Quiz about Tuna Not Just Canned
Quiz about Tuna Not Just Canned

Tuna: Not Just Canned Trivia Quiz


Many of us only know tuna as a food eaten canned or maybe as sushi. Here are some other tuna facts for your delectation.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,924
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1515
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (4/10), Guest 67 (4/10), Rizeeve (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Albacore tuna can be found in both the Atlantic and Pacific oceans. Which of these is their main source of food? Hint

algae
cephalopods
sargassum weed
plankton

2. The body on a yellowfin tuna is dark blue and silver. The bright yellow dorsal fin, anal fin and finlets are how it earned its name. How many years is the average life span? Hint

20-25 years
1-2 years
5-9 years
15-18 years

3. The Atlantic bluefin tuna is fished both commercially and by sport fisherman. From the list below can you identify one of the nicknames for this fish? Hint

hamlet
betta
common tunny
convict blenny

4. Using ultrasonic transmitters, it has been found that bigeye tuna descend to deep, cool waters during the day and ascend at dusk to warmer waters. What is the Hawaiian name for the bigeye tuna? Hint

mauka
ahi
pono
honu

5. Which of the tunas below is the only species in the genus Allothunnus? Hint

Southern bluefin tuna
skipjack tuna
slender tuna
bigeye tuna

6. The Pacific bluefin tuna has been successfully bred in Japan. What name is used to refer to the farm-bred tuna? Hint

frigate tuna
bigeye tuna
Kindai tuna
bullet tuna

7. Thunnus tonggol can be found in the Western Indian Ocean and West Pacific tropical waters. Which of the names below is the common name for this tuna? Hint

albacore tuna
blackfin tuna
yellowfin tuna
longtail tuna

8. Skipjack tuna are often found in shoals near surface waters. These fish are often caught to be sold commercially. Cured and smoked, which of these Indonesian dishes is made from skipjack tuna?
Hint

nasi
Cakalang fufu
mie goreng
rujak

9. Which of these tunas can mainly be found around coral reefs? Hint

dogtooth tuna
albacore tuna
yellowfin tuna
bigeye tuna

10. Which of these migratory tuna is found only in the western Atlantic ocean? Hint

Southern bluefin tuna
blackfin tuna
Slender tuna
Skipjack tuna


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Albacore tuna can be found in both the Atlantic and Pacific oceans. Which of these is their main source of food?

Answer: cephalopods

The albacore diet also consists of fish and crustaceans. A favorite cephalopod is Heteroteuthis dispar, a species found in the ocean at depths as much as 1600 meters.

The albacore tuna commonly grows to 3.3ft (1.0m) and a weight of 133lb (60.3kg). Albacore generally live to between nine and thirteen years of age.
2. The body on a yellowfin tuna is dark blue and silver. The bright yellow dorsal fin, anal fin and finlets are how it earned its name. How many years is the average life span?

Answer: 5-9 years

Yellowfin tuna can reach up to 94 inches (2.4 meters) in length and 440lb (200kg).

Many sport fishermen prize the yellowfin hunt due to their strength and speed. Some of the places where hunting trips can be organized are California, Mexico, Hawaii, and the Gulf of Mexico.
3. The Atlantic bluefin tuna is fished both commercially and by sport fisherman. From the list below can you identify one of the nicknames for this fish?

Answer: common tunny

The Atlantic bluefin tuna was referred to as common tunny in the U.K., Australia and New Zealand before the more current "tuna".

Due to overfishing, in 2011 the Atlantic bluefin tuna was classed by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as an endangered species.

This tuna lives between 35 and 40 years, reaching a length of 6.6ft (2.0m) and 1,508lb (684kg).
4. Using ultrasonic transmitters, it has been found that bigeye tuna descend to deep, cool waters during the day and ascend at dusk to warmer waters. What is the Hawaiian name for the bigeye tuna?

Answer: ahi

Yellowfin and bigeye tuna are called ahi in Hawaii.

The bigeye tuna can be found in tropical oceans all over the world, but not the Mediterranean Sea. These fish usually live between five and sixteen years, reaching a length of 5.9ft (1.8m) and weigh in at 460lb (210kg).

It is speculated that the daily swimming from cool to warmer waters is a feeding pattern. This tuna generally dives deeper than others in the tuna species.
5. Which of the tunas below is the only species in the genus Allothunnus?

Answer: slender tuna

The slender tuna can be found between the latitudes of 20 and 50 degrees. These fish can grow to 30lb (13.7kg) and 2.8ft (0.86m).
6. The Pacific bluefin tuna has been successfully bred in Japan. What name is used to refer to the farm-bred tuna?

Answer: Kindai tuna

The Pacific bluefin tuna is generally found in the northern Pacific Ocean. These fish grow to approximately 6.6ft (2.0m) and weigh 990lb (450kg). The lifespan varies between 15 and 26 years.

The Kinki University of Japan started with already-hatched bluefin tuna and then bred them.

They can swim up to 30 miles an hour in 10-20 second sprints facilitating the catching of small squids and fishes.
7. Thunnus tonggol can be found in the Western Indian Ocean and West Pacific tropical waters. Which of the names below is the common name for this tuna?

Answer: longtail tuna

The longtail tuna generally stays in waters of less than 200m depth. The fish can live to 18 years of age, reaching a length of 2.3ft (0.7m) and weighing 79lb (35.9k). They generally avoid turbid water conditions.
8. Skipjack tuna are often found in shoals near surface waters. These fish are often caught to be sold commercially. Cured and smoked, which of these Indonesian dishes is made from skipjack tuna?

Answer: Cakalang fufu

The skipjack tuna is one of the most fecund of those harvested commercially. They spawn year round at the equator. These fish can live between six and twelve years and grow to a length of 2.6 ft (0.8m) and 76lb (34.5kg).
9. Which of these tunas can mainly be found around coral reefs?

Answer: dogtooth tuna

The dogtooth tuna generally swims with his mouth agape to catch the small fish and squids that it eats. The can grown to a length of 75in (190cm) and weight 286lb (130kg). These fish can be found in the Pacific Ocean from Japan to Australia.
10. Which of these migratory tuna is found only in the western Atlantic ocean?

Answer: blackfin tuna

The blackfin tuna can generally be found from Massachusetts, U.S., to Rio de Janeiro, Brazil. This is one of the smallest of the species, generally only weighing 49lb (22.4kg) and reaching a length of 2.3ft (0.7m). They reach sexual maturity at two years of age and are old by the time they've reached five years.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 104: 4/10
Jan 18 2023 : Guest 67: 4/10
Jan 10 2023 : Rizeeve: 8/10
Jan 03 2023 : Guest 73: 3/10
Jan 02 2023 : malclave: 9/10
Dec 30 2022 : Guest 107: 4/10
Dec 28 2022 : jeremygilbert: 4/10
Dec 21 2022 : MickeyDGod: 10/10
Dec 19 2022 : colavs33: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 3 - The Rockettes:

Quizzes created by rossian, Plodd, Fifiona81 and mlcmlc for the third Amazing Race adventure. (2017)

  1. A Trip to the Zoo Very Easy
  2. Food Match Very Easy
  3. A Beautiful Winter Garden Average
  4. Tuna: Not Just Canned Average
  5. Snow Stories Easier
  6. England's History - the 19th Century Average
  7. Three Little Noughties Easier
  8. A French Connection Easier
  9. Trains Can Be Interesting! Easier
  10. Cavalcade Average
  11. Video Game Siblings Average
  12. Complete the Biblical Quote Very Easy

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us