FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Facts about the North American Bison
Quiz about Facts about the North American Bison

Facts about the North American Bison Quiz


This is a quiz about the native mammal on the North American plains.

A multiple-choice quiz by paulswim87. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
paulswim87
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
222,267
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1369
- -
Question 1 of 10
1. Only male bison have horns.


Question 2 of 10
2. Bison are born in the herd.


Question 3 of 10
3. What is the best range site for plains bison to live? Hint


Question 4 of 10
4. Yellowstone National Park is the only place in the lower 48 where a population of wild bison has survived since prehistoric times.


Question 5 of 10
5. Bison seasonally migrate.


Question 6 of 10
6. What is the scientific name for plains bison? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of these animals is not in the same family as the bison? Hint


Question 8 of 10
8. Bison are solitary animals.


Question 9 of 10
9. Bison has less fat in the meat than chicken.


Question 10 of 10
10. Bison can carry a bovine disease called brucellosis. If brucellosis is transferred from bison to cattle, what will it cause the cow to have? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Only male bison have horns.

Answer: False

All genders of bison have horns. Bison horns are short black horns that grow out from the sides of the head then curve up ending with pointed tips.
2. Bison are born in the herd.

Answer: False

Bison are born away from the herd in a location that has a lot of cover. Mothers protect their young from danger; males do not participate in this activity or in any part of the life of the young.
3. What is the best range site for plains bison to live?

Answer: grassland

Grasslands and meadows are perfect places for bison to live. However bison will use forested areas for shade, protection from insects, and an additional food source when there is snow on the ground. However, bison are capable of surviving in the winter, even when the snowfall is several feet deep.
4. Yellowstone National Park is the only place in the lower 48 where a population of wild bison has survived since prehistoric times.

Answer: True

Yellowstone National Park is the last remaining part of the lower 48 states that still has native bison, although in 1902 less than 50 native bison remained. The park officials were concerned with the numbers of bison, so they imported 21 bison from farms.
5. Bison seasonally migrate.

Answer: True

Bison tend to be seasonally migratory. These migrations are based on weather conditions, availability of food, and tradition of the previous years.
6. What is the scientific name for plains bison?

Answer: Bison bison

Bison bison is the scientific name for North America plains buffalo. The term "bison", not "buffalo" is used for the North America plains buffalo so that there is no confusion between the North America plains buffalo and the Asian water buffalo.
7. Which one of these animals is not in the same family as the bison?

Answer: white tailed deer

The Bovidae family contains many diverse animals, such as cows, buffalo, sheep, goats and antelopes, and members are on many different continents.
8. Bison are solitary animals.

Answer: False

Bison typically live in herds of 20 to 50 animals. The females, or cows, lead family groups. In the herd, the females and male separate except for during breeding season. Sometimes herd sizes got to thousands when stampeding.
9. Bison has less fat in the meat than chicken.

Answer: True

For every serving of bison there is about 3 grams of fat. For every serving of chicken there is about 7 grams of fat.
10. Bison can carry a bovine disease called brucellosis. If brucellosis is transferred from bison to cattle, what will it cause the cow to have?

Answer: abortion

Brucellosis is a disease that causes abortion in cattle. There has never been any proven transfer from bison to cattle, although bison can carry brucellosis.
Source: Author paulswim87

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us