
4. Sand tiger sharks inhabits subtropical and temperate climates. What cannibalistic trait does it have?

Answer: Whilst in the womb, the first embryo to emerge eats the other embryos

The female sand tiger shark has two uteri and within each there are many embryos formed. The stronger embryo eats the other embryos and then eats the unfertilised eggs whilst inside the womb. The female will then give birth two infant sharks, each one metre long.
5. The everyday average chicken, which lots of us have as egg laying pets in the backyard, can exhibit some dark behaviour. What could this dark behaviour be?

Answer: Eat their own eggs if they are lacking in calcium

When chickens do not receive enough calcium they will peck and eat their own eggs to gain the required amount of calcium. Ensuring your chickens are given appropriate food groups will ensure this trait does not happen.

The pecking order is to be the boss of the flock.

Male chickens will fight each other for dominance.
6. It is thought that lemmings commit mass suicide, hundreds at a time by running off cliffs to certain death below. Why do they exhibit this behaviour?

Answer: They do not. Lemming mass suicide is a myth

Lemmings are a group of heterogeneous rodents that span four genera. Two of their species, Norway lemming (Lemmus lemmus) and brown lemming (L.sibirius) breed so rapidly that they do have to control or regulate their population. They do this by dispersing, and occasionally one may fall off a cliff or drown because of unfamiliarity of location.

However, according to the urban legend site (www.snopes.com), the perception can be traced back to a 1958 Disney documentary, "White Wilderness" where the mass suicide was staged using a few dozen lemming caught by Inuit children.
7. Some species of horned lizard (Phrynosoma Spp.) have a bizarre way of dissuading would-be predators. What is this mechanism?

Answer: They can shoot an aimed stream of blood 1.5 m towards their attacker

Horned lizards shoot a stream of blood out of their eyes by restricting blood flow back to the heart. This builds up blood pressure and increases pressure in the sinuses which eventually collapse the sinuses so the blood stream (literally) can be aimed and released. The "shot" blood tastes foul to dogs, cats, thereby warning these species against proceeding any further.
8. The golden poison frog (Phyllobates terribilis) is very poisonous, so much so that it may be considered the most poisonous animal on earth. How so?

Answer: It has an alkaloid poison it secretes from skin glands

Before all the Aussies start jumping up and down about how we have 9/10 of the most venomous creatures on earth AND the most venomous - the inland taipan, there is a difference between poisonous and venomous. Phyllobates terribilis is found on the Pacific coast of Colombia. Unlike venomous animals which have a delivery mechanism such as spines or fangs (Ahh!) poisonous animals passively transfer their poison to the attacker. One mg of poison will kill 15-20 adult humans.
9. Zorillas are found in the savannahs of Africa and are a member of the Mustelidae family. They are territorial animals that mark their ground with feces. In addition to this, they have another defense mechanism. What is it?

Answer: Spraying from stink glands

Zorilla, or striped polecat, is able to spray its enemies via an anal spray much like a skunk. The spray temporarily blinds the enemy and leaves it with an intense burning sensation.
10. Pufferfish are highly toxic, in fact the second most toxic animal on the planet. Japanese chefs must be specially trained in the preparation, because a slip of a knife can kill a customer. What are pufferfish called on a Japanese menu?

Answer: Fugu

Pufferfish are generally considered to be the second most poisonous vertebrate after the golden poison frog. The poison is concentrated in the liver, ovaries and eyes. The poison paralyses the muscles, and therefore the diner cannot breathe and will die from asphyxiation. There is no antidote. The Japanese call pufferfish fugu (literally "river pig"). Only chefs who have had rigorous training and have been certified are allowed to prepare pufferfish. Domestic preparation has led to occasional deaths.

Fugu can be prepared in numerous ways, but you would not catch me eating it!
Source: Author ClaudiaCat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us