Quiz about The Incredible Mayim Bialik
Quiz about The Incredible Mayim Bialik

The Incredible Mayim Bialik Trivia Quiz


Mayim Bialik is lovely, talented, and smart! Take this quiz and see what you really know about this remarkable woman!

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities A-B

Author
Trufflesss
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
232
Last 3 plays: BarbaraMcI (9/10), Buddy1 (9/10), Guest 99 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Mayim Bialik born? Hint

Vancouver, Canada
London, England
San Diego, California
Paris, France

2. In addition to English, what other languages can Bialik speak? Hint

French and Russian
Yiddish and Hebrew
Japanese and Korean
Romanian and Tibetan

3. Bialik's first acting job in a movie was in "Pumpkinhead" (1988).

True
False

4. In addition to being an actress, Bialik has pursued another vocation. What is it? Hint

Neuroscientist
Special Education Teacher
Veterinarian
Astronaut

5. What does the name "Mayim" mean? Hint

water
beautiful
princess
sky

6. Mayim Bialik was married to Michael Stone from 2003-2012. During this time how many children did she have and what were their genders? Hint

two girls
two boys and one girl
one boy and one girl
two boys

7. Bialik's PhD is about the obsessive compulsive disorder in adolescents with what condition? Hint

Prader-Willi Syndrome
Down Syndrome
Cerebral Palsy
Turner Syndrome

8. What character did Bialik play in the TV sitcom "Blossom"? Hint

Six
Rhonda
Joey
Blossom, of course!

9. What character did Bialik play on "The Big Bang Theory"? Hint

Bernadette
Penny
Amy
Leslie

10. Bialik is a multitalented woman. She has many credentials to her name. Which of the following is NOT one of her many accomplishments? Hint

Miss Teen America
Author
Certified Lactation Education Counselor
Founder of GrocNation.com


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Mayim Bialik born?

Answer: San Diego, California

Bailik was born on December 12, 1975. Her parents were first generation Americans, as three of her four grandparents immigrated from Eastern Europe. She credits her family for raising her within a religion, which helped her avoid the dangers of drugs and growing up too quickly as a young child actress.
2. In addition to English, what other languages can Bialik speak?

Answer: Yiddish and Hebrew

Bialik considers her first language to be Yiddish. It was her mother's first language and Bialik was raised speaking it. She learned to read and write Hebrew in school when she was 5 or 6.
3. Bialik's first acting job in a movie was in "Pumpkinhead" (1988).

Answer: True

Her first acting job was in "Pumpkinhead", a horror movie which came out in 1988, in which Bialik had a bit part. At the age of 12, Bialik was cast as Christine Wallace in the film. Christine asked a woman what she was holding (a camera) and joined her other siblings in taunting her brother about Pumpkinhead. The movie, "Pumpkinhead" came out shortly before, "Beaches", in which Bialik played the younger version of Bette Miller's character.

Bialik also appeared as a guest in such shows as "Facts of Life", "Saving Grace", and "MacGyver". Interestingly, she had a small part in Michael Jackson's video, "Liberian Girl."
4. In addition to being an actress, Bialik has pursued another vocation. What is it?

Answer: Neuroscientist

Bialik earned her PhD in neuroscience in 2007. Prior to her recurring role in "The Big Bang Theory", she taught neuroscience to home schooled children for five years.

She has a very high IQ, and even though she was accepted into both Yale and Harvard, she chose UCLA because she wanted to remain close to her parents. While at UCLA, Bialik earned her BS degree in neuroscience with a minor in both Hebrew and Jewish Studies in 2000.
5. What does the name "Mayim" mean?

Answer: water

The name Mayim means "water" in Hebrew. Bialik is the first to admit that girls are not typically named after water; in fact, in one interview she said that in grade school the children made fun of her name by calling her "toilet water". One source says she was named after her grandmother, Maryam, while another says it was her great grandmother's name.
6. Mayim Bialik was married to Michael Stone from 2003-2012. During this time how many children did she have and what were their genders?

Answer: two boys

Bialik has two sons from her marriage to Michael Stone; Miles was born in 2005 and Frederick in 2008. She has said that the reason she decided to return to work in television in 2010 was due to the fact that it would allow her to spend more time with her children.
7. Bialik's PhD is about the obsessive compulsive disorder in adolescents with what condition?

Answer: Prader-Willi Syndrome

Bialik's dissertation was on "hypothalamic regulation in relation to maladaptive, obsessive-compulsive, affiliative, and satiety behaviors in Prader-Willi syndrome".

Prayer-Willi Syndrome was first described in detail in 1956. It is caused by a mutation on the 15th chromosome. The most distinctive feature of PWS is the individual's lack of ability to feel full. Consequently, affected individuals feel the need to eat constantly and are obese. Bialik is an advocate with the Prader-Willi Association.
8. What character did Bialik play in the TV sitcom "Blossom"?

Answer: Blossom, of course!

Bialik's character, Blossom, lived with her single father and two older brothers. Blossom's mother had left the family in order to focus on herself and her career. Six was her rapidly speaking friend, Joey was one of her brothers, and Rhonda was her other brother's girlfriend. Blossom was a very intelligent, highly achieving, girl who always tried to do the right thing.
9. What character did Bialik play on "The Big Bang Theory"?

Answer: Amy

We first met the character of Amy Fowler in Season 3 of "The Big Bang Theory". At first Amy tended to be a bit blunt and have low self esteem; she was a neurobiologist, whereas Bialik is a neuroscientist. Amy was Sheldon's "friend" for much of the series, but they eventually did get married in Season 11.
10. Bialik is a multitalented woman. She has many credentials to her name. Which of the following is NOT one of her many accomplishments?

Answer: Miss Teen America

Bialik is a very busy person! She had written a variety of books, such as "Mayim's Vegan Table" (2014), "Girling Up" (2017), and "Beyond the Sling" (2012). She is also active on her Grok Nation website. Grok Nation is an online community for anyone interested in contemporary issues.

Bialik had many problems breast feeding when her sons were small. She received a great deal of support, and eventually enrolled in a course through the University of California, San Diego in order to become a Certified Lactation Education Counselor.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : BarbaraMcI: 9/10
Jan 07 2023 : Buddy1: 9/10
Dec 05 2022 : Guest 99: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 174: 7/10

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us