FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Charlie Chaplin Movies
Quiz about Charlie Chaplin Movies

Charlie Chaplin Movies Trivia Quiz


This quiz contains fascinating facts about the films and the film career of Charlie Chaplin. Please try it and enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities C-D
  8. »
  9. Charlie Chaplin

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,869
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1884
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (4/10), EA901 (9/10), Guest 24 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the very first film in which Charlie Chaplin appeared? Hint


Question 2 of 10
2. Charlie Chaplin's first full-length film, the 1921 classic 'The Kid', helped launch the career of which Hollywood child star? Hint


Question 3 of 10
3. 'City Lights' is viewed by some as Charlie Chaplin's greatest masterpiece. Was it the only movie Chaplin directed in the 1930s?


Question 4 of 10
4. In January, 1931, which famous scientist took a break from his busy work to attend the first showing of 'City Lights' alongside Charlie Chaplin? Hint


Question 5 of 10
5. Which actress appeared in over 30 films with Charlie Chaplin, including her final one with the great film actor and director entitled 'The Pilgrim'? Hint


Question 6 of 10
6. Which Charlie Chaplin film classic features the Tramp character at the Klondike, attempting to make his fortune? Hint


Question 7 of 10
7. In the 1936 film 'Modern Times', Chaplin literally gets caught up in the wheels of industrialization. Which famous song with a one-word title can be heard in the films closing moments? Hint


Question 8 of 10
8. Which Charlie Chaplin film was banned in Germany, but supposedly was viewed by Hitler in private not once, but twice? Hint


Question 9 of 10
9. Which other great of the silent screen appeared alongside Charlie Chaplin for the first time in film in the 1952 movie 'Limelight'? Hint


Question 10 of 10
10. Charlie Chaplin's final film appearance was in the 1957 movie entitled 'A King in New York'.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 174: 4/10
Mar 31 2024 : EA901: 9/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 175: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the very first film in which Charlie Chaplin appeared?

Answer: Making a Living

Charlie Chaplin portrayed the character Edgar English, a swindler who takes a job as a newspaper reporter, in the 1914 film 'Making a Living', directed by Henry Lehrman. His 'Tramp' character had yet to debut (his next film, called 'Kid Auto Races at Venice', featured the earliest version of the character).
2. Charlie Chaplin's first full-length film, the 1921 classic 'The Kid', helped launch the career of which Hollywood child star?

Answer: Jackie Coogan

Jackie Coogan was fantastic as the title character in this emotionally wrenching film. Coogan would go on to star in dozens of films during his career, and is perhaps best remembered in the modern era as Uncle Fester from the popular 1960s television show 'The Addams Family'.
3. 'City Lights' is viewed by some as Charlie Chaplin's greatest masterpiece. Was it the only movie Chaplin directed in the 1930s?

Answer: No

Chaplin directed only two films during the 1930s, 'City Lights' in 1931 and 'Modern Times', released in 1936. He would go on to direct five more films in the 1940s and 50s combined.
4. In January, 1931, which famous scientist took a break from his busy work to attend the first showing of 'City Lights' alongside Charlie Chaplin?

Answer: Albert Einstein

Like many others of the time, Einstein was a fan, and indeed a close friend, of Charlie Chaplin. At the London premier of the film, Chaplin was joined by legendary playwright George Bernard Shaw.
5. Which actress appeared in over 30 films with Charlie Chaplin, including her final one with the great film actor and director entitled 'The Pilgrim'?

Answer: Edna Purviance

You'll see Edna Purviance in some of Chaplin's greatest early films, most notably 'A Dog's Life', 'The Kid' and 'The Pilgrim'. She retired from acting in 1926.
6. Which Charlie Chaplin film classic features the Tramp character at the Klondike, attempting to make his fortune?

Answer: The Gold Rush

'The Gold Rush' is the story of several gold miners who are hopeful of making their fortune. More specifically, it is the story of Chaplin's Tramp character, who falls in love and attempts to win the object of his desires over by striking it rich.

Chaplin once claimed that he wanted to be remembered most by this particular film.
7. In the 1936 film 'Modern Times', Chaplin literally gets caught up in the wheels of industrialization. Which famous song with a one-word title can be heard in the films closing moments?

Answer: Smile

The song 'Smile' was composed by Chaplin for the film 'Modern Times'. Later, lyrics were added to the music and the song was covered by notables ranging from Nat King Cole to Judy Garland.
8. Which Charlie Chaplin film was banned in Germany, but supposedly was viewed by Hitler in private not once, but twice?

Answer: The Great Dictator

'The Great Dictator' is the story of Adenoid Hynkel, Dictator of Tomania, who persecutes the Jewish residents of his country. Clearly, the film was meant to mock the rise of Hitler and the policies of the Nazi party. This apparently did not prevent the infamous leader of the Third Reich from viewing Chaplin's film. No record exists of Hitler's opinion about the movie.
9. Which other great of the silent screen appeared alongside Charlie Chaplin for the first time in film in the 1952 movie 'Limelight'?

Answer: Buster Keaton

The two greatest directors of silent comedy films made their first and only appearance together in 'Limelight'. The two had a great rivalry during the 1920s, but always seemed to have a level of respect for each other. It is said that, on the set of 'Limelight', which was directed by Chaplin, Keaton was never hesitant to provide his 'two cents'.
10. Charlie Chaplin's final film appearance was in the 1957 movie entitled 'A King in New York'.

Answer: False

Charlie Chaplin directed and starred in the film 'A King in New York', but this was not his final effort. In 1967, the now elderly Chaplin directed and made a brief cameo appearance in the movie 'A Countess from Hong Kong', which starred Marlon Brando and Sophia Loren. A number of his offspring also appeared in the film.

I hope you enjoyed this quiz and learned a thing or two. Thank you for playing.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us