FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mighty Moose
Quiz about The Mighty Moose

The Mighty Moose Trivia Quiz


The largest member of the deer family, the moose has delighted and intrigued inhabitants of northern regions for hundreds of years. How much do you know of this impressive creature?

A multiple-choice quiz by Cher40. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
Cher40
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,316
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2599
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Linda_Arizona (10/10), Guest 107 (5/10), Guest 71 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In North America, the largest member of the deer family (Alces alces) is called the moose. In Europe, what is Alces alces sometimes called? Hint


Question 2 of 10
2. Moose (Alces alces) are the largest member of the deer family, Family Cervidae, but which of the following are in the same genus, Alces, with the moose? Hint


Question 3 of 10
3. In what country would we be least likely to find moose? Hint


Question 4 of 10
4. The moose boasts one of the fastest growing individual organs of any animal on earth. What organ is it? Hint


Question 5 of 10
5. What will happen to the antlers of a bull moose who becomes castrated? Hint


Question 6 of 10
6. Male moose have a characteristic sac called a bell. From where does the sac hang? Hint


Question 7 of 10
7. With what substance is the bell scented? Hint


Question 8 of 10
8. In what part of the world are the largest moose found? Hint


Question 9 of 10
9. What is the mating season of moose often called? Hint


Question 10 of 10
10. What noise do moose most often make? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Linda_Arizona: 10/10
May 22 2024 : Guest 107: 5/10
May 21 2024 : Guest 71: 5/10
May 13 2024 : rahul0: 9/10
May 09 2024 : Guest 174: 7/10
May 05 2024 : Trenaity: 5/10
May 05 2024 : Guest 49: 0/10
May 05 2024 : Guest 81: 7/10
May 04 2024 : Baldfroggie: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In North America, the largest member of the deer family (Alces alces) is called the moose. In Europe, what is Alces alces sometimes called?

Answer: Elk

In Europe, "Alces alces" is known as elk. In North America, the animal called an elk is "Cervus canadensis" or wapiti, which is the second largest member of the deer family.

There are many different subspecies of moose. The North Siberian elk is Alces alces bedfordiae, and The common elk in Europe is Alces alces alces. The North American moose is Alces alces americanus while the Alaskan moose is the Alces alces gigas.
2. Moose (Alces alces) are the largest member of the deer family, Family Cervidae, but which of the following are in the same genus, Alces, with the moose?

Answer: none

Chinese water deer are "Hydroptes inermis", Hog deer are "Axis porcinus", while caribou or reindeer are "Rangifer tarandus." Moose are the only members of the genus Alces.
3. In what country would we be least likely to find moose?

Answer: England

According to estimates in the 1990's, Canada was home to about 830,000 moose, while the USA contained about 255,000 moose, and Sweden contained 200,000 moose. Also ranking high in moose numbers is Russia with about 435,000 moose and Finland with 125,000 moose.
4. The moose boasts one of the fastest growing individual organs of any animal on earth. What organ is it?

Answer: Antlers

The palmate antlers of the moose begin growing in the spring under a coating of velvet which has a rich blood supply to nourish antler growth. The antlers can grow at a rate of one inch per day. While growing they are softer and easily injured, but harden in the fall when the velvet is scraped off.

They reach weight of 50 or 60 pounds and can be 4 to 6 feet across, though the largest antlers recorded were almost 7 feet across. After mating in the fall, the antlers are shed, only to re-grow the following spring. With each subsequent year, a moose's antlers increase in size.
5. What will happen to the antlers of a bull moose who becomes castrated?

Answer: His current antlers are shed and a permanent deformed set will grow

When a bull moose is accidentally castrated (by catching himself on a fence or branch that he tries to go over) his current set of antlers will be shed. Immediately a new set will begin to grow. The new antlers will be deformed and will never be shed.
6. Male moose have a characteristic sac called a bell. From where does the sac hang?

Answer: From its neck

Hanging from its neck, the bell is involved in scent distribution to attract a mate.
7. With what substance is the bell scented?

Answer: Urine-soaked mud

Male moose will splash urine-soaked mud onto their bell to attract a female during mating season.
8. In what part of the world are the largest moose found?

Answer: Alaska

The largest subspecies of moose, Alces alces gigas, are found in Alaska. The largest single moose on record was 7.7 feet (or 2.34 metres) to the shoulder, weighing over 1800 pounds or 825 kg. The largest antlers on record were 6 feet 9 inches across.
9. What is the mating season of moose often called?

Answer: The rut

During the rut, which generally occurs in September and October, mating occurs. At this time of year, males can be most aggressive. Young around born around May.
10. What noise do moose most often make?

Answer: Low-pitched grunts and barks

Though moose may make a variety of noises, most often their calls are in form of low-pitched grunts, croaks, and barks. Moose are likely to be most vocal during mating season.
Source: Author Cher40

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Bambi Go Home! Tough
2. Moose on the Loose Average
3. Hippo Hero Tough
4. Grandma Got Run Over by a Reindeer Average
5. White-Tailed Deer Average
6. All About Okapi Tough
7. Ungulates Average
8. Deer, Deer, Deer! Average
9. Endangered: The Alluring Tamaraw Average
10. Giraffes Tough
11. Another Antelope Quiz Tough
12. Ralph the Llama's Family Photo Album Average

5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us