Quiz about Ron Howard
Quiz about Ron Howard

Ron Howard Trivia Quiz


This quiz is about Ron Howard, the actor, the director and the man. I hope you enjoy playing it, have fun and Good Luck!

A multiple-choice quiz by califredrose. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities H-J

Author
califredrose
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,030
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
5895
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 95 (9/15), Guest 96 (11/15), Guest 174 (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ron Howard was born in Duncan, Oklahoma. What was the date? Hint

March 1, 1947
March 1, 1957
March 1, 1950
March 1, 1954

2. He was in a movie with Shirley Jones and Robert Preston in 1962. What was the name of the movie? Hint

The Music Man
Carousel
Oklahoma
Mary Poppins

3. In 1973 Ron was a teenager in this classic movie with Richard Dreyfuss and Cindy Williams. What was the movie called? Hint

The Outsiders
Stand By Me
Jaws
American Graffiti

4. Ron directed this 1995 movie with Tom Hanks and Bill Paxton. What is the movie called? Hint

Twister
Splash
Apollo 13
Armageddon

5. Ron directed this 1985 movie with Jessica Tandy and Steve Guttenberg. What is the movie called? Hint

Batteries not included
Driving Miss Daisy
Cocoon
Parenthood

6. Ron Howard is married to his high school sweetheart, Cheryl. He is the proud father of how many children? Hint

1
4
3
7

7. Ron directed this 1989 movie with Steve Martin and Mary Steenburgen. What is the movie called? Hint

Father of the Bride
Back to the Future
Clifford
Parenthood

8. Ron Howard has a brother Clint Howard who was a child star in a TV show too. What was the show Clint starred in? Hint

Gentle Ben
Flipper
Circus Boy
Brady Bunch

9. Ron starred as cute little Opie Taylor on a TV show from 1960 -1968. What was the show called? Hint

The Courtship Of Eddies Father
Please Don't Eat The Daisies
Family Affair
The Andy Griffith Show

10. Ron Howard was Richie Cunningham on a TV show from 1974-1980. What was this show called? Hint

Happy Days
Eight Is Enough
Family Ties
Facts Of Life

11. In 1984 Ron directed Tom Hanks and Daryl Hannah in this funny movie. What is this movie called? Hint

The 50ft Woman
Splash
Big
Joe VS The Volcano

12. In the mid 60s the original TV show called 'The Fugitive' was on and Ron Howard was a guest star on an episode.

True
False

13. The big blockbuster movie 'Backdraft' in 1991 had many stars in it. Ron Howard directed this movie, but did he also have a part in the movie?

Yes
No

14. Did Ron Howard ever win an Oscar for directing 'Apollo 13'?

Yes
No

15. In 1976 Ron Howard played a young man in the movie 'The Shootist'. Who was the star of this great movie? Hint

Robert Mitchum
Richard Boone
Clint Eastwood
John Wayne


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ron Howard was born in Duncan, Oklahoma. What was the date?

Answer: March 1, 1954

Ron Howard was born to Rance and Jean Howard. He has only 1 sibling, Clint Howard.
2. He was in a movie with Shirley Jones and Robert Preston in 1962. What was the name of the movie?

Answer: The Music Man

He played Shirley Jones' cute little brother with the lisp.
3. In 1973 Ron was a teenager in this classic movie with Richard Dreyfuss and Cindy Williams. What was the movie called?

Answer: American Graffiti

Ron got a chance to work with Cindy Williams again when she came on 'Happy Days' a few times as Shirley Feeney.
4. Ron directed this 1995 movie with Tom Hanks and Bill Paxton. What is the movie called?

Answer: Apollo 13

Ron got to direct Tom Hanks again. He directed him in 'Splash'.
5. Ron directed this 1985 movie with Jessica Tandy and Steve Guttenberg. What is the movie called?

Answer: Cocoon

They made a 'Cocoon the Return' but it was not directed by Ron Howard.
6. Ron Howard is married to his high school sweetheart, Cheryl. He is the proud father of how many children?

Answer: 4

Ron and Cheryl have Bryce, Paige and the twins girls, Jocelyn and Reed. Henry Winkler from 'Happy Days' is the Godfather to the children.
7. Ron directed this 1989 movie with Steve Martin and Mary Steenburgen. What is the movie called?

Answer: Parenthood

Ron said he was inspired to make this movie after a trip to Europe with his four children. Very funny movie!
8. Ron Howard has a brother Clint Howard who was a child star in a TV show too. What was the show Clint starred in?

Answer: Gentle Ben

Ron has made sure his acting family has bit parts in the movies he makes. Clint was in "Cocoon", "Splash" and "Parenthood" to name a few.
9. Ron starred as cute little Opie Taylor on a TV show from 1960 -1968. What was the show called?

Answer: The Andy Griffith Show

The Andy Griffith Show gave him a chance to show off his acting ability at a young age. He then got the role in 'Music Man' in 1962.
10. Ron Howard was Richie Cunningham on a TV show from 1974-1980. What was this show called?

Answer: Happy Days

The year after Ron was in the movie 'American Grafitti' he played the nice teenage boy from an all American family on 'Happy Days'.
11. In 1984 Ron directed Tom Hanks and Daryl Hannah in this funny movie. What is this movie called?

Answer: Splash

This movie also had a sequel, with which neither Ron, Tom, nor Darryl were involved. It couldn't compare to the first movie.
12. In the mid 60s the original TV show called 'The Fugitive' was on and Ron Howard was a guest star on an episode.

Answer: True

Ron was only 9 or 10 and did an episode. Quite a good little actor too!
13. The big blockbuster movie 'Backdraft' in 1991 had many stars in it. Ron Howard directed this movie, but did he also have a part in the movie?

Answer: No

No, he was not in the movie. But his brother Clint played Ricco. At Universal Studios they have a 'Backdraft' attraction in which he narrates and talks about the movie.
14. Did Ron Howard ever win an Oscar for directing 'Apollo 13'?

Answer: No

He received a Golden Globe Award and a Director's Guild Award for 'Apollo 13' Well deserved awards but not the Oscar...
15. In 1976 Ron Howard played a young man in the movie 'The Shootist'. Who was the star of this great movie?

Answer: John Wayne

This movie was considered one of John Wayne's most dignified and honorable performances. It was on the 10 best films of the year list.
Source: Author califredrose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : Guest 95: 9/15
Nov 24 2022 : Guest 96: 11/15
Nov 24 2022 : Guest 174: 13/15
Nov 24 2022 : Guest 146: 11/15
Nov 23 2022 : lalapad: 10/15
Nov 23 2022 : Guest 73: 14/15
Nov 21 2022 : tornadosteve: 15/15
Nov 21 2022 : Guest 68: 12/15
Nov 20 2022 : Southendboy: 15/15

Score Distribution

quiz
11/27/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us