FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Animals You Thought You Knew
Quiz about Animals You Thought You Knew

Animals You Thought You Knew Trivia Quiz


Off-beat information about animals...

A multiple-choice quiz by sampras. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia

Author
sampras
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,064
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4794
Last 3 plays: Guest 71 (8/10), Alli132 (7/10), Guest 68 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which animal is responsible for the most human deaths per year along the Nile River? Hint


Question 2 of 10
2. Aside from humans, the animal most likely to have long-lasting visible effects on its immediate environment is which of these? Hint


Question 3 of 10
3. How can alligators be distinguished from crocodiles? Hint


Question 4 of 10
4. The last large mammal to be discovered in Africa was which of these? Hint


Question 5 of 10
5. The Koala can exist by eating the leaves of what tree? Hint


Question 6 of 10
6. The name 'white' rhino actually derives from the Dutch word for: Hint


Question 7 of 10
7. Cetacean refers to: Hint


Question 8 of 10
8. If you were a lepidopterist, you would spend your time doing what? Hint


Question 9 of 10
9. What is the earliest known member of the horse family? Hint


Question 10 of 10
10. Stephen Jay Gould was a paleontologist who specialized, perhaps slowly, in what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 71: 8/10
Jun 23 2024 : Alli132: 7/10
Jun 19 2024 : Guest 68: 4/10
Jun 12 2024 : Guest 64: 5/10
Jun 03 2024 : Murdox: 7/10
Jun 02 2024 : bernie73: 9/10
Jun 01 2024 : Guest 136: 4/10
May 20 2024 : Guest 174: 9/10
May 19 2024 : Kat1982: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which animal is responsible for the most human deaths per year along the Nile River?

Answer: the hippo

2. Aside from humans, the animal most likely to have long-lasting visible effects on its immediate environment is which of these?

Answer: the beaver

The ponds created by a beaver's dam eventually silt up, forming meadows, hence, totally new environments.
3. How can alligators be distinguished from crocodiles?

Answer: exposed teeth

Crocodiles show more teeth than alligators.
4. The last large mammal to be discovered in Africa was which of these?

Answer: the Okapi

5. The Koala can exist by eating the leaves of what tree?

Answer: Eucalyptus

6. The name 'white' rhino actually derives from the Dutch word for:

Answer: wide

When it comes to rhinos, the terms 'white' and 'black' have nothing to do with color. The 'white' rhino has a wide lip, this is from the Dutch word for 'wide'--the Dutch colonized South {Africa;} the 'black' rhino has a 'hooked' lip. Both are endangered.
7. Cetacean refers to:

Answer: Whales

8. If you were a lepidopterist, you would spend your time doing what?

Answer: Hunting butterflies

Lepidoptera is the name for butterflies... it means, 'scaled wing'
9. What is the earliest known member of the horse family?

Answer: eohippus

Horses evolved in North America, died out (here), and were later introduced by the Spanish in the 16th century.
10. Stephen Jay Gould was a paleontologist who specialized, perhaps slowly, in what?

Answer: Bahamian snails

Source: Author sampras

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us